null Beeld Petra Hoogerbrug. Visagie: Astrid Timmer. Styling/productie: Karin van der Knoop.
Beeld Petra Hoogerbrug. Visagie: Astrid Timmer. Styling/productie: Karin van der Knoop.

PREMIUM

Renia (64): ‘Ik wil graag meer gaan reizen. India staat op mijn verlanglijstje, net als Argentinië en Ghana’

Ouder worden vindt Renia Mers niet zo'n punt. Ja, er zijn nadelen, maar ze heeft wel meer rust in haar lijf gekregen.

Klein dipje

“Nooit heb ik me veel van mijn leeftijd en het ouder worden aangetrokken, hooguit had ik een klein dipje toen ik vijftig werd. Deze maand word ik 65, dat vind ik een bijzondere mijlpaal. Over twee jaar kan ik met pensioen, maar ik heb besloten om dan niet te stoppen met werken. Dat is het voordeel van een eigen bedrijf hebben, ik kan lekker doorgaan op mijn eigen tempo. Ik heb meer dan twintig jaar bij een grote bank gewerkt, tot ik daar tien jaar geleden na een grote reorganisatie werd ontslagen. Dat vond ik vreselijk, ik wilde daar helemaal niet weg. Daarna solliciteerde ik me suf, maar ­bedrijven zaten duidelijk niet op een vijftigplusser te wachten, terwijl ik nog zo veel te bieden had.”

“Het was confronterend om op mijn leeftijd te worden beoordeeld. Maar ik ging niet bij de pakken neerzitten en ben me gaan omscholen tot budgetcoach. Ik werkte al als vrijwilliger bij de voedselbank en zag daar veel mensen met ­financiële problemen. En ik ben natuurlijk goed met cijfers, dus ik wilde deze twee interesses van mij combineren en er iets goeds mee doen. Nog altijd ben ik blij met deze carrièreswitch op latere leeftijd. Ik vind het geweldig om mensen te helpen hun leven te veranderen.”

null Beeld

Meer rust

“Mijn gezondheid is helaas wel kwetsbaarder ­geworden. Ik heb in de afgelopen vier jaar twee keer een herseninfarct gehad. Het tweede, nu twee jaar geleden, deed me beseffen dat ik een gelukkig mens ben. Het gaf me meer rust in mijn lijf. Eerder was ik vooral druk met druk zijn, ik propte tig afspraken en taken in een dag. Nu maak ik bewust meer tijd voor mijn dochter en andere mensen die belangrijk voor mij zijn. Vroeger schoot dat er vaker bij in. De revalidatie na het laatste infarct was pittig, ik moest ­opnieuw leren praten en schrijven. Mijn mantra was: ‘Ik word weer gezond’. Dat bleef ik tegen mezelf zeggen. Ik ben gezonder gaan leven. Zo begon ik met wandelen en lette ik beter op mijn voeding. Alle verborgen suikers gooide ik eruit en ik ging veel water drinken en groente eten. Nu ben ik twintig kilo lichter.”

Zonnige toekomst

“Inmiddels is het wandelen geen moetje meer voor mijn gezondheid, ik geniet er oprecht van. Ook mijn dochter en mijn werk maken mij blij. De toekomst zie ik zonnig in. Ik wil graag meer gaan reizen zodra daar weer ruimte voor is. India staat op mijn verlanglijstje, net als Argentinië voor de tango en Ghana omdat mijn voorouders daarvandaan komen. Ouder worden vind ik helemaal zo slecht nog niet. Ik heb meer geduld dan vroeger, toen ik weleens boos kon worden als mij iets niet lukte. En mensen hebben ook meer geduld met mij. Ik ga vaak met de bus, jongeren staan dan hun zitplaats af aan mij. Of ik word geholpen als ik ergens niet bij kan in de supermarkt. Je krijgt meer steun als zestigplusser en dat vind ik heel mooi.”

Blouse met lange mouwen (Pom Amsterdam), broek (C&A).

Anne BroekmanPetra Hoogerbrug. Visagie: Astrid Timmer. Styling/productie: Karin van der Knoop.
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden