Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Sanne: ‘Zouden de bedreigingen dan toch stoppen?’

sanne-zouden-de-bedreigingen-dan-toch-stoppen.jpg

Tijdens de toneelrepetitie vindt Sanne het in het begin moeilijk om haar concentratie bij het stuk te houden. Hoe doen grote acteurs dat? Die maken toch ook van alles mee. Ze hebben een keer buikpijn, hun moeder is heel ziek of hun relatie staat op instorten. En dan moet je toch weer gewoon het toneel op. En misschien wel een heel lollige rol spelen.

“Hier zou een lach moeten komen,” waarschuwt regisseur Antoinette. “Hoewel, Sanne, zoals je het nu speelt, is er niets grappigs aan. Waar zit je met je hoofd?” “Sorry,” kreunt Sanne. “Ik ben er niet helemaal bij.”

‘Oe, oe, oe!’

“We gaan een oefening doen!” kondigt de regisseur meteen aan. “Ach nee, hè,” zucht haar tegenspeler Jan. “Iedereen doet mee!” roept de regisseur nu. “Je snapt wel dat jij na afloop een rondje moet geven,” grijnst Charly, die de rol heeft van haar minnaar, de tuinman. Sanne knikt schuldbewust. En dan komt Rinke binnen. De regisseur zegt: “O ja, nog vergeten te zeggen: Rinke, onze souffleur, is er vanaf vandaag alle repetities bij. Rinke, jij hoeft de aandachtsoefening niet mee te doen. Ga maar even lekker aan de kant zitten. Oké, we beginnen. Oe, oe, oe, doe maar mee!” “Oe, oe, oe,” begint Charly. Tussen zijn tanden door sist hij naar Sanne: “Nu moet ik hier stom gaan staan doen door jou, terwijl ik de liefde van mijn leven voor de tweede keer zie! Dat vergeef ik je nooit! Oe, oe, oe…”

Een buitenlands nummer

“Schud alles waar je over piekert uit je hoofd en uit je lijf! Ja, toe maar! Oe, oe, oe…” schreeuwt Huijdecoopers. Iedereen gaat er helemaal in mee en Sanne roept het hardst. Ze schreeuwt alle beslommeringen en gepieker een halt toe. Oe, oe, oe; ze begint zich aardig oer te voelen, leeg in haar hoofd. “Klaar?” vraagt de regisseur. Ze spelen. En op het moment waarop de regisseur eerder afkapte, barst Rinke uit in een schaterlach. “Zie je?’ zegt Huijdecoopers triomfantelijk. “Die lach bedoelde ik! Neem daar even rust. En dan gaan we weer!”

Sanne speelt. Ze geniet van elk moment. Van de spanning, de hilariteit, de onverwacht hechte vriendschappen die zijn ontstaan. Nog maar zes keer oefenen en dan gaan ze. De planken op. Ze heeft er enorm veel zin in. De hele avond denkt ze geen moment aan haar halfzusje en het vreemde dreigement. Daar denkt ze pas weer aan als die avond heel laat haar telefoon rinkelt. Ze kijkt op het scherm en ziet dat het een buitenlands nummer is.

‘Debby is safe with me’

“Ik denk Amerika,” zegt ze tegen Jaap die haar vragend aankijkt. “Opnemen? “Doe maar,” zegt Jaap. “Hallo? Met Sanne?” zegt ze vragend. “Sanne! This is Jan! De partner van Debby! Remember me? Just so you know, Debby is safe with me. Ze is nogal in de war, maar ze is safe. Ze gaat morgen naar een dokter. A psychiatrist.” “Thanks for letting me know!” zegt Sanne oprecht. Ze babbelt nog wat na met Jan, die haar vertelt dat ze weer samen gaat wonen met Debby en dat ze nog altijd erg van haar houdt. Dat zij haar familie is en dat Debby dat lijkt te beseffen. “We houden je op de hoogte,” belooft Jan. “Dat zou fijn zijn.”

Als het gesprek voorbij is, deelt ze de inhoud met Jaap. En ze voegt eraan toe: “Zou het dan nu toch met een sisser aflopen? Zouden die bedreigingen niet langer iets zijn om rekening mee te houden?” “Dat zou ik sowieso niet doen,” bromt Jaap. “Hoe moet je nu rekening houden met iets wat je niet weet?”

Toneelminnaar

Dat doet ze. Ze denkt dagenlang niet aan akelige dingen. Ze werkt, past op Jeppe Jan en luistert naar Rinke, die uitgebreid komt vragen naar Charly. “Hoezo?” “Ik vind hem zo leuk!” Rinke straalt. “Hij heeft me uit gevraagd. Ik heb gezegd dat ik er nog over moet nadenken.” Ze lacht hardop. “Terwijl ik het allang weet. Ik ga graag met hem dat drankje doen! Supergaaf. Maar vertel, wat vind je van hem?” Sanne grijnst. “Buiten dat hij mijn toneelminnaar is? Niks!”

Volgende week: Als ze bij de roos en de koekoek aan de koffie zitten, stormen er mannen naar binnen.

Ook interessant