Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Achter de schermen Persoonlijk

Alexandra: ‘Ik denk dat het prima is om het een tandje rustiger te doen’

alexandra-ik-denk-dat-het-prima-is-om-het-een-tandje-rustiger-te-doen.jpg

Meer rust. Meer tijd. Als ik dan voor mezelf íéts positiefs moet opnoemen van deze periode is het dat. Ik kwam erachter dat ik ontzettend aan het racen was. En ik denk dat het prima is om het een tandje rustiger te doen. Je kúnt ook niet anders dan je eraan overgeven.

Met boodschappen doen bijvoorbeeld. Je moet toch achter je streep wachten op een schoongemaakt karretje. En verder kun je toch nergens heen. Geen zangles, geen yogales buitenshuis, geen muziekoptredens bezoeken of naar de bioscoop, geen jaarlijks uitje met vriendinnen, enzovoort.

Rustiger aan doen

Dus ja, dat rustiger aan doen houden we erin. Tijd nemen voor een fietstochtje door het bos. Een rondje rennen in het park, gewoon een paar uur niets doen. En handwerken. Handwerken is mijn ‘bijvangst’. In alle ellende van dat rottige virus vond ik mijn oude liefde weer terug. Macramé, borduren, naaien (mondkapjes, hoe erg ik ze ook vind, wordt nu mijn nieuwe project) en weven. Naast het feit dat werken met je handen je in een soort zentoestand brengt, kun je ook nog iets nuttigs doen. Een mondkapje maken dus, of een leuke plantenhanger. En dat geeft me een fijn gevoel.

Nutteloosheid

Want jongens, wat lijkt het allemaal nutteloos op dit moment. Vooral als je nog altijd niet aan het werk kunt. Dan lopen de dagen in elkaar over en kan een enorm gevoel van nutteloosheid je overvallen. Goddank is er Netflix, maar zelfs dat gaat je op een gegeven moment tegenstaan. Ook ik ervaar die nutteloosheid en ik werk nota bene gewoon. We zullen onszelf toch een beetje bezig moeten houden… En ja, ik realiseer me ook dat ik ‘blij’ mag zijn hoor, dat ik dit op deze manier ervaar. Een heel ander verhaal zou het zijn als ik ziek was geworden of iemand in mijn omgeving, of erger.

Boekenclub

Mijn schoonmoeder leest met haar boekenclub La Peste van Camus. Via een Zoom-meeting gaan ze het boek dan bespreken. Ze is halverwege de tachtig, maar staat open voor alles, dus ook zoiets als Zoom. “Gelukkig is er een gespreksleider die iedereen de beurt geeft. Anders word je gek”, zei ze. Ze vindt er niks aan, verlangt naar gezellig met elkaar in één kamer zitten en praten over het boek dat ze gelezen hebben. En daarna koffiedrinken en een beetje kletsen. “Dat zit er sowieso niet zo snel meer in voor ons”, zei ze. “Omdat wij als ouderen kwetsbaar zijn, kunnen we niet meer zo makkelijk naar de bioscoop of het theater. Of gewoon ergens een kopje koffie drinken op een terrasje. Nee, het wordt er niet leuker op.”

Lees ook:
Alexandra over vier weken in lockdown: ‘Alles went’

Buitenshuis

Waar ik me verheug op weer een biertje of een kop koffie te kunnen drinken buitenshuis, voelen zij aankomen dat ze steeds meer geïsoleerd raken. Ik voelde me een beetje schuldig dat ik daar niet aan had gedacht. Voor de ouderen, met name de 80-plussers die lekker outgoing waren zoals mijn schoonmoeder, is het leven écht anders nu, en wordt het ook niet meer ‘normaal’. Ik durf straks als het mag wel weer uit eten, of naar de bioscoop. En over een paar weken ga ik lekker naar de kapper. Maar voor die groep blijft extra voorzichtigheid geboden.

Mondkapjes

Nog even over dat mondmasker hè, ook mijn Margriet-collega Inge is hiermee aan de slag gegaan en heeft een patroon gemaakt. Kijk maar eens hier. En wil je er eentje maken zonder naaimachine? Kijk dan hier. Wat je ook vast al voorbij hebt zien komen: een mondmasker maken van een sok! Nou heb ik een heleboel eenling-sokken, dus dat leek me helemaal niet zo’n gek idee. Ben ik daar ook vanaf! Hoe kijken jullie tegen mondkapjes aan en maak je ze zelf of koop je ze? Ik heb het dan natuurlijk over de niet-medische kapjes. Wordt vast een nieuw mode-accessoire…

Alexandra Holscher (53), eindredacteur, is getrouwd en moeder van drie kinderen (16, 19 en 22). Naast haar werk is ze mantelzorger voor haar moeder van 92. Om te ontspannen doet ze aan yoga, bootcamp en zingt ze in een koor. Ze houdt van films kijken en ‘met haar handen bezig zijn’.

Meer blogs van Alexandra lezen?
Dat doe je hier!

Beeld | iStock

Margriet extra 4

Heb jij Margriet Extra: Energiek & In balans al in huis? Een inspirerende special met veel handige tips die juist nú zo goed van pas komen. Over vol energie de zomer in te gaan, rust vinden in rituelen, wandelen en yoga en nog véél meer. Haal deze editie nu in de winkel óf bestel ‘m hier veilig online (zonder extra verzendkosten).

Ook interessant