Rudolph van Veen Beeld ANP /  ANP Kippa
Beeld ANP / ANP Kippa

PREMIUM

Rudolf van Veen: ‘Mijn moeder hield niet enorm van koken, maar was wel heel gastvrij’

Een kijkje in de keuken van Rudolf van Veen: hoe viert de tv-kok dit jaar kerst en waar is zijn passie voor koken vandaan gekomen? Het is een drukke periode voor Rudolf dankzij zijn kerstshow en een nieuw kookboek. “Het lijkt me heerlijk om even niets te hoeven na twintig intensieve shows in het theater”

Wat doe je dit jaar met de feestdagen?

“Voor de verandering sta ik tijdens de kerstdagen niet zelf in de keuken maar schuif ik aan bij mijn lieve collega Ralf Berendsen. Ons huis wordt namelijk verbouwd en we bivakkeren tijdelijk in een vakantiehuisje. Met mijn lief Simone en onze zoon Ralph ga ik naar ons favoriete hotel, La Butte aux Boix in Lanaken. We hebben er vorig jaar ons huwelijksfeest gevierd. Mijn schoonouders en mijn dochter Doris komen dan ook. Het lijkt me heerlijk om even niets te hoeven na twintig intensieve shows, want na jaren sta ik weer in het theater met een kerstshow: Rudolph’s Bakery Live – De Feestdagen. Samen met multi-instrumentalist Diederick Ensink. Er wordt gekookt, gebakken, gezongen, er worden verhalen verteld, soms mag iemand meehelpen en alles wat gemaakt wordt gaat de zaal in… zo’n show is zó leuk om te doen. Het publiek wordt echt betrokken bij de show. Met een tv-programma kan dat niet.”

Wat voor tradities kreeg je van huis uit mee?

“In de allereerste plaats: gastvrijheid. Als ik vroeger bij vriendjes speelde, kreeg ik vaak om half zes te horen dat ik naar huis moest omdat ze gingen eten. Zo ging dat destijds. Mijn moeder hield niet enorm van koken, maar was wel heel gastvrij. Als er vriendjes speelden, zei ze altijd: ‘Laten we je ouders even bellen dan weten ze dat je wat later thuis bent omdat je hier mee eet’. Jaren later realiseerde ik me dat ze waarschijnlijk maar vier karbonaadjes in de pan had zitten, maar dan nam ze zonder dat iemand het door had zelf geen vlees en een schepje aardappels minder. Haar credo was: ‘Wie geeft wat hij heeft, is waard dat hij leeft.’ Iedereen mocht blijven eten.”

“Als kind voelde ik: we hebben visite, het is gezellig, daar hoort eten bij. Maar de keuken was heel eenvoudig hoor. Mijn moeder haalde ragout uit een blikje en pasteitjes uit zo’n pakje. Wel hadden we altijd verse groenten. Misschien heb ik van haar geleerd dat het uiteindelijk dáár om draait. Een goede broodmaaltijd of een pan vers getrokken groentesoep is net zo goed als een deftige biefstuk met alles erop en eraan. Je hoeft geen kunstwerken op tafel te zetten. Het zou zo maar kunnen zijn dat sommige vakgenoten zeggen: ‘Wat Rudolph maakt is te simpel.’ Ik vind dat niet erg, het is namelijk een heel bewuste keuze om zo toegankelijk mogelijk te zijn voor een breed publiek en niemand culinair te overdonderen.”

“Lang geleden mocht ik als gastkok eens meekoken op het Paleis. Het viel me toen op dat onze koning en koningin er belang aan hechten dat wat voor hun gasten gekookt wordt klassiek is, maar nooit intimiderend, zodat iedereen zich gemakkelijk voelt aan tafel. Van dit gastvrij-denken was ik toen enorm onder de indruk.”

Wat maakt een recept ‘typisch Rudolph’?

“Cas Spijkers, mijn leermeester, zei vroeger weleens tegen me: ‘Rudolph, een recept is geen gevangenis. Het is slechts een inspiratiebron’. Hij bedoelde daarmee dat je er op een speelse manier naar moet kijken: staat er paksoi in een recept en is dat er niet, dan neem je Belgische spinazie. En dan maak je de bereidingstijd iets korter. Het is net als met liedjes: als tien zangers My Way zingen, dan doen ze dat allemaal op hun eigen manier. Lady Gaga zingt dat heel anders dan Frank Sinatra vroeger. Met recepten is dat ook zo. Je mag er je eigen draai aan geven. Dat je die vrijheid hebt, kun je bij mij tussen de regels door lezen.”

“Daarnaast vind ik het belangrijk dat elk recept een goede inleiding heeft over het hoe en waarom. Die verhalen zijn vaak persoonlijk, maar ik ben me er altijd van bewust dat het daarbij niet om mij gaat. Als kok ben ik net als het bruiloftsbandje. Mijn rol is functioneel en erop gericht om anderen te laten excelleren en genieten. Ik vraag me altijd af: waar zullen mensen iets aan hebben? Maar ik bedenk ook hoe ik ervoor kan zorgen dat ze naar dit boek grijpen als ze op zoek zijn naar een goed recept voor een feestelijk gerecht. Het liefst gebruik ik niet al te veel vreemde of kostbare ingrediënten. En ik let erop dat alles goed voor te bereiden is of ik geef daar tips voor. Als ik thuis kook voor gasten zorg ik dat alles zo is voorbereid dat ik primair bij mijn gasten kan zijn. Vandaar dat ik zo dol ben op bakken en bereidingen in de oven. Dat staat dan allemaal klaar en hoef je misschien alleen nog maar even op te warmen.”

Hoe kwam je nieuwe boek tot stand?

“Mijn uitgeverij vroeg of ik een kerstboek wilde maken, maar dat heb ik al eens gedaan in 2015. Kerst vind ik geweldig, ik zou elk jaar wel een kerstboek willen maken, maar ik had mijn twijfels. Totdat mijn lief zei: er zijn zo veel andere leuke feestdagen, waarom doe je dáár niets mee? Toen was het ei snel gelegd. In mijn feestdagenboek Het Hele Jaar Feest - 100 recepten voor alle feestdagen staan honderd recepten: van kreeft met aardappelsalade voor oud en nieuw tot cupcakes voor op de vrijmarkt. Ik heb geprobeerd om ze zo toegankelijk mogelijk te maken. Het eindproduct van mijn werk is niet die prachtige taart of dat indrukwekkende gerecht. Mijn werk draait om het creëren van zelfvertrouwen bij mijn publiek om zelf aan de slag te gaan.”

Het Hele Jaar Feest – 100 recepten voor alle feestdagen, Kosmos Uitgevers, € 34,99 Rudolphs Bakery Live – De Feestdagen is in theaters door het hele land te zien. Kijk voor speeldata en locaties op rudolphskitchen.nl.

Beanca de GoedeANP / ANP Kippa

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden