null Beeld

Relatietherapie: ‘Ze doet alsof ik een autoritaire macho ben, die haar ziet als goedkope huishoudster’

Barbara (58) en Thijs (57) vormen al jaren een samengesteld gezin. Inmiddels zijn hun kinderen volwassen, maar nog altijd heeft Barbara het gevoel dat ze er een beetje bij hangt. Samen gaan ze in relatietherapie.

“Ik heb me lang aangepast, vanuit het idee dat het allemaal nog zo nieuw was voor iedereen en dat we vanzelf naar elkaar toe zouden groeien en een echt gezin zouden gaan vormen met Thijs en mij als ouders en de drie kinderen, die natuurlijk inmiddels geen kinderen meer zijn. Maar zo is het niet gegaan. Integendeel."

'Hij bepaalt hoe ons leven eruitziet'

"Ik heb nog steeds het gevoel dat ik ben ingetrokken bij Thijs en zijn kinderen en dat hij bepaalt hoe ons leven eruitziet. Waarbij hij rekening houdt met zijn kinderen, maar niet met mij", zegt Barbara. "Hij wordt boos als ik dat zeg, want naar zijn idee houdt hij wél rekening met mij, maar ben ik vaak besluiteloos. Dus dan regelt hij dingen en hoort achteraf van mij dat ik het daar niet mee eens was. ‘Ik heb het je verteld,’ zegt hij dan en dat is inderdaad precies zoals het gaat. Hij deelt me mee wat hij al heeft besloten."

'Voor mij voelt het onvrij'

"Ik kan daar talloze voorbeelden van geven. Hij besluit tot een verbouwing in huis, waar we het wel ooit over hebben gehad, maar waar we niet uitkwamen. Hij wilde namelijk een nieuwe keuken, want hij kookt graag en de keuken was inderdaad verouderd. Ik vond het belangrijk dat we een tweede badkamer zouden aanleggen voor als de kinderen komen logeren. Niet nodig, volgens hem, want de kinderen konden onze badkamer gebruiken, die enkele keer dat ze er zouden zijn. Voor mij voelt dat onvrij, vooral omdat de kinderen van Thijs een enorme troep maken als ze de badkamer hebben gebruikt en omdat de relatie, zeker met Isabel, niet zo goed is. Omdat hij dan gewoon besluit om voor die keuken te gaan, voel ik opnieuw dat het zíjn huis is en dat ik daar eigenlijk niets over te zeggen heb."

'Ik voel me niet gelijkwaardig aan hem'

"Hetzelfde geldt voor onze vakanties. Hij heeft met zijn ex een huis in Italië, dus aan het begin van het jaar overlegt hij met haar over wanneer zij er is en dan plant hij onze vakantie daarna. Voor hem betekent vakantie dat zijn kinderen vanzelfsprekend welkom zijn, want het is ook hun huis. Voor mij voelt het dan alsof ik te gast ben bij hen. Sterker nog: dat ik ben ingehuurd om voor hen en hun vrienden te koken en schoon te maken. De kinderen moeten volgens Thijs op elk moment kunnen binnenvallen en ik mag daar geen grenzen aan stellen. Mag hun zelfs niet vragen wat ze hebben gepland. Inmiddels zijn Thijs en ik vijf jaar samen, maar ik voel me niet gelijkwaardig aan hem. Ik moet me nog steeds aanpassen aan zijn manier van leven met zijn kinderen.”

'Zij is erg precies'

“Barbara doet het nu voorkomen alsof ik en soort autoritaire macho ben, die haar als een goedkope huishoudster ziet en haar nergens in betrekt. Maar zo zit het helemaal niet. Om maar even in te gaan op de voorbeelden die zij geeft: het klopt dat zij graag een extra badkamer wilde en die komt er ook zeker. Alleen kon dat niet tegelijk met de keuken. Allereerst vanwege de kosten, maar ook omdat het hele huis dan overhoop ligt en daar kan Barbara slecht tegen, want zij is erg precies."

'Het is toch reëel dat ik een zwaardere stem hierin heb?'

"De keuken had prioriteit omdat wij die elke dag gebruiken en omdat de ijskast en het gasfornuis moesten worden vervangen. Dan kun je beter meteen alles aanpakken. We hebben het daarover gehad, maar op een bepaald moment moet er een knoop worden doorgehakt en Barbara blijft dan twijfelen. Ze heeft zeker aangegeven dat die badkamer een wens van haar was, maar ik dacht dat we het erover eens waren dat we dat later zouden doen. Vervolgens hebben we samen de keuken uitgezocht. En nu hoor ik hier dat ze het daar niet mee eens was en dat ik haar hierin niet heb betrokken. Waarschijnlijk speelt mee dat het mijn huis is en dat ik die verbouwing betaal. Het is toch reëel dat ik dan ook een zwaardere stem hierin heb?"

'Ik vind dat Barbara de stemming behoorlijk bepaalt'

"De vakantie is altijd problematisch. Voor mij is het belangrijk dat de kinderen weten dat ze altijd welkom zijn. Ik heb een drukke baan, de kinderen hebben ook hun studie en hun werk en in de vakantie hebben we echt tijd voor elkaar. Ik vind dat heel waardevol. Het liefst heb ik zowel Tess met haar man en kindje als mijn kinderen met hun partners om me heen. Barbara vindt het lastig dat ze geen plannen kan maken. Ze zou ook vaker iets met mij samen willen doen. Wat mij betreft kan dat best."

"De kinderen hebben een sleutel en kunnen dus het huis in. Maar dan speelt de behoefte van Barbara om alles netjes en onder controle te hebben weer een rol. Ze vindt dat mijn kinderen hun spullen overal laten slingeren en ze heeft er last van dat ze komen en gaan wanneer het hun uitkomt. Ik denk dan: als we geen eten in huis hebben, gaan we naar een restaurantje in de buurt. En maak je niet zo druk over wat rondslingerende spullen. Het gaat erom dat we genieten van onze vrijheid en van elkaar. Ik vind dat Barbara de stemming behoorlijk bepaalt als er niet tegemoet wordt gekomen aan haar behoefte om alles te plannen en te controleren. Ik hoor ook van de kinderen, zelfs van haar eigen Tess, dat ze daar last van hebben.”

Lees ook:

Relatietherapie: ‘Hij schold haar uit en vernederde haar; misschien sloeg hij haar ook wel’

De relatietherapie

"Barbara en Thijs hebben uitgesproken ideeën over hoe de ander in elkaar zit. Thijs ziet Barbara als iemand die alles onder controle wil houden en die overdreven precies en perfectionistisch is. Bovendien vindt hij haar veel te gevoelig en begrijpt hij niet waarom ze niet tevreden en gelukkig kan zijn met haar leven."

"Barbara ziet Thijs als een man die geen inspraak of tegenspraak duldt en niet bereid is zijn leven te laten beïnvloeden door haar. Volgens haar moet ze zich voegen naar zijn plannen en wensen. Zou ze dat niet doen, dan vreest ze dat hun relatie zal stuklopen. Die angst heeft ze van het begin af aan gehad. Daarom heeft ze steeds geprobeerd om zich te voegen naar hem en zijn kinderen. In het begin van hun relatie woonden de kinderen nog bij hun vader. Dit omdat hij in de stad woonde waar ze studeerden en omdat de relatie met hun moeders nieuwe vriend niet goed was. Thijs was hier gelukkig mee en voor Barbara was het duidelijk dat hij het heel belangrijk vond dat zijn kinderen haar zouden mogen. Vooral met Isabel was dat in het begin niet makkelijk. Isabel gedroeg zich afwijzend en respectloos naar Barbara en als die daar iets van zei, klaagde ze tegen haar vader, die het vervolgens voor haar opnam tegenover Barbara."

Ze voelde zich niet gewaardeerd

"Barbara hoopte dat het makkelijker zou worden toen de twee kinderen op zichzelf gingen wonen, maar dat bleek niet echt het geval. De kinderen bleven voor Thijs op de eerste plaats komen. Barbara merkte dat hij zich helemaal niet bewust was van het feit dat zij zich voegde naar zijn manier van leven. Ze voelde zich niet gewaardeerd voor het feit dat ze naast haar werk zorgde voor het huishouden en het onderhoud van de tuin en dat ze als vanzelfsprekend zijn spullen opruimde en die van de kinderen als die op bezoek kwamen. Ze was zich zeer bewust van het feit dat zijn inkomen veel hoger was dan het hare en vond dat zij daar iets voor moest terugdoen en eigenlijk geen recht had om dingen van hem te vragen."

Barbara en Thijs leren elkaar opnieuw kennen

"Als je je echter lange tijd te veel aanpast, zorgt dat na verloop van tijd voor teleurstelling en boosheid omdat de balans verstoord raakt. De belangrijkste belemmering daarbij is niet dat Thijs voortdurend zijn zin wilde doordrukken, maar dat Barbara, na een leven van zich aanpassen aan anderen, niet meer goed weet wat ze eigenlijk zelf wil. Ze kan alleen achteraf verwoorden dat ze iets niet had gewild. In de therapie stappen Barbara en Thijs (met moeite) af van hun uitgesproken meningen over elkaar. Ze leren elkaar opnieuw kennen: Barbara is geen controlefreak, ze is vooral bang het niet goed te doen en Thijs te verliezen. En hij wil best rekening houden met haar, als ze maar zegt wat ze wil."

Deze editie van relatietherapie verscheen eerder in Margriet 45-2021. Dit nummer nabestellen kan via lossebladen.nl.

Annette Heffels

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden