MT30_31 M30_31 En ook nog Beeld Frank Ruiter (portret Rosita).
Beeld Frank Ruiter (portret Rosita).

PREMIUM

Rosita Steenbeek: ‘Elke steen in Rome maakt je tot onderdeel van de geschiedenis en prikkelt mij tegelijkertijd om in het nu te leven’

Schrijfster Rosita Steenbeek (65) schreef een groot aantal boeken, waarbij Rome het thema óf het decor is. Ze werd bekend met romans als De laatste vrouw, Ballets Russes en Rose, een familie in oorlogstijd. Onlangs verscheen haar historische roman Julia, over de dochter van keizer Augustus (Uitgeverij Prometheus).

MT30_31 M30_31 En ook nog Beeld

1 (& 6). Eeuwen oud

“Een Italiaanse vriendin van mij is altijd op zoek naar oude Etruskische en Romeinse voorwerpen, onder meer aan de oevers van de Tiber. Van haar kreeg ik een olielampje en een benen pennetje, beide zo’n tweeduizend jaar oud. Ze geven mij een gevoel van eeuwigheid en betekenen veel voor me.”

2. Mountainbike

“Op mijn roze mountainbike ben ik in veertig dagen van Amsterdam naar Delphi gefietst. Een geweldige ervaring. Fietsen is verhevigd leven. Het afzien is verschrikkelijk, de beloning paradijselijk. Ik ervaar de ultieme vrijheid als ik de top bereik en daarna door de natuur naar beneden suis.”

3. Romeins terrasje

“Ik woon in hartje Rome, vlak bij waar Julius Caesar werd vermoord. Vanaf mijn terrasje kijk ik uit op een mooi kerkraam, de oude bibliotheek en het theater van Rome. Het is niet alleen een heerlijke plek, maar ook symbolisch voor mijn leven. Ik kom uit een familie van dominees, ben schrijver geworden en acteer ook incidenteel.”

MT30_31 M30_31 En ook nog Beeld

4. Rome

“In 1985 kwam ik voor het eerst in Rome. Ik zou doorreizen naar Parijs en New York, maar ben nooit meer weggegaan. Deze vitale stad inspireert mij nog steeds dagelijks. Elke steen vertelt een verhaal, maakt je tot onderdeel van de geschiedenis en prikkelt mij tegelijkertijd om in het nu te leven.”

5. Zee

“De zee ademt het oerritme van de wereld en heeft een louterend effect op mij. Ik ga graag naar Sabaudia, een ronde baai niet zo ver van Rome, waar keizer Tiberius ooit een buitenhuis had; de ruïne is er nog. Het is een schilderachtige plek waar ik hele dagen zwem, mijmer en schrijf.”

Ring

“Ik ben vernoemd naar mijn grootmoeder Rose. Ze droeg een mooie ring met granaatjes en zei altijd: ‘Deze is voor jou als je achttien bent.’ Maar ik kreeg hem jaren eerder, nadat ik op mijn dertiende een hersenbloeding kreeg en maandenlang ziek was. Ik draag hem altijd.”

Deirdre EnthovenFrank Ruiter (portret Rosita).
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden