MT30_31 M30_31 dromen durven doen Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

Sandra (59) lanceerde een eigen kooklijn die in meer dan 600 supermarkten ligt

Na jarenlang het Surinaamse restaurant Sorgh & Hoop in Rotterdam te hebben gerund, lanceerde Sandra van Houwelingen haar eigen specerijenpasta’s én schreef ze haar eigen culturele kookboek.

“Jaren terug begon ik in Rotterdam mijn restaurant voor een Surinaamse beleving. Het was een groot succes. Maar toen ik moeder werd van twee kleine kinderen dacht ik: dit drukke leven wil ik niet meer. We vertrokken voor een paar jaar naar Curaçao. Terug in Nederland, zo rond mijn 55ste, dacht ik: ik ga een Surinaams kookboek schrijven voor iedereen die nog nooit Surinaams heeft gekookt, mét een podium voor sterke Surinaamse vrouwen.”

“Ik ben zelf opgegroeid met kipkerrie én karbonade en ik wilde met dit kookboek vol verhalen uit de Surinaamse cultuur bruggen slaan tussen beide culturen. Mijn boek splitste ik op in de drie hoofdculturen die je terugvindt in de Surinaamse keuken: de Creoolse, Hindoestaanse en Javaanse. Al voordat het boek er was, vroegen mensen me of ze de kruidenpasta’s van die drie keukens niet van me konden kopen. Ik besloot ervoor te gaan en een honderd procent natuurlijke kooklijn te ontwikkelen, waaronder kruidenpasta’s, rubs en salsa’s. Al ons spaargeld investeerde ik erin.”

De aanhouder wint

“Toen moest ik nog een winkel vinden om mijn producten te verkopen. Ik wilde dolgraag met Jumbo in zee. Keer op keer gooiden ze de deur dicht, maar de aanhouder wint. Inmiddels ligt mijn Sorgh & Hoop-­kooklijn in 642 Jumbo’s in Nederland. Nog steeds loop ik gelukzalig bij alle Jumbo’s naar binnen om foto’s van mijn producten te nemen; mijn kooklijn ligt gewoon naast producten van multinationals! En dat terwijl de fabriek die ik had ingeschakeld een maand voor de oplevering besloot de stekker eruit te trekken. Ik voelde me radeloos, heb geschreeuwd en gehuild. Maar ik wist mezelf snel te herpakken. Ja, ik ben kwetsbaar als kleine speler, maar óók veerkrachtig; ga ik niet linksom, dan ga ik rechtsom.”

“Inmiddels ligt mijn culturele kookboek voor snel en makkelijk Surinaams koken ook in de winkel. Zó’n geluksmomentje toen ik het in handen had. Een deel van de opbrengst doneer ik aan projecten voor kinderen en vrouwen in Suriname. Mijn missie om de wereld een beetje mooier maken heeft me echt helpen door te gaan. En als mensen mij vertellen wat ze hebben gekookt en hoe blij ze ermee zijn, kan mijn dag niet meer stuk.”

Mariska VermeulenRedactie
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden