Sophie van Gool Beeld Sophie van Gool
Beeld Sophie van Gool

PREMIUMZij maakt het verschil

Schrijfster Sophie van Gool: ‘Vrouwen doen veel onbetaald, onderbetaald en ondergewaardeerd werk’

Elke week zet Margriets hoofdredacteur Helene van Santen een vrouw in het zonnetje. Een vrouw die de spotlights verdient, omdat ze andere vrouwen in hun kracht zet. Omdat ze zich inzet voor een betere maatschappij. Omdat zij het verschil maakt.

Deze week: Sophie van Gool, auteur van Waarom vrouwen minder verdienen - en wat we eraan kunnen doen.

Helene: “Vrouwen verdienen veertien procent minder dan mannen voor hetzelfde werk. In Nederland. Anno 2022. Over deze loonkloof schreef Sophie een boek, waarin ze de oorzaken én de oplossingen bespreekt.”

Wat doe je precies?

Sophie: “Ik ben schrijver van het boek Waarom vrouwen minder verdienen - en wat we eraan kunnen doen. Ook ben ik columnist bij het Financieele Dagblad, co-host van de podcast I’m speaking en mede-oprichter van Salaristijger, een bedrijf waarmee we werkgevers adviseren over het dichten van de loonkloof en werknemers ondersteunen bij hun salarisonderhandelingen.”

Wat is jouw drijfveer?

“Ik wil graag dat mensen gelijkwaardig worden behandeld en krijgen wat ze verdienen. Vrouwen doen veel onbetaald, onderbetaald en ondergewaardeerd werk, en krijgen ook nog eens veel commentaar: óf ze werken te veel en dan zijn ze zogenaamd geen goede moeders, óf ze werken te weinig. Ook mannen zitten vast in een keurslijf. Nu mijn vriend bijvoorbeeld drie maanden vaderschapsverlof opneemt wordt hij nogal gek aangekeken. Ik wil dit graag veranderen.”

Hoe ziet jouw droom eruit?

“Een gelijkwaardigere wereld waarin mensen zichzelf kunnen zijn en de ruimte en (financiële) vrijheid hebben om hun leven in te delen zoals ze dat zelf willen, los van genderstereotypen en verwachtingen. En waarin niet één vrouw wordt onderbetaald voor het werk dat ze doet!”

Als je kijkt naar wat je tot nu toe hebt bereikt, waar ben je dan het meest trots op?

“Het schrijven van mijn boek en alle reacties die ik daarop krijg. Geregeld krijg ik berichten van mensen die ik niet ken, die me laten weten dat ze door mijn boek tot inzichten zijn gekomen. Ze schrijven dat ze nu wél hun seksistische baas durven aan te spreken, toch wél over hun salaris hebben onderhandeld of met hun partner het gesprek zijn aangegaan over de taakverdeling in huis. Dat motiveert en inspireert mij.”

Wie heeft voor jou (persoonlijk) het verschil gemaakt?

“Mijn ouders, doordat ze me altijd vertrouwen geven en me steunen.”

Hoe kunnen onze lezers bijdragen of meehelpen?

“Spreek je uit als je iets ziet of meemaakt waar je het niet mee eens bent. Stem op een politieke partij die zich inzet voor meer gelijkwaardigheid. En op Equal Pay Day (in november 2022) willen we een grootschalige actie organiseren, dus zorg dat je erbij bent!”

Wie maakt volgens jou het verschil?

Ben of ken je ook een vrouw die de spotlights verdient, omdat ze zich inzet voor andere vrouwen en/of de maatschappij? Mail naar zijmaakthetverschil@margriet.nl.

Helene van SantenSophie van Gool
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden