Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Sanne voelt een nerveuze lachkriebel als Debby woest voor haar staat

pouring-tea-in-the-cup-while-having-breakfast-at-sidewalk-cafe.jpg

Vorige week: Peter stort zijn hart uit bij sanne en besluit niet met debby verder te willen.

Op de reactie van Debby hoeft ze niet lang te wachten. Peter Granides heeft blijkbaar meteen stappen genomen om zijn relatie met Debby te beëindigen, want diezelfde avond nog staat Debby in haar keuken.

“Zo!” schreeuwt ze. Hazel begint er even kort van te blaffen, zo veel woede zit er in haar stem. “Debby!” Jaap roept het vrolijk. Die heeft nog wel het verslag meegekregen van de koffiesessie op het terras met Peter Granides, maar hij is alweer vergeten waar het over ging. Sanne voelt een nerveuze lachkriebel in haar buik. Aan de ene kant moet ze lachen om de onbekommerde houding van Jaap en aan de andere kant houdt ze haar hart vast voor de uitbarsting van Debby.

Eerlijkheid duurt het langst

“Wil je koffie?” voegt Jaap er nog hartelijk aan toe. “Ben je gek of zo?” krijst Debby. Nu pas bedenkt Jaap dat er iets mis is. “Nee? Hoezo?” “Het is haar schuld!” Debby wijst nu naar Sanne. “Hij is bij me weg!” Er gaat Jaap een licht op. “O, ja. Dat hoorde ik.” “Dat hoorde je? Van wie?!” Debby wijst alweer. “Van haar zeker!” Jaap aarzelt een minuut. Dan zegt hij: “Eerlijk duurt het langst. Ja. Dat vertelde Sanne. Granides heeft vanochtend zijn hart bij haar uitgestort. En verteld dat hij naar zijn huis terug kon en dat van plan was te doen zonder jou. Dat moet even moeilijk zijn voor je.” Jaap klinkt vol begrip en tegelijkertijd heel luchtig. Op een toon van: even slikken en weer doorgaan! Brand is erger!

“Zij heeft hem geholpen te begrijpen dat hij bij me weg moest. Dat heeft hij me verteld. Zij! Als zij er niet was geweest, was hij misschien gebleven! Maar nu is hij weg. Door haar. Voor haar! Want als zij een kik geeft, dan neemt hij haar terug. Dat zei hij ook. Het komt door haar!” Debby heeft kleine schuimbelletjes bij haar mondhoeken en praat in uitroeptekens. En Sanne bedenkt de hele tijd dat het beter is om niks te zeggen. Gewoon stilzitten en wachten tot de hele emmer stront over haar hoofd is leeggekieperd. Veel meer zit er niet op.

Opgeruimd staat netjes

“Wat een idioot is die vent,” zegt Jaap. Die nuchtere constatering zorgt voor een heel klein beetje kalmte bij Debby. “Ja. Een idioot. Dat is hij.”“Belachelijk ook. Ik zou blij zijn dat de aap uit de mouw is gekomen. Met zo’n vent wil je toch niet doorgaan?” Jaap rolt met z’n ogen om zijn argument kracht bij te zetten. “Nee, dat wil ik zeker niet,” beaamt Debby. Jaap gaat nog even verder. “Wees dan maar blij dat je er op tijd achter bent gekomen dat die man zo’n eikel is. Opgeruimd staat netjes, zou ik zeggen. Nu ben je ook weer vrij om zelf te beslissen wat je eigenlijk wilt met je leven. Met zo’n kerel kom je toch geen centimeter verder.”

“Ja. Ik ga zelf beslissen wat ik wil. Want ik wilde hier al helemaal niet blijven,” zegt Debby. “Maar hij wilde niet mee!” “Nou, dan kun je nu lekker doen waar je zin in hebt. Toch maar koffie?” Dat wil Debby wel. En ze wil weten wat Sanne precies heeft gezegd. “Niet zo veel,” zegt Sanne geheel naar waarheid. “Ik heb hem laten zeggen wat hij wil.”

Terug naar de States

“Waarom zei hij dan dat jij hem had geholpen?” Debby kijkt nog steeds woedend. “Ik heb hem ook geholpen, denk ik. Gewoon door m’n mond te houden,” zegt Sanne. “Nou ja, beter dat hij er nu achter is wat hij wil, dan pas over een jaar. Zonde van je tijd, kind,” zegt Jaap, terwijl hij Debby een mok koffie aangeeft. “Je hebt gelijk,” zegt Debby. “Nu kan ik eindelijk mijn koffers pakken.” Sanne denkt meteen: Ik help je wel! Die gedachte is zo sterk dat ze even bang is dat ze dat hardop heeft gezegd. Jaap knipoogt naar haar en zegt: “Als we je ergens mee kunnen helpen, dan moet je het gewoon zeggen, hè?” Wat zitten we in elkaars hoofd, bedenkt Sanne dankbaar. Ze kijkt hem zo vol liefde aan, dat Debby zegt: “Ik moet echt op zoek naar een relatie die net zo mooi is als die van jullie. Ik ga terug naar de States.”  

Volgende week: Daan informeert bij Sanne of het al een beetje opschiet met Debby’s vertrekplannen.

Beeld | Getty Images

Ook interessant