Ruth Groenewoud Beeld privebeeld
Beeld privebeeld

Ruth Groenewoud biedt met haar stichting kinderen kans op een betere toekomst

Elke week zet Margriets hoofdredacteur Helene van Santen een vrouw in het zonnetje. Een vrouw die de spotlights verdient, omdat ze andere vrouwen in hun kracht zet. Omdat ze zich inzet voor een betere maatschappij. Omdat zij het verschil maakt. Deze week: Ruth Groenewoud.

Ruth Groenewoud begon na eigen ervaringen en het zien van armoede op haar eiland een geweldig mooie stichting: Miss IQ. Deze bestaat al meer dan elf jaar.

Kun je vertellen wat je precies doet?

“We sturen al meer dan negen jaar tweedehands schoolmateriaal, sportspullen en muziekinstrumenten van Nederlandse scholen naar scholen op de Caribische eilanden. Dit gaat in zeecontainers naar de ABC-eilanden. Afgelopen jaren hebben we al meer dan 75 containers naar 43 scholen getransporteerd. Stichting Miss IQ biedt daarmee kinderen die in kansarme situaties leven een kans op een betere toekomst.”

“Stichting Miss IQ zet zich in om middelen bijeen te brengen waarmee kinderen hun innerlijke kracht op een positieve manier kunnen ontwikkelen. Dit heeft al geresulteerd in ondersteuning van basisscholen op name Curaçao. Deze scholen hebben nauwelijks voldoende middelen om hun sterk verouderde en vaak kapotte inventaris te vernieuwen. Wij voorzien hen van onder andere meubilair, schoolborden, kasten, boeken, sport- en spelmateriaal dat wij krijgen van scholen in Nederland. Het ‘afgedankte’, maar nog zeer goede materiaal krijgt een tweede leven op de scholen op Curaçao en Aruba.

Het gunstige effect daarvan zie je bij de leerlingen, maar ook bij de leerkrachten, die nu met goed materiaal kunnen werken. Wij zetten ons óók in voor kwetsbare kinderen in Nederland. In veel éénoudergezinnen zijn de financiële omstandigheden niet florissant. De kinderen uit deze gezinnen missen daardoor veel zaken waarvan klasgenootjes wel genieten. Zoals: meegaan op een schoolreisje, een laptop, lid zijn van een sportvereniging, naar een muziekschool kunnen, et cetera.”

Wat is jouw drijfveer?

“Wij geloven dat ieder kind moet kunnen opgroeien in een familie waar het wordt omringd met liefde, respect en veiligheid. De emotionele band met je familie is de sterkste die er is. Met hun onvoorwaardelijke liefde leer je mensen te vertrouwen en lief te hebben, leer je om verlies en pijn te verwerken en leer je banden te leggen met de buitenwereld. Het is de basis die we allemaal nodig hebben om op eigen kracht de wereld te kunnen ontdekken. Stichting Miss IQ gelooft dat familieliefde een primaire levensbehoefte is, minstens zo belangrijk als onderdak, voedsel en medische hulp. Daarom proberen wij ervoor te zorgen dat zo veel mogelijk kinderen in een liefdevolle familie opgroeien. Dit doen wij door gezinnen te ontlasten qua financiële zorgen, zodat kinderen zo min mogelijk het gevoel krijgen dat zij de oorzaak zijn van gezinsproblemen.”

“Toen ik een jaar of 21 was en net in Nederland woonde, was ik heel vaak alleen. Ik durfde niet alleen op pad te gaan of het ov te gebruiken. Ik had niemand en kon op niemand terugvallen. Ik durfde ook niet toe te geven dat het leven waarvoor ik het eiland had verlaten, tegenviel. De mensen die ik hier in Nederland leerde kennen , waren kennissen, geen vrienden op wie ik kon bouwen. Mensen accepteerden me wel, maar bleven me behandelen als buitenstaander.”

“Nu, jaren later, begrijp ik de Nederlandse cultuur beter. Ik voel mij geen buitenlander meer, maar een van de Nederlanders. Dit gun ik iedereen, zonder zich jarenlang niet welkom te voelen of hun weg in de maatschappij in hun eentje te moeten uitzoeken. Daarom wil ik andere Antillianen helpen om ook verder te komen en kinderen een zorgeloze en liefdevolle jeugd te bezorgen.”

Hoe ziet jouw droom eruit (missie)?

“Een positief en stimulerend leerklimaat creëren voor kinderen (zowel hier als in het Caribische deel van Nederland) om zich volwaardig te kunnen ontwikkelen tot gezonde jongvolwassenen die deelnemen aan de Nederlandse/Antilliaanse maatschappij en die zich gemotiveerd en gesteund voelen om hun dromen waar te maken.”

Waar ben je tot nu toe het meest trots op?

“Ik ben vooral trots op mijn doorzettingsvermogen. In het begin was het echt moeilijk om onze doelstellingen te realiseren. Een overvolle container naar Curaçao te laten transporteren kostte veel stress, gesmeek en gebedel. Maar de aanhouder wint. We stuurden in 2014 onze eerste container, dat was echt een heel mooi moment. En afgelopen maart hebben we dertien containers weten te transporteren, dankzij onze grote donateur AFAS Foundation, die ons al meer dan acht jaar onvoorwaardelijk steunt. Verder kreeg in in februari erkenning voor mijn werk en werd ik benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Ondanks alle tegenslagen en het ontbreken van overheidssubsidies is het ons gelukt om elk jaar te groeien en het doel dat we voor ogen hebben te realiseren.”

Wie heeft voor jou (persoonlijk) het verschil gemaakt?

“Mijn familieleden, mijn gezin en vooral mijn man en mijn zoon Stefan Groenewoud hebben heel erg bijgedragen aan het opzetten van deze stichting. Zij waren de kracht achter mijn doorzettingsvermogen. Mijn man, Arie, is helaas in februari overleden na een heel lange ziekbed. Juist in de maand waarin ik tot Ridder was benoemd en bezig was met het regelen van die dertien containers richting Curaçao en Aruba overleed hij. Het was en is een pittige periode, maar mijn omgeving, mijn vrienden en vrijwilligers houden mijop de been. Daar ben ik hen echt een voor een dankbaar voor.”

Hoe kunnen onze lezers bijdragen of meehelpen?

“We zijn erg afhankelijk van donaties en giften, dus willen we lezers vragen om een donatie in wat voor vorm dan ook. Dat kan financiële ondersteuning zijn, maar ook hulp bij het inladen van de containers. Wij willen ook bedrijven vragen om sponsoring. We zijn ANBI-gecertificeerd en dat betekent dat er fiscale voordelen kunnen zijn met betrekking tot giften. De gelden zullen bestemd zijn voor volgende doeleinden: Het opzetten van activiteiten voor kinderen in Nederland en in het Caribisch gedeelte van Nederland; Financieren van zeevracht en vrachtwagentransport; Huurkosten voor loodsen; Aanschaf middelen voor kinderen in Nederland en in het Caribische deel van Nederland.”

Wie maakt volgens jou het verschil?

Ben of ken jij ook een vrouw die de spotlights verdient, omdat ze zich inzet voor andere vrouwen en/of de maatschappij? Mail naar zijmaakthetverschil@margriet.nl t.a.v. Helene van Santen / Zij maakt het verschil.

Helene van Santenprivebeeld
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden