Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Schrijfster Esther Gerritsen leest voor uit haar boek

In Margriet 11 lees je een persoonlijk interview met Esther Gerritsen, schrijfster van het Boekenweekgeschenk Broer. Zoals vaker in haar werk, draait het in de novelle om moeizame familieverhoudingen. Op Margriet.nl leest ze voor uit haar boek en beantwoordt ze vier extra vragen aan journalist Bas Maliepaard.

Broer verschijnt in de duizelingwekkende oplage van 655.235 exemplaren. Vond je het spannend om te schrijven, met in je achterhoofd dat enorme publiek?

“Afschuwelijk! Als ik erover ging nadenken, werd ik doodnerveus. Ik vroeg me al gauw af waarom mensen eigenlijk een groot publiek willen. Ik wilde helemaal géén publiek meer!” Ze lacht. “Maar toen bedacht ik dat het niet uitmaakte of twintig- of zeshonderdduizend mensen het zouden lezen. Ik moest ze toch zien te negeren. En dat lukte. Al die media-aandacht vind ik nog wel een zenuwentoestand. Vooral tv-dingen.”

Was je bezorgd dat je het niet op tijd zou afkrijgen?

“Ik ben heel gedisciplineerd. Ik vergeet eerder pauze te nemen dan dat ik te weinig doe. Ik maak ook schema’s van hoeveel woorden ik op een dag moet schrijven, zodat ik een idee heb hoeveel ik gedaan moet hebben om op tijd klaar te zijn. Je kunt niet acht uur achter elkaar schrijven. Maar als je elke dag iets doet, dan gaat dat verhaal door in de uren dat je in bed ligt of boodschappen doet. Dat is het belangrijkste, dat je genoeg tijd hebt om in het verhaal te zitten. Op een gegeven moment zie je alleen nog maar dingen die met je verhaal te maken hebben.”

Wanneer is het af?

“Als ik woorden aan het veranderen ben en ze daarna weer terug verander in de oude versie. Of als ik komma’s ga verplaatsen. Dan denk ik: nu moet ik stoppen.”

Wat heb jij met het thema van de Boekenweek, Duitsland?

“Ik moet meteen aan vroeger denken. Wij woonden dicht bij de grens, in Gendt, bij Nijmegen. In die tijd hadden we alleen publieke tv-zenders, dus we keken ook veel Duitse tv. In de zomer kwam er altijd een meisje uit West-Berlijn wekenlang bij ons logeren, via een organisatie die vakanties regelde voor kinderen die nooit op vakantie konden. Melanie heette ze. We spraken gewoon Duits met elkaar, ook al kon ik dat natuurlijk helemaal niet. Verder associeer ik Duitsland met de boeken die ik graag lees, over het interbellum. Laatst had ik opeens medelijden met het land, dat het zo misgegaan is met die oorlogen, terwijl er ook zo veel mooie dingen zijn gemaakt en zo veel bijzondere kunstenaars en schrijvers vandaan komen.”

Esthers Boekenweekgeschenk Broer krijg je van 12 t/m 20 maart gratis bij besteding van ten minste € 12,50 aan Nederlandstalige boeken. 

M11 Cover_72dpiMeer lezen?

Het grote interview met Esther Gerritsen lees je in Margriet 11. Niet meer in de winkel? Je kunt deze en andere edities van Margriet hier nabestellen.

Ook interessant