Relatietherapie: ‘Ze heeft voortdurend bevestiging nodig en dat begint me te benauwen’
Mia (52), moeder van een volwassen dochter heeft sinds een jaar een relatie met Max (51), vader van een tweeling van 12. Ze heeft voortdurend bevestiging nodig en dat werkt hem inmiddels flink op de zenuwen.
“Ik hou ontzettend veel van Max, maar de laatste maanden ben ik steeds onzekerder over zijn gevoelens voor mij.”
‘Het is moeilijk om tijd voor ons samen te vinden’
“Als we elkaar zien, hebben we het fijn, maar ik merk dat het moeilijk is om écht tijd voor ons samen te vinden”, zegt Mia. “Dat komt door zijn drukke baan en we wonen op anderhalf uur rijden van elkaar. Om het weekend heeft Max de kinderen en natuurlijk wil hij dan tijd hebben voor hen. In het begin was hij terughoudend om zijn kinderen met mij te confronteren en dat respecteerde ik. Mijn dochter Emma is al volwassen en was vooral blij voor mij dat ik iemand had leren kennen. Hoewel het ook niet heel soepel loopt tussen Max en haar. Maar dat hoeft ook niet, want zij wil toch al eigen woonruimte zoeken met haar vriend.”
‘Ik hoor hem niet meer over samenwonen’
“In het begin was het zo dat Max, ook als we elkaar niet konden zien, elke avond belde en overdag lieve berichtjes stuurde. Dat is steeds minder geworden en hij is nu vaak gehaast als ik hem bel. Hij reageert ook niet altijd op mijn berichten aan hem. Als we elkaar dan uiteindelijk na twee weken zien, is hij moe en valt al op de bank in slaap. We hebben het er in het begin van onze relatie over gehad dat we zouden zoeken naar woonruimte dichter bij elkaar. Voor hem hing dat samen met het financieel afhandelen van zijn scheiding. Zijn ex wilde in hun oude huis blijven wonen en dus moet ze hem uitkopen. Dat had veel voeten in de aarde. Het huis heeft een flinke overwaarde, maar zij had niet genoeg inkomen om de hypotheek over te nemen. Inmiddels is alles min of meer rond, maar ik hoor hem niet meer over samenwonen.”
Datingsite
“Het probleem is nu dat hij niet te ver van de meisjes wil wonen en op maximaal een halfuur rijden van kantoor. Ik heb gezegd dat ik best wil verhuizen en werk wil zoeken bij hem in de buurt. Ik weet dat er veel vraag is naar verpleegkundigen, dus dat lukt zeker, maar hij vindt nu opeens dat we elkaar wat meer tijd moeten geven en dat ik mijn eigen huis niet moet opgeven. Als ik dan zeg dat we elkaar zo nooit echt kunnen leren kennen, omdat we geen tijd hebben samen, raakt hij geïrriteerd omdat ik hem onder druk zet.”
“Ik voel dus al een tijd dat het niet zo lekker gaat, maar waar ik erg van geschrokken ben is dat ik laatst zag dat hij zijn profiel niet heeft verwijderd van de datingsite waarop wij elkaar hebben leren kennen. Hij was het vergeten, zei hij, en keek er ook nooit meer naar, maar gevoegd bij al die andere dingen maakt het me bang.”
Lees ook:
Relatietherapie: ‘Ik kan er niet tegen dat zij alles pikt van die man’
‘Ze heeft voortdurend bevestiging nodig’
“Ik weet dat Mia samen met haar ex-man bij u in therapie is geweest en dat u haar dus goed kent uit die tijd”, vertelt Max. “Daarom was ik blij dat ze opnieuw contact met u had opgenomen, want ik heb het gevoel dat het niet zo goed met haar gaat. Ik weet van Mia dat ze het heel moeilijk vindt om alleen te zijn. Vanaf het begin van onze relatie heeft ze al voortdurend bevestiging nodig. Ik moet maar blijven herhalen dat ik van haar hou en bij haar blijf. Toen we elkaar nog maar net kenden, was voor haar al duidelijk dat ik haar grote liefde was. Ik vond en vind haar ook heel leuk en lief en zorgzaam, en mooi niet te vergeten, maar ik ben wat voorzichtiger. Het huwelijk met mijn ex-vrouw was net stukgelopen en ik heb me heel schuldig gevoeld dat ik mijn kinderen een scheiding aandeed.”
Verliefd op een andere vrouw
“Aanleiding was dat ik verliefd was geworden op een andere vrouw. Het was de tweede keer dat me dat overkwam en voor mijn vrouw was dat genoeg. We realiseerden ons dat we uit elkaar waren gegroeid en beiden niet meer gelukkig waren in ons huwelijk. Het deed mij enorm pijn om het verdriet van mijn vrouw en kinderen te zien. Mijn ex-vrouw en ik hebben geprobeerd het voor de kinderen zo goed mogelijk te doen en dat is ons gelukt. We zien elkaar geregeld om over de kinderen te praten, gaan samen naar oudergesprekken en vieren samen verjaardagen. Mia wil nu steeds weten of ik nog gevoelens heb voor mijn ex. Natuurlijk heb ik die. We hebben samen twee kinderen en we hebben ook goede jaren gehad samen. Zij was mijn eerste liefde en het is triest als dat stukloopt.”
‘Ik twijfel af en toe’
“Toen ik Mia na een paar andere korte relaties leerde kennen en merkte dat dit serieuzer was, heb ik me twee dingen voorgenomen: ik zou nooit meer naast mijn vaste relatie iets beginnen met een ander en ik zou pas samen gaan wonen als ik echt heel zeker was van de relatie. Ik heb dat ook met Mia besproken, maar merk toch dat ze steeds meer begint aan te dringen op volgende stappen in onze relatie. Ze heeft een perspectief nodig, zegt ze, wil zekerheid dat wij met elkaar verder gaan. Maar ik ben nog niet zover. Doordat ze zo afhankelijk is van mij, continu bewijs wil zien dat ik voor haar ga en in de weekenden dat ik er niet ben eigenlijk alleen maar zit te wachten op mijn telefoontje begint de relatie mij steeds meer te benauwen. Zeker als ze ook nog steeds navraagt waar ik ben en met wie. Vertrouwen is toch de basis voor een relatie? Dus ik twijfel inderdaad af en toe.”
Lees ook:
Relatietherapie: ‘De kinderen vinden zijn nieuwe vriendin niet aardig’
De relatietherapie
Mia’s onzekerheid en haar angst dat ze niet leuk en interessant genoeg is en dat daarom uiteindelijk iedereen haar in de steek zal laten, speelde ook al in de relatie met haar ex-man. Net als in de relatie met Max waren er ook in dat huwelijk en in een latere relatie vóór Max aanwijzingen dat haar partners twijfelden aan hun gevoelens voor haar. Daarbij is het altijd moeilijk om te zien wat oorzaak en gevolg is. Partners zijn vaak geneigd om het gedrag van de ander te zien als oorzaak van hun eigen moeilijke gedrag. Ze beïnvloeden echter elkaar.
Mia wordt onzeker van het ontwijkende gedrag van Max en van het feit dat hij minder laat blijken dat hij van haar houdt. Ze stelt zich daarbij zó afhankelijk op en is zó bang voor verlating. Daardoor heeft ze voortdurend bevestiging nodig, waardoor Max zich terugtrekt en zich afvraagt of zij wel de juiste partner is voor haar. Naarmate hij meer ruimte vraagt, wil zij meer zekerheid. En naarmate zij daar meer op aandringt, krijgt hij het benauwder.
Een rugzak vol ervaringen
Partners die al wat ouder zijn en een andere relatie achter de rug hebben, nemen een rugzak vol ervaringen mee naar een volgende relatie. In hun reacties op een nieuwe partner spelen deze ervaringen mee. Max is bang opnieuw een verkeerde keuze te maken en weer mensen pijn te doen. Mia, die eerder is bedrogen en verlaten door haar vorige partner en die een jeugd met weinig liefde heeft gekend, ziet overal tekenen dat Max niet te vertrouwen is. In de therapie verhelderen we de angsten en behoeftes van beiden en onderzoeken we hoe die te maken hebben met het verleden.
Een andere fase van het ouderschap
Daarbij komt bovendien aan de orde dat Max en Mia in een andere fase van hun ouderschap zitten. De kinderen van Max zijn pubers en hebben hun vader nodig. Ze zitten niet te wachten op een nieuwe partner in zijn leven en vanuit loyaliteit naar hun moeder gedragen ze zich geregeld vijandig tegenover Mia en claimen zij hun vader. Emma, de dochter van Mia, is lang alleen geweest met haar moeder en zij hebben meer een relatie als vriendinnen dan een ouder-kindrelatie. Emma ziet het verdriet van haar moeder en probeert Mia ervan te overtuigen dat ze de relatie uit moet maken. Volgens haar is Max niet te vertrouwen en dat laat ze hem ook merken. Max van zijn kant vindt dat Emma zich respectloos naar hem en haar moeder gedraagt. Hij ergert zich aan het feit dat Emma en haar vriend bij Mia wonen, maar financieel en qua huishoudelijke taken niets bijdragen.
Tegen al deze problemen blijkt de relatie niet opgewassen. Max besluit dat hij niet toe is aan een vaste verbinding. Althans, niet met Mia. Mia blijft vervolgens gedesillusioneerd en nóg onzekerder achter. Voorlopig durft ze geen relatie meer aan. Alleen zijn vindt ze echter ook moeilijk. Ze gaat eerst maar eens oefenen om daar minder bang voor te zijn en om haar tijd alleen te vullen met leuke en zinvolle zaken.
Deze relatetherapie verscheen eerder in Margriet 50 – 2021. Dit nummer nabestellen kan via lossebladen.nl.
Over Annette Heffels: is psycholoog. Ze studeerde pyschologie aan de Rijksuniversiteit van Utrecht en specialiseerde zich als psychotherapeut. Ze is getrouwd en heeft een zoon, twee dochters en een kleinkind.