null Beeld Leo Blokhuis (portret), anp en privébeeld.
Beeld Leo Blokhuis (portret), anp en privébeeld.

PREMIUM

Ricky Koole: ‘Misschien heeft Johnny Cash wel op mijn gitaar gespeeld. Daar fantaseer ik soms over’

Of ze nu speelt in een film, een tv-serie, een musical of de muzikale theatervoorstelling Harmonium, die ze samen met haar man Leo Blokhuis maakte, actrice en zangeres Ricky Koole (49) maakt altijd ­indruk. Nu staat zij op de planken met de muzikale komedie met een duister randje Volkstuin complex (www.bostheaterproducties.nl).

null Beeld

1. Oude Martin

“Mijn oude Martin, een akoestische gitaar uit 1931 die ooit in Amerika werd gemaakt, betekent veel voor me. Ik ben geen goede gitarist, en schaam me een beetje dat ik zo’n mooi instrument heb. Soms fantaseer ik over wie erop hebben gespeeld. Misschien ook Johnny Cash wel.”

2. Kinderobservaties

“Toen onze zoon Otis, nu elf jaar, klein was had hij vaak zulke mooie observaties, filosofische gedachten en grap­pige uitspraken. Ik schreef alles op, heb er illustraties bij gemaakt en uiteindelijk is het een boek geworden: Toen kende ik de wereld nog niet. Zijn gedachten van toen kunnen mij ook nu nog ontroeren.”

null Beeld

3. Buitenkunst

“Tijdens een theatertour geniet ik altijd van kunstwerken die we langs de route tegenkomen. Mijn favoriet is De tong van Lucifer van Ruud van de Wint; een negen meter hoge, groene ovaal langs de A6, op de Knardijk. Het beeld was vernield, maar is gerestaureerd en staat er weer.”

4. Graphic novel

“De graphic novel Dagen van zand van Aimée de Jongh speelt zich af in de jaren dertig in de Verenigde Staten, toen er op de prairies enorme droogte en stofstormen waren. Ik houd van de VS, van zijn mooie en ook van zijn minder mooie kanten. Deze strip verbeeldt een stuk Amerikaanse geschiedenis op een prachtige manier.”

null Beeld

5. IJzerkoekjes

“Ik groeide op in Delft en als er ijs lag schaatsten we helemaal naar Vlaardingen, waar veel familie woont. Bij aankomst waren er steevast Vlaardinger moppen, maar ik wilde het liefst ijzerkoekjes. Dat zijn een soort boterkoekjes, gebakken op een ijzeren plaat en bestrooid met kaneel. Nog steeds vind ik ze heerlijk.”

6. Jonathan Wilson

“Het album Dixie blur van de Amerikaanse muzikant en producer Jonathan Wilson heeft mij door de corona­crisis gesleept. Het is een voor hem atypische plaat, rustig, intiem en melancholisch. Hij laat alle instrumenten zo mooi klinken, en zijn teksten zijn prachtig. Ik heb er geregeld bij weg zitten treuren, op een plezierige manier.”

Deirdre EnthovenLeo Blokhuis (portret), anp en privébeeld.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden