Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Relatietherapie: ‘Het klinkt raar dat je jaloers kunt zijn op iemand die dood is, maar zo voelt het wel’

relatietherapie-het-klinkt-raar-dat-je-jaloers-kunt-zijn-op-iemand-die-dood-is-maar-zo-voelt-het-wel.jpg

Deze week in Relatietherapie het verhaal van Irene (56). Irene is gescheiden van Frits en heeft nu een relatie met Geert (62). Ze is moeder van Caspar (26) en Lisa (23). Geert heeft een dochter, Sara (31). Irene en Geert hebben al twee jaar een relatie en Irene wil graag een volgende stap zetten, alleen door het rouwproces omtrent Geerts overleden vrouw gaat dat net iets anders.

“Na de scheiding van Frits ben ik lang alleen geweest”, zegt Irene. “Er is wel eens korte tijd iemand anders geweest, maar niemand van wie ik echt vlinders kreeg. Met veel mannen die je op deze leeftijd leert kennen, is bovendien wel iets mis. Het voelde meer alsof ik weer voor iemand moest zorgen dan dat hij iets toe zou voegen in mijn leven. Bovendien had ik mijn baan en de kinderen, die toen nog jong waren. De relatie met Frits was na een moeilijke scheiding eigenlijk best goed. We bleven vrienden, ook vanwege de kinderen.”

‘Hij bleek iemand anders te hebben’

“Ik wilde niet scheiden, maar hij bleek iemand anders te hebben en had daar al die tijd over gelogen, dus mijn vertrouwen in hem was weg. Geert en zijn vrouw kende ik vaag, via kennissen. Ongeveer twee jaar geleden stierf zijn vrouw aan kanker. Ik ontmoette hem kort daarna opnieuw bij diezelfde kennissen en we raakten in gesprek. Er gebeurde meteen iets tussen ons.”

“Ik vond hem aantrekkelijk. Hij is een grote man, sportief, heeft een mooie kop, maar het was vooral dat wij zo makkelijk en vertrouwd met elkaar konden praten. Hij vertelde over de dood van zijn vrouw en hoe moeilijk hij het daarmee had, en over zijn dochter, die net in die periode toen haar moeder ziek was haar eerste kindje zou krijgen. Zijn vrouw heeft dat kleinkind niet meer gezien en zijn dochter had het daar moeilijk mee. En hij ook natuurlijk.”

Verliefd

“Ik nodigde hem spontaan uit om bij mij te komen eten en hij zei dat hij dat graag wilde. Op die avond al hebben we uitgesproken dat we meer voor elkaar voelden. Ik was verliefd, voor het eerst na Frits, maar ik realiseerde me dat het voor hem ingewikkelder was. Hij zat nog in een rouwproces, was in de war. Hij voelde zich schuldig tegenover zijn vrouw en zijn dochter. In het begin hebben we daarom heel stiekem gedaan, maar op den duur konden we natuurlijk niet meer verbergen dat er iets was tussen ons.”

Jaloezie

“Inmiddels hebben wij al twee jaar een relatie, tenminste, zo zie ik het. Hoe hij het ziet weet ik eigenlijk niet. We wonen niet samen, hij wil dat niet en ik heb daar begrip voor. Wat ik wel moeilijk vind is dat zijn huis een soort tempel is voor Carina. Hij heeft overal foto’s staan van haar en ik mag niets verplaatsen en geen spullen van mij daar achterlaten.”

“Haar kleding hangt er zelfs nog. Kerst en verjaardagen, ook die van haar, viert hij met zijn dochter, zonder mij, want dat is voor zijn dochter te moeilijk. Hij praat veel over zijn vrouw en zegt vaak dat zij zijn grote liefde was. Het klinkt raar dat je jaloers kunt zijn op iemand die dood is, maar zo voelt het wel.”

Overleden vrouw

“Ik ben vanaf het begin van ons contact eerlijk geweest tegen Irene”, zegt Geert. “Wat mij overkwam toen ik haar ontmoette, heeft me totaal overvallen. Ik miste Carina, mijn vrouw, verschrikkelijk. Wij hadden een heel goed huwelijk. Zij was bijzonder.”

‘Ik vond die opdringerigheid verschrikkelijk’

“Die borrel bij onze vrienden was de eerste keer na haar begrafenis dat ik weer onder de mensen kwam. Ik was daar huiverig voor. Het klinkt raar, maar tijdens de ziekte van Carina en na haar dood kreeg ik ineens te maken met vrouwen die aanboden om te helpen of die me uitnodigden en die duidelijk op zoek waren naar een man. Een vriend van me vertelde dat ik gezien werd als een goede partij. Ik vond die opdringerigheid verschrikkelijk. Met Irene voelde dat anders.”

“Ze was open, toonde oprechte belangstelling en vertelde over haar eigen leven en haar kinderen. Ik merkte dat ze in mijn hoofd zat na die eerste ontmoeting en ik verheugde me er op haar weer te zien. Het voelde tegelijk ook als een soort ontrouw aan Carina. Dat is best lang zo gebleven. Ik was verliefd, maar tegelijk kon ik ineens overvallen worden door een enorm verdriet en gemis. Waarschijnlijk werd dat nog aangewakkerd door het feit dat ons eerste kleinkind werd geboren.”

Lees ook:
Relatietherapie: ‘Ben ik te saai en simpel voor haar?’

Sara’s ouderlijk huis

“Bij mijn dochter zag ik diezelfde mix van geluk en verdriet. Ze had haar moeder zo graag dit kindje willen laten zien. Ik voelde dat ik er in die tijd voor haar moest zijn en zij was er absoluut niet aan toe om een andere vrouw op de plek van haar moeder te zien. Omdat Irene en ik het aanvankelijk rustig aan deden en onze relatie nog even voor onszelf hielden, heeft het ruim een half jaar geduurd voordat ik haar verteld heb dat er iemand was in mijn leven. Ik moest wel.”

“Aanleiding was dat Irene een jas had laten hangen in mijn huis. Sara raakte erg overstuur, dus heb ik haar bezworen dat ik haar moeder nooit vergeten zou. Dat is ook de reden dat ik voorlopig Sara’s ouderlijk huis intact wil laten. Ik vind dat trouwens zelf ook prettig. Irene en ik zijn veel samen, maar ik heb het nodig om me af en toe in mijn eigen huis en met mijn eigen herinneringen terug te trekken.”

Liefde van mijn leven

“Ik weet dat Irene dat moeilijk vindt, maar ik kan niet anders. Ik heb inderdaad een keer gezegd dat Carina de liefde van mijn leven was. Zo voelt dat ook. Ik geef heel veel om Irene, maar op een andere manier. De vertrouwdheid van een heel leven samen, waarin je je problemen hebt gehad en overwonnen, waarin je samen ouders bent geworden en zo veel herinneringen deelt, dat kun je met een nieuwe liefde niet op die manier ervaren.”

“Voor Irene is dat anders, zegt ze. Haar gevoelens voor Frits zijn vriendschappelijk, maar er is ook een duidelijke afstand. Zij hebben ervoor gekozen om zonder elkaar verder te gaan. Als Carina niet gestorven was, zou ik nooit bij haar weg zijn gegaan. Ik ben blij met Irene, maar het verdriet over Carina is er ook nog.”

De relatietherapie

Annette Heffels: “Soms kunnen mensen elkaar onbedoeld met woorden zo veel pijn doen. Ooit heeft Geert tegen Irene gezegd dat Carina zijn grote liefde was. Hij zei dat in een poging om duidelijk te maken dat hij zich nog niet vrij voelde om toe te geven aan zijn verliefdheid op haar. Hij wilde haar uitleggen dat er zo veel tegenstrijdige gevoelens speelden.”

“Naast verliefdheid ook verdriet, schuldgevoel en zorg en betrokkenheid ten opzichte van zijn dochter. Hij bedoelde niet dat hij minder van Irene hield, maar wilde uitleggen waarom hij soms het gevoel had dat hij alleen wilde zijn met zijn herinneringen en zijn verdriet en waarom hij nog niet toe was aan veranderingen aanbrengen in ‘Carina’s huis’. De betekenis die Irene hoorde, was dat zij een ‘tweedehandsvrouw’ is. Een ontoereikende vervanging van de overleden liefde. Bij haar kwam dat extra hard aan, omdat ze eerder door Frits verlaten was voor een andere vrouw.”

Lees ook:
Marianne’s man bekende dat hij seksdates met mannen had: ‘Hij zei uit het niets dat hij een soa had’

‘Haar vragen worden verwijten’

“Doordat ze de opmerking van Geert voelde als een afwijzing ging ze steeds vaker en dringender vragen om geruststelling. Ze wil dan horen dat hij van haar houdt en dat ze even waardevol is voor hem als Carina. Vanuit loyaliteit naar zijn eerste vrouw herhaalt Geert dat Carina er een groter deel van zijn leven is geweest en dat zijn gevoelens voor Irene anders zijn.”

“Vervolgens verwijt Irene hem dat ze genoegen moet nemen met een tweede plaats in zijn hart en bovendien geen plek mag hebben in zijn huis. Ze mag daar niets veranderen en moet al haar spullen telkens inpakken en meenemen, want anders is het moeilijk voor Sara.”

“Haar vragen worden verwijten waardoor Geert steeds meer in de verdediging wordt gedrongen en het gevoel krijgt dat hij Irene tekort doet en teleurstelt. Hij krijgt bovendien het gevoel dat Irene Carina uit zijn leven wil bannen en dat wil, mag en kan hij niet. Irene vindt vervolgens dat hij zich dan maar in zijn heiligdom, gewijd aan Carina, moet terugtrekken. Zij heeft geen zin om de rest van haar leven vergeleken te worden met iemand die nu ze dood is steeds meer geïdealiseerd zal worden.”

Tegenstrijdige emoties

“Samen met Irene en Geert probeer ik al die pijnlijke en tegenstrijdige emoties te verhelderen. Voor Geert is het nodig om afscheid te nemen van Carina. Dat betekent niet dat hij niet meer aan haar mag denken, maar wel dat hij het rouwproces afrondt en weer begint te leven. Ik vraag hem een brief aan Carina te schrijven waarin hij haar bedankt voor haar liefde en hun leven samen en haar vertelt dat hij iemand heeft gevonden met wie hij verder wil.”

“Als hij deze brief voorleest is Irene ontroerd en voelt dat er ruimte komt voor haar. Daardoor kan ze hem tijd geven om echt te voelen dat hun liefde er mag zijn.”

Beeld | Getty Images

Ook interessant