MT33 M33 Relatie Redden Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

‘Remco kan het zich veroorloven zijn dochters alles te geven wat hun hartje begeert. Mijn kinderen zijn het veel minder royaal gewend’

Marian (56), moeder van Nina (22) en Tess (20), heeft een relatie met Remco (60), die zijn dochters Isa (21) en Lotte (19) op alle fronten verwent. En dat zorgt voor frictie.

MT33 M33 Relatie Redden Beeld

“Remco en ik zijn nu vier jaar samen en we zouden het heel goed hebben als er niet voortdurend problemen zouden zijn over de kinderen. We hebben onze kinderen heel verschillend opgevoed. Remco vindt alles goed van zijn dochters en heeft ze ontzettend verwend. Hij kan het zich veroorloven om zijn dochters alles te geven wat hun hartje begeert en zij vinden dat volkomen normaal. Mijn kinderen zijn het veel minder royaal gewend. Na mijn scheiding hadden we het financieel zwaar, maar volgens mij hebben de meiden daar niet echt onder geleden.”

“Pas toen Remco en ik een relatie kregen, en zeker toen we gingen samen­wonen, begonnen ze te vergelijken. De kinderen van Remco kregen dure merk­kleding, het nieuwste mobieltje en hun rijlessen werden betaald. Ik kon dat mijn kinderen niet geven, vond het ook niet nodig. Remco bood vaak aan ook dingen voor hen te betalen, maar ik vond dat moeilijk, vond dat dat míjn verantwoordelijkheid was. Dat ging dan nog over materiële zaken, maar Isa en Lotte waren ook helemaal niet gewend om in huis iets te doen. Na het eten staan zij bijvoorbeeld op van tafel en nemen zelfs hun eigen bord niet mee. Mijn dochters zijn van jongs af aan gewend om mee te helpen. Maar ze begonnen daartegen te protesteren omdat de twee andere meisjes niets hoefden te doen.”

Bijbaantje en studiefinanciering

“Mijn dochters woonden de hele week bij ons, de dochters van Remco om de week. Officieel dan, want geregeld kwamen ze tussendoor naar hun vader, omdat ze ruzie hadden met hun stiefvader. Die pikte hun gedrag ook niet. Ik begon me er steeds meer aan te storen dat die twee prinsesjes precies deden waar ze zin in hadden en dat ik een grote mond kreeg als ik daar wat van zei. Hun vader vond dat ik er niet zo’n punt van moest maken en zei dat ze het moeilijk hadden met de scheiding en dat het nu eenmaal pubers waren.”

“Inmiddels zijn de meiden uit huis en betaalt Remco nog steeds alles voor die van hem en hebben die van mij een baantje en studiefinanciering. Maar nog steeds is er direct spanning in huis als zijn dochters binnen komen vallen, wat ze voortdurend doen. Daarnaast zijn er altijd problemen rond de vakanties, omdat zijn dochters bepalen waar we heen gaan en wat we gaan doen. Ik vind dat we onze grenzen hierin moeten aangeven, maar Remco vindt dat ik voor die paar weken niet zo moeilijk moet doen. Ik zie nu al enorm op tegen onze komende vakantie.”

MT33 M33 Relatie Redden Beeld

Remco

“Ik ben inderdaad in veel opzichten makkelijker dan Marian. Mijn kinderen zijn het goed gewend. In materieel opzicht dan, in emotioneel opzicht minder. Ik had ze graag gegund dat ze in een volledig gezin waren opgegroeid en ik weet dat ze veel verdriet hebben gehad van onze scheiding. Het kan zijn dat ik dat wat heb gecompenseerd door op andere gebieden te tolerant te zijn. Er zijn veel problemen geweest met hun moeder en haar nieuwe partner, dus ik vond het belangrijk ze het gevoel te geven dat ze in ons huis echt welkom waren.”

“Toen ik Marian leerde kennen, kon ik het meteen prima vinden met haar dochters, dus ik hoopte dat dat omgekeerd ook het geval zou zijn en dat we echt een nieuw gezin zouden vormen met vier dochters van ongeveer dezelfde leeftijd.”

Van papa mag dat wel

“Ik weet dat Marian haar best heeft gedaan om mijn dochters en die van haar met evenveel warmte en belangstelling te benaderen, maar dat liep al snel fout. Zij wilde hen te snel haar regels en omgangsvormen opleggen. Bijvoorbeeld over het hebben van taken in huis en over het aan tafel eten en een gesprek hebben zonder je mobieltje ernaast te leggen. Mijn dochters verzetten zich daartegen: van papa mocht dat wel. Vervolgens werd er van twee kanten van mij geëist dat ik partij koos. Marian vond dat ik de kinderen moest bijbrengen dat het onfatsoenlijk was om op je telefoon te kijken terwijl iemand met je in gesprek is.”

“Mijn dochters wilden dat ik haar duidelijk maakte dat ik dat bij ons thuis altijd prima had gevonden en het vroeger zelf ook deed. Het waren in die tijd nog pubers dus escaleerde het en zeiden ze tegen Marian dat ze niks over hen te vertellen had en dat zij in ons huis woonde. Tegen mij riepen ze dat ik een slappe zak was en dat ik haar belangrijker vond dan hen.”

“Volgens Marian hebben mijn kinderen geprobeerd onze relatie stuk te maken en is dat bijna gelukt. Ik denk dat het met wat meer soepelheid van haar veel harmonieuzer was verlopen. Maar Marian is behoorlijk vasthoudend als het gaat om haar mening en haar regels. Ik vind haar daarin zelfs wat star. Nu de kinderen uit huis zijn, vindt zij dat ze moeten laten weten wanneer ze op bezoek komen. Mij gaat dat te ver. Dit blijft hun huis, waar ze altijd welkom zijn en binnen kunnen vallen, alle vier. En de vakanties draaien wat mij betreft echt om de kinderen. Het gaat mij om mijn tijd met hen. Ik vind dat belangrijk, zeker nu ze zelfstandig wonen.”

null Beeld

De therapie

Uit de gesprekken met Marian en Remco wordt voor mij weer duidelijk hoe ingewikkeld het is om een samengesteld gezin te hebben en hoe je in je pogingen om het voor iedereen goed te doen, steeds weer vast kunt lopen in patronen, waarin heftige emoties je aansturen. De hoop en het verlangen van de ouders is dat ze weer een ‘normaal gezin’ gaan vormen met hun nieuwe partner en beider kinderen. Maar een samengesteld gezin wordt nooit een gewoon gezin.

Allereerst al niet omdat er altijd nog twee andere ouders van de kinderen zijn, die zich ook met hen bemoeien. Daarnaast is het zo dat elk gezin zijn eigen cultuur, gewoontes en regels heeft. De kinderen zijn daaraan gewend en het geeft hun veiligheid. Wanneer die veiligheid is bedreigd omdat hun oorspronkelijke gezin uit elkaar is gevallen en ze moeten wennen aan een ander huis, een andere partner van hun ouders en misschien ook nog andere kinderen met wie ze hun leven moeten gaan delen, zullen ze weinig bereid zijn om de opvoedstijl van die nieuwe partner te accepteren. Al snel valt dan de opmerking: ‘Jij bent mijn moeder/vader niet.’

De nieuwe ‘vader of moeder’ is zich daar, ondanks alle goede bedoelingen, ook maar al te zeer van bewust. Zijn eigen kinderen kent hij van jongs af aan en hij houdt zielsveel van ze. Hij is zich bewust van hun verdriet en hun verwachtingen. Het doet hem pijn als hij voelt dat zijn nieuwe liefde zijn ­kinderen niet zo aardig vindt. Logisch natuurlijk, want ze is niet zoals hij met ze vergroeid. Maar toch is het zijn ­onmiddellijke reactie om voor zijn ­kinderen op te komen, wanneer hij het gevoel heeft dat ze worden aangevallen. Ik denk dat bijna iedere ouder meer ouder dan partner is. Aan je kinderen zit je vast, je bent verantwoordelijk voor hen. Dus als je al moet kiezen, zal dat voor de kinderen zijn. Een behoorlijke opgave dus om stiefouder te zijn.

Twee eenoudergezinnen

Met Marian en Remco bespreek ik dat ze het nieuw samengestelde gezin weer wat uit elkaar moeten trekken. Het zijn eigenlijk twee eenoudergezinnen met een verschillende geschiedenis en cultuur. Dus is het belangrijk dat de kinderen tijd hebben met hun ouder en dat ze de nieuwgekomen ouder niet steeds opgedrongen krijgen. Marian hoeft de kinderen van Remco niet op te voeden. Dat doet hij. Zij kan het met hem bespreken als haar dingen opvallen waarvan ze denkt dat hij dat beter ­anders kan doen.

Datzelfde geldt voor Remco. Ook hij laat het aan Marian over hoe zij met haar kinderen wenst om te gaan. Als hij vindt dat ze misschien in sommige opzichten wat soepeler zou mogen zijn, kan hij dat op een ander moment, als de kinderen er niet bij zijn, bespreken met haar.

Het feit dat de kinderen zelfstandig wonen, betekent niet dat ze hun ouders en hun thuis niet meer nodig hebben. Maar ze kunnen zich ook welkom voelen als ze hun bezoek aankondigen.

Annette HeffelsRedactie
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden