null Beeld Petra Hoogerbrug. Visagie: Astrid Timmer. Styling/productie: Karin van der Knoop.
Beeld Petra Hoogerbrug. Visagie: Astrid Timmer. Styling/productie: Karin van der Knoop.

PREMIUM

Rita (82): ‘Ik houd van het leven en elke ochtend vraag ik me af wat de dag mij gaat brengen’

Rita Perez vindt: levenslang leren houdt je jong. Daarom besloot ze op haar tachtigste bijvoorbeeld nog een cursus Italiaans te gaan volgen.

Ibiza en Barcelona

“In mijn hart en in mijn geest ben ik nog precies hetzelfde als toen ik jonger was, dus mijn leeftijd is niet iets waar ik veel aan denk. Ik ben gezegend met een goede gezondheid en een grote nieuwsgierigheid. Op mijn achttiende vertrok ik naar Spanje om de taal te leren, ik wilde namelijk in een groot hotel in Scheveningen gaan werken. Maar ik ontmoette mijn grote liefde en bleef daar. We hebben jaren op Ibiza en later in Barcelona grote horecazaken gerund.”

“Na tien jaar ging ik met mijn twee dochters terug naar Nederland, waar ik kostwinner werd. Van mijn moeder, die al heel jong weduwe werd en altijd mijn grote voorbeeld is geweest, had ik geleerd om nooit bij iemand of een instantie mijn hand op te houden. Ik heb altijd hard gewerkt en kwam op mijn 43ste bij een groot bouwbedrijf op de P&O-afdeling terecht, waar ik uiteindelijk opklom tot hoofd personeelszaken en opleidingen. Ook haalde ik mijn hbo-diploma. Je moet de mogelijkheden die op je weg komen goed benutten, vind ik. Ik pakte altijd alles met enthousiasme aan.”

Tachtig en op Italiaanse les

“Sowieso geloof ik in ervaringen opdoen en ­levenslang leren. Dat houdt je jong. Zelf heb ik vroeger mijn vliegbrevet en vaarbewijs gehaald, dat gaf me een heerlijk gevoel van vrijheid. En op mijn tachtigste ben ik nog Italiaanse les gaan volgen. Ik zat ook aan motorrijlessen te denken, maar dat vond ik uiteindelijk toch te gevaarlijk. Elke dag wandel ik, ook lees ik veel. De actualiteiten houd ik goed bij en ik kook nog elke dag voor mezelf.”

null Beeld

“De band met mijn kinderen en kleinkinderen is voor mij heel belangrijk, net als het contact met mijn overige familie en vrienden. Ik wil graag leuk en goed oud worden, in harmonie met mijn omgeving. Dat houdt in dat er wederzijds respect moet zijn, ook als je het niet met elkaar eens bent. Daarin ben ik milder geworden door de jaren heen, vroeger probeerde ik dan meer mijn gelijk te halen.”

Tevreden met kleine dingen

“Ik houd van het leven en elke ochtend vraag ik me af wat de dag mij gaat brengen. Ik sta nog midden in de maatschappij. Ik word blij van langs het kanaal lopen en de vogels zien vliegen. En van mijn Spaanse vrienden die mij nog steeds bellen om te vragen wanneer ik weer langskom. Er zijn veel mensen die van mij houden en van wie ik hou, en dat maakt mijn hart warm. Geluk hoeft niet groots en meeslepend te zijn, ik ben met kleine dingen tevreden.
Vroeger had ik diners in sterrenrestaurants, maar ik geniet ook van een kroket van de Febo. Elke leeftijd heeft zo zijn voor- en nadelen. Als tachtiger vind ik het ­jammer dat je weet dat je eindig bent, de dood komt dichterbij. Ik ben blij dat ik nog zo actief en gezond ben. Soms heb ik geen zin om te wandelen als het slecht weer is, maar dan trek ik ­mezelf omhoog en ga ik tóch. En dan denk ik ­ondanks de regen: wat fijn dat ik dit nog kan.”

Jurk (Geisha), laarzen, zie grote foto (Zara).

Anne BroekmanPetra Hoogerbrug. Visagie: Astrid Timmer. Styling/productie: Karin van der Knoop.
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden