MT34 M34 Maatsch_Act Beeld Petra Hoogerburg. Visagie: Astrid Timmer. Styling & productie: Karin van der Koop
Beeld Petra Hoogerburg. Visagie: Astrid Timmer. Styling & productie: Karin van der Koop

PREMIUM

Remke (63) kwam zeven jaar geleden uit de kast: ‘Eindelijk kan ik leven zonder handrem. Ik ben vrij’

Remke Verdegem (63) heeft twee kinderen (24 en 29) en is geboren in een mannenlichaam. In 2015 kwam ze uit de kast.

“Als je op latere leeftijd uit de kast komt, heb je meer te verliezen dan als je jong bent. Een partner, kinderen misschien of je baan. Daarbij komt dat zo’n lange tijd stiekem doen, mijn persoonlijkheid heeft beïnvloed. Het blijft lastig mezelf open te stellen. Ook heb ik als laatbloeier ‘pubervriendinnen-dingen’ gemist. Samen bh’s kopen, kletsen over verliefdheid en menstrueren. Die tijd kan ik niet meer inhalen. Aan de andere kant, als je ouder bent, sta je steviger in je schoenen, durf je eerder voor jezelf te kiezen en denk je minder zwart-wit.”

Onzichtbaar

“Als kind was ik verlegen. Op feestjes zat ik in een hoek. Ik wilde onzichtbaar zijn. Toen voelde ik al dat ik niet kon zijn wie ik was. Terwijl mijn broer met lego en blokken in de weer was, dook ik in de kledingkast van mijn moeder. Tot mijn vader, ik was zeven, mij verbood mijn moeders trouwjurk aan te trekken. Vanaf toen deed ik het stiekem. Ermee stoppen, was geen optie. Mijn verlangen was te groot. Waar dat verlangen vandaan kwam, wist ik niet. Er was geen internet en in de bibliotheek vragen naar een boek over een jongen die een meisje wilde zijn, durfde ik niet.”

MT34 M34 Maatsch_Act Beeld

Mannen die zich vrouw voelen

“Op mijn dertiende las ik over bijeenkomsten voor mannen die zich vrouw voelen. Dat gaat over mij, dacht ik. Wat een opluchting. Ik was niet de enige. En ik was niet gek. Tegelijkertijd besefte ik ook dat deze mannen dit stiekem deden. Dus besloot ik mijn geheim met niemand te delen. Achteraf denk ik, had ik dat maar wel gedaan. Had ik maar iemand in vertrouwen genomen. Dat is wat ik middelbare scholieren, ik geef voorlichting over transgender zijn, ook op het hart druk. Praat. Als ik mijn verhaal destijds had gedeeld, had ik waarschijnlijk nooit langs de spoorweg gestaan.”

“Op mijn 21ste ontmoette ik Linda, mijn grote liefde. Toen we gingen samenwonen, moest ik met de billen bloot. Linda had het recht te weten wie ik echt was. Met zweet in mijn handen - ik was doodsbang om haar kwijt te raken - vertelde ik de afgezwakte versie. Dat ik het soms leuk vind om een jurk te dragen. Ze reageerde luchtig en had er geen moeite mee als ik me af en toe als vrouw kleedde. Als het maar met de gordijnen dicht was. Toen we kinderen kregen, besloot ik mijn dubbelleven weer op te pakken. Onze kinderen mochten er niet de dupe van worden dat ik per se mezelf wilde zijn. Deze gespletenheid heb ik zowat mijn hele leven volgehouden. Nu denk ik: hoe? Maar ik deed het.”

MT34 M34 Maatsch_Act Beeld

Uit de kast

“Op mijn werk was ik al wel eerder uit de kast gekomen. Dat kon omdat mijn leidinggevende en collega’s er goed mee omgingen. Dus stond ik ’s morgens vroeg op, zodat de kinderen niet zagen dat ik oogschaduw opdeed en hakken droeg onder mijn maatpak. Na een werkdag voltrok zich het omgekeerde riedeltje in een afgelegen straatje bij het station. Dat ik bekijks had in de trein - toch een vreemd gezicht, zo’n kaal hoofd met make-up - nam ik voor lief. Omdat de behoefte om mezelf te zijn steeds groter werd, ging ik steeds een stapje verder. Het maatpak verruilde ik voor androgyne kleding en uiteindelijk paradeerde ik in een jurk op kantoor. Voor Linda lag daar de grens. Zij valt op mannen en ik bleek geen man. We gingen uit elkaar.”

“De weg die ik heb afgelegd gun ik niemand. Ik heb de hoofdprijs betaald, moest afscheid nemen van mijn grote liefde, en het heeft een tijd geduurd voordat mijn kinderen het konden accepteren. En toch, ik ben nog nooit zo gelukkig geweest. Eindelijk kan ik leven zonder handrem. Ik ben vrij. Of, zoals David Bowie zegt: ‘Aging is an extraordinary process where you become the person you always should have been.’ (Ouder worden is een buitengewoon proces waarin je degene wordt die je altijd had moeten zijn, red.) En daarmee slaat hij de spijker op zijn kop.”

Ymke van ZwollPetra Hoogerburg. Visagie: Astrid Timmer. Styling & productie: Karin van der Koop

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden