Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Achter de schermen Persoonlijk

Margriets Helene: ‘Ken jij dít rijmpje van het elastieken ook?’

margriets-hoofdredacteur-helene-ken-jij-dit-rijmpje-van-het-elastieken-ook.jpg

Helene van Santen is hoofdredacteur van Margriet. Elke week schrijft ze over iets wat haar bezighoudt. Deze week dacht ze terug aan een bijzonder rijmpje dat ze in haar jeugd zong tijdens het elastieken.

“‘Klie-klie-kliekerie, bami, nasi, lust ik nie! Klie-klie-kliekerel, bami, nasi, lust ik wel!’ Ik weet niet wie de bedenker van dit briljante rijmpje is, maar in mijn herinnering zong ik het mijn halve jeugd. Het was namelijk het liedje dat mijn zus en ik zongen tijdens het elastieken. De bedoeling was dat je bij elke lettergreep een been over het elastiek gooide – best intensief, denk ik nu – maar als je acht jaar bent is het letterlijk en figuurlijk kinderspel.”

Elastieken met mijn vader

“Aangezien de lus van het elastiek tussen de benen van twee personen moest worden gespannen, had je drie mensen nodig voor dit spel. Als er geen buurmeisje paraat was om met mijn zus en mij mee te doen, keken we onze vader lief aan. En die deed nog vaak mee ook.”

“Meestal om de lus gespannen te houden, maar soms kregen we hem zelfs zo ver om ook over het elastiek te springen. Ik zie mijn lieve vader, niet de allerslankste, nog zó gaan: ‘Klie-klie-kliekerie…’ Een gouden herinnering.”

Lees ook:
Wow: dít is de gemiddelde schermtijd van Margriets hoofdredacteur Helene

Waar komt dat rijmpje vandaan?

“Hoe we toch op dat rijmpje zijn gekomen, ik heb geen flauw idee. Als ik het aan vriendinnen van mijn leeftijd vraag, kijken ze me glazig aan. Een zoektocht op Google levert uitsluitend recepten voor bami en nasi op. Misschien hebben mijn zus en ik het zelf bedacht. Mocht je dit lezen, het liedje herkennen en weten waar het vandaan komt, laat je het mij dan weten? Ga ik ondertussen op zoek naar een elastiek.”

Volg Helene van Santen ook op FacebookInstagram of Twitter.

Ook interessant