Robèrt van Beckhoven over de oranje dubbeldekker tompouce Beeld Thuisbezorgd
Beeld Thuisbezorgd

PREMIUM

Robèrt van Beckhoven brengt ode aan de Koningsdag-klassieker: ‘De oranje tompouce blijft elk jaar de uitschieter’

Koningsdag is niet compleet zonder een lekkere oranje tompouce. Je kunt bij de bakker voor een roze of oranje tompouce gaan, maar de oranje dubbeldekker tompouce van Robèrt van Beckhoven wil je écht niet missen.

Dit jaar heeft de meester patissier ook een leuke verrassing!

Meehelpen in de bakkerij

De liefde voor de tompouce begon voor Robèrt al vroeg . Zijn ouders hadden een bakkerij en daar werden al oranje tompoucen gemaakt. Een tompouce met Koningsdag is daarom zolang hij zich kan herinneren al een traditie in Nederland en bij hem thuis. “Ik zeg altijd: ik ben geboren in de bakkerij. Als kind hielp ik altijd mee met mijn ouders. Dat begon met het inpakken van de tompoucen, maar uiteindelijk ging ik ze ook zelf maken.”

De tompoucen vanuit de bakkerij werden vaak ook persoonlijk bezorgd door Robèrt of door een van zijn broers of zussen: “Als we weggingen op de fiets en er lagen tompoucen klaar, dan zei mijn vader of moeder altijd: neem je gelijk tompoucen mee, want daar kom je toch langs.”

Oranje tompouce als favoriete gebakje

De oranje tompouce is dan ook het favoriete gebakje van Robèrt op Koningsdag. “Ik ben opgevoed met tompoucen. Ik heb in mijn jeugd meegeholpen en daarna heb ik de traditie voortgezet”, vertelt hij. Dat veel mensen in Nederland dezelfde liefde delen als Robèrt, is ook elk jaar terug te zien in zijn bakkerij ‘bij Robèrt’ in Oisterwijk. “We hebben een oranje hoek en daar staan naast de dubbeldekker tompoucen bijvoorbeeld ook oranje soezen en oranje flikken, maar de oranje tompouce blijft elk jaar de uitschieter.”

Oranje dubbeldekker

Vorig jaar kwam Robèrt met een bijzondere actie toen hij een oranje-drive-through opende op Koningsdag. Er ontstonden lange files in het Brabantse Oisterwijk en dat allemaal voor de speciale oranje dubbeldekker tompouce. Ze zijn al jarenlang favoriet onder veel Nederlanders, maar hoe is het idee voor de dubbeldekker ontstaan? Robèrt legt uit dat het ontstaan is doordat er een concurrent naast zijn bakkerij kwam, namelijk Hema. “Zij staan onder andere bekend vanwege de tompoucen. Om onze tompoucen te onderscheiden met die van de Hema zijn we de tompoucen zo luxe mogelijk gaan maken. Zo kwam er nog een laagje bladerdeeg tussen en dat heeft tot nu toe goed uitgepakt.”

Herinneringen aan de oranje tompouce

Ondanks dat ze vorig jaar niet voorbereid waren op de grote drukte die ontstond bij de drive-through, behoort deze dag wel tot een van zijn mooie herinneringen aan de oranje tompouce. “Lachend kijken we terug op deze dag en we hebben er veel van geleerd, waardoor we het dit jaar dus op een andere manier hebben aangepakt.” In samenwerking met Thuisbezorgd.nl kun je de oranje dubbeldekker tompouce op 25 en 26 april niet alleen in de bakkerij in Oisterwijk halen, maar ook exclusief bestellen in Den Bosch en Amsterdam via de website en app van Thuisbezorgd.nl. De oranje tompoucen zijn per vier stuks verpakt en een doosje kost 16 euro. De opbrengst gaat naar Voedselbanken Nederland.

Robèrt lacht om nog meer herinneringen. Bijvoorbeeld toen er filmopnames waren in de bakkerij. “We snijden onze tompoucen met een speciale snijder. Hiermee druk je in principe de tompouce door de snijder heen, waardoor de tompoucen meteen in twaalf stukken worden gesneden. Ze vonden het leuk om het zelf te proberen, maar ze schoten uit waardoor alles in de bakkerij onder de tompouce zat. Dat is een herinnering die ik niet snel zal vergeten.”

Zelf een tompouce maken

Heb je nog geen tompoucen in huis en woon je niet in Amsterdam of Den Bosch? Dan kun je altijd nog de dubbeldekker tompoucen kopen bij de bakkerij van Robèrt, of je maakt ze zelf. Hierbij is het belangrijk om op een aantal dingen te letten: “Het is belangrijk dat de Zwitserse room naar vanille smaakt, zacht is en niet wegzakt. Verder is het van belang dat de tompouce krokant blijft en dat het bladerdeeg echt naar roomboterbladerdeeg smaakt”, vertelt hij. Klopt dit allemaal? Dan heb je volgens de meester patissier de beste versie van een klassieke tompouce: “Een krokante bladerdeeglaag met heerlijke Zwitserse room en slagroom: een echte klassieker”, aldus Robèrt.

Sanne van De WeteringThuisbezorgd

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden