Sara Kroos op de set van het VARA-programma
Beeld ANP / ANP Kippa

Sara Kroos schrijft boek over seksueel misbruik: ‘Ik voelde diepe ontreddering en schaamte’

Sara Kroos schreef haar misbruikverhaal van zich af. Dat resulteert in het boek Rood is ja. Hierin vertelt ze hoe ze tijdens een behandeling om een incestverleden te verwerken opnieuw met misbruik te maken kreeg.

“Schrijven over die ervaring is het engste dat ik ooit heb gedaan,” vertelt Sara tegen De Volkskrant in een eenmalig interview.

Voldemort

Sara vertelt tegen het dagblad over haar misbruikverleden: “Ik heb al mijn hele leven stemmingswisselingen, maar ik kon altijd voor mijn kind zorgen en werken. Die winter kreeg ik voor het eerst een uitschieter naar boven. Ik werkte te hard, ik sportte te veel en was aan het lijnen, ik at geen koolhydraten. Die combinatie deed wat met de stofjes in mijn lijf: ik schoot in een manie. Ik wilde een pony in de tuin, die ik appeltaart zou voeren, en een bakkerij beginnen. Ik ging sneller praten, ik heb bijna de auto weggegeven aan iemand die een kastje kwam ophalen. Dat zijn allemaal anekdotes waarom je later misschien kunt lachen. Maar toen sliep ik opeens niet meer en de werkelijkheid ging zich vervormen. Ik begon schimmen te zien, en natuurlijk Voldemort.” Voldermort is de naam die Kroos heeft gegeven aan de oom die haar misbruikte tussen haar vijfde en tiende levensjaar.

De therapeut

“Tijdens therapie ging ik met mijn therapeut terug naar vroeger om de gedragspatronen te herkennen die ik heb aangeleerd als kind, patronen die ook in mijn volwassen leven aanwezig waren. Een zo’n patroon was dat ik altijd veronderstel dat het aan mij ligt, dat ik denk dat ik het niet waard ben om van te houden. En, voor mij ook herkenbaar: dat je altijd doet wat de ander wil.”

Kroos vertelt dat ze mensen over haar lichamelijk grenzen liet gaan, steeds bevroor als ze werd betast en relaties heeft gehad die niet bepaald gezond waren. “Dankzij mijn therapeut kwam ik op het idee dat dit misschien niet allemaal mijn schuld was. Wat ik bij haar voelde was een mengeling van liefde en dankbaarheid, van adoratie en het grote verlangen dat ze bij me zou blijven. Toch was het geen verliefdheid en voelde ik me ook niet seksueel tot haar aangetrokken.”

Neerwaartse spiraal

Wanneer Kroos wordt ontslagen uit de kliniek en afscheid neemt van haar therapeut zoenen ze elkaar. Bij thuiskomst begint Kroos zichzelf te verwonden en na overleg mag ze terugkomen naar de kliniek. Wanneer ze ’s avonds in de auto van haar therapeut afspreken vraagt ze Kroos hoe het is om met een vrouw seks te hebben. “Ik heb daar later vaak aan teruggedacht. Als je op dat moment zoiets vraagt, wil je gewoon niet zien hoe ziek de ander is. Er zijn nog zoveel momenten geweest waarbij het haar niet kon ontgaan hoe slecht ik eraan toe was.”

Toch houdt Kroos dezelfde behandelaar en hebben ze regelmatig seks. “Dat was verwoestend. Zij pikte mij ’s avonds buiten de kliniek op met de auto, om seks te hebben in een antikraakpand waar zij een kamer had gehuurd. Om mij de volgende ochtend weer therapie te geven. Ik werd suïcidaal en heb meerdere pogingen ondernomen in de kliniek. Het gevoel dat overheerste was diepe ontreddering en schaamte, dat ik me weer liet misbruiken door iemand die voor mij zorgde. Ik voelde: dit zal altijd blijven gebeuren, want meer ben je niet waard. Tegelijkertijd dacht ik dat ik van haar hield.”

Onderzoek

Uiteindelijk kreeg Daan, de vrouw van Kroos, in de gaten dat het niet goed ging met haar. Kroos vertelt over hoe ze uiteindelijk zijn betrapt: ze zag in een app dat ze ver buiten de kliniek was en confronteerde haar daarmee. “Ik gaf toe dat ik bij mijn therapeut was geweest. Daan heeft toen de kliniek ingeschakeld, maar die deden aanvankelijk niets. Uiteindelijk werd mijn behandelaar op non-actief gezet en er werd een oud-professor van buitenaf ingevlogen om onderzoek te doen, maar dat onderzoek was niet onafhankelijk, want hij was door de kliniek ingehuurd. Ik wilde hem niet te woord staan, ik heb hem geschreven dat het om liefde ging. Mijn therapeut had me een briefje gegeven met een verzonnen tijdlijn waaraan ik me moest houden: er was nooit gekust of gevreeën, we hadden alleen twee keer buiten de kliniek afgesproken om te praten. Op basis van die afspraken buiten de kliniek is ze alsnog ontslagen. Maar het seksuele misbruik heeft destijds het dossier niet bereikt, terwijl er inmiddels ook twee therapeuten van wisten.”

Excuusbrieven

Na aangifte te hebben gedaan en de rechtszaak te hebben gewonnen kreeg Kroos een schadevergoeding en twee excuusbrieven. Een van de kliniek en een van de therapeut. “Het is zoveel meer dan veel slachtoffers van seksueel misbruik ooit krijgen! Ik heb zwart op wit erkenning gekregen dat het is gebeurd.” En, vervolgt ze: “Het was een bevestiging van iets dat ik al voelde: wij zullen nooit dezelfde werkelijkheid hebben. Zij heeft al die tijd vastgehouden aan het idee dat het om een wederzijdse verliefdheid ging.”

Heb jij zelf hulp nodig? Dan kun je contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0900 0113 (24/7 bereikbaar) en 113.nl.

Sanne van der LindenANP / ANP Kippa

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden