null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Sanne: ‘Die hele relatie met Debbie was een regelrechte ramp’

Vorige week: Peter stort zijn hart uit bij Sanne en besluit niet met Debby verder te willen

Peter Granides zit al op het terrasje van De Drie Boompjes als ze aan komt fietsen. Hij heeft een strooien hoedje op om zijn kalende kruin te beschermen tegen de zon. En het staat hem verdorie ook nog, bedenkt Sanne. Eikel. Dat denkt ze er meteen achteraan. En die gedachte veroorzaakt een grijns op haar gezicht.

Granides schiet galant overeind als ze het terras op loopt en schuift de stoel tegenover hem naar achteren.

Ongemakkelijke stilte

“Ga zitten! Wat fijn dat je kon komen. Ik ben echt in de war.” “Ja, dat schreef je”, zegt Sanne. Ze bestelt een glas thee, maar bedankt als Peter haar er iets lekkers bij aanbiedt. “We hadden vanochtend al rabarbertaart. Van juffrouw Schaap. Die is zo heerlijk.” “Ja, die zag er inderdaad fantastisch uit”, beaamt Granides. En als Sanne hem vragend aankijkt: “Ik volg De Roos en de Koekoek op Instagram.” Als de thee is gearriveerd, kijkt ze hem vragend aan. En hij haast zich te zeggen: “Ja, ja, je zult wel denken: wat wil hij? Ik weet niet of je de krant hebt gelezen, maar het is zo dat...”

Sanne kapt hem af. “Je kunt terug naar je huis.” Hij knikt. “Precies. Dat heb je dus gelezen.” “Ja.” Ze wacht af. Hij zwijgt. Hij draait nerveus op zijn stoel, trommelt met zijn vingers op de tafel, kucht zenuwachtig. Maar Sanne geeft geen voorzet. Hij zal het zelf moeten formuleren, vindt ze. En dat doet hij als de stilte zó ongemakkelijk wordt, dat Sanne ook bijna niet meer weet waar ze nog moet kijken.

'Hij zal het toch echt zelf moeten zeggen'

“Ik verheug me enorm op het moment dat ik mijn eigen ruimte weer heb ingericht”, begint hij. “Voor mezelf. Voor mij. Ik woon daar al zo lang alleen. Mijn dochters zie ik zelden, ik ben erg op mezelf. Ik heb geen kleinkinderen: Kiki is alleen maar bezig met haar carrière bij het Ministerie van Justitie en Pien, nou ja, die woont begeleid. Dus ja, ik ben alleen. Blij alleen. Happy single. Af en toe is er een vriendin. Maar die nodig ik zelden bij mij thuis uit. Ik houd erg van het leven dat ik had. En nu...” Hij kijkt haar bijna wanhopig aan. Maar ze wacht af. Hij zal het toch echt zelf moeten zeggen. Dat dringt tot hem door, want hij zegt: “Je gaat het me niet makkelijker maken, hè?”

“Nee”, zegt Sanne. Hij zucht diep en zegt dan: “Ik heb er geen zin in om Debby mee te nemen.” “Geen zin, maar je doet het toch?”, vraagt Sanne. Hij lacht. Kort. “Scherp ben je toch altijd. Maar je hebt gelijk. Wat ik bedoel te zeggen is: ik neem Debby niet mee.” “En?” Ze neemt een slokje van haar thee. “En ik beëindig de relatie.” “Juist.” Sanne neemt nog een slok. De thee is uitstekend. Een mooie mix met een basis van rooibos. Sinaasappel zit erbij en honing misschien.

Opluchting

“Ja.” Peter gaat achterover zitten. Hij lijkt opgelucht nu hij dit hardop heeft gezegd. “Ik ben blij dat je bent gekomen”, zegt hij. “Ik had je echt nodig om dit op een rijtje te zetten. Helder en duidelijk. Want weet je, die hele relatie met Debby, wat was dat een regelrechte ramp! Ik kan je vertellen, er was een moment dat...” Sanne onderbreekt hem door haar hand op te steken. “Ho maar, Peter”, zegt ze. “Ik hoef dat allemaal niet te weten. Het gaat me niks aan. Ik weet nu wat er gaat gebeuren en hoe de vlag ervoor staat. Dat is voldoende. En jij kunt stappen nemen. Ik wacht wel af. Veel geluk nog.” Ze is opgestaan en hij kijkt haar dankbaar aan.

“Ik ben echt blij dat je me hebt geholpen alles hardop te zeggen”, zegt hij. Hij pakt haar arm en voegt eraan toe: “Ze lijkt echt in niets op jou. En dat hoopte ik. Dat besef ik nu wel.” Sanne trekt licht haar wenkbrauwen op en zegt: “Nou, dat lijkt me onzin. Onnodige toevoeging, dit. Ik ga weer. Dag!” Als ze op de fiets zit, beseft ze dat Daan gek zal worden als hij hoort dat ze Granides heeft afgekapt op het moment dat hij allerlei details wilde vertellen over de relatie. Die had Daan graag gehoord! En dat laatste wat hij zei? Dat vertelt ze aan niemand. Wat een flauwekul. Maar hoe zal Debby reageren? Wist ze dat maar.

Volgende week: De reactie van Debby laat niet lang op zich wachten. Ze is woedend om peters besluit.

Tekst | Marjan van den Berg

Beeld | Getty Images

Marjan van den BergGetty Images/EyeEm

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden