Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Relatietherapie: ‘Ik voel me in mijn vrijheid beknot door mijn vriend’

relatietherapie-ik-voel-me-in-mijn-vrijheid-beknot-door-mijn-vriend.jpg

Deze keer in Relatietherapie het verhaal van Lieke (37) en haar vriend Niels (45). Niels is de vader van Kristof (10) en Neeltje (8) uit zijn huwelijk met Esmee. Lieke wil ondanks haar relatie haar vrienden en vriendinnen graag blijven zien. Terwijl Niels daar erg veel moeite mee heeft. Ze voelt zich in haar vrijheid beknot.

“Ik hou heel veel van Niels”, zegt Lieke, “maar ik voel me wel erg in mijn vrijheid beknot door hem. Hiervoor had ik natuurlijk al een leven met vrienden en vriendinnen, die belangrijk voor me zijn. Ik wil die blijven zien, maar Niels vindt dat moeilijk. Hij begrijpt niet dat ik niet elk moment dat we vrij zijn van ons werk met hem wil doorbrengen. En met zijn kinderen natuurlijk, want die zijn er ook om het andere weekend.”

“Ik vind het schatjes, maar het zijn wel zijn kinderen, dus ze komen vooral voor hem. Ik vind het best leuk om regelmatig iets samen met hen te doen, maar ik voel me daar niet elk weekend toe verplicht. Ook denk ik dat het voor de kinderen goed is dat ze papa op die dagen voor zichzelf hebben.”

‘Ik was de vrouw die papa van hen afgepakt had’

“Maar Niels vindt het juist belangrijk dat de kinderen en ik een band krijgen, omdat ze natuurlijk best een negatief beeld van me hadden toen ze me leerden kennen. Ik was de vrouw die papa van hen afgepakt had. Ik begrijp dat van de kinderen heel goed, dat ze aanvankelijk niet veel wilden met mij, maar ik merk dat ze mij langzamerhand steeds meer accepteren. Dus ik wil me zeker niet opdringen. Wat ik moeilijk vind is dat het lijkt alsof Niels mij achteraf kwalijk neemt dat ik me niet heb laten weerhouden door het feit dat we beiden een relatie hadden, toen we elkaar leerden kennen. Voor mij was het al sneller duidelijk dat ik voor Niels koos. Ik heb de relatie die ik toen had verbroken en ben eerlijk geweest tegen mijn toenmalige vriend dat ik iemand anders had ontmoet.”

Vorige relatie

“Hij vond dat moeilijk, maar begreep het wel. We waren al langer meer vrienden dan liefdespartners en we zijn vrienden gebleven. Dat ben ik ook met twee andere exen. Ik vind dat belangrijk. Je hebt ooit iets moois gehad en ik zou het moeilijk vinden om daarna vijanden van elkaar te worden. Niels begrijpt dat totaal niet. Hij heeft verschrikkelijk getwijfeld, vooral ook vanwege de kinderen, voordat hij besloot bij zijn vrouw weg te gaan.”

Opgebouwde vriendschappen

“Nu gaat het een beetje beter, maar zij heeft het hem heel moeilijk gemaakt, vooral toen ze van mijn bestaan hoorde. Inmiddels kunnen ze redelijk overleggen over de kinderen, maar dat is het ook. Wat Niels betreft is dat oké. Hij heeft de behoefte totaal niet om zijn ex-vrouw vaker te zien en hij begrijpt van mij niet dat ik mijn vriendschappen koester. Ze horen bij mijn leven en ik vind het belangrijk om af en toe met hen te gaan eten of naar de kroeg te gaan. Niels maakt daar elke keer problemen over, terwijl hij geen enkele reden heeft om hen als bedreiging te zien.”

Lees ook: Relatietherapie: ‘Ik zou willen dat mijn man eens luistert’

Prioriteiten

Niels: “Het gaat niet alleen om het contact van Lieke met haar vorige partners, al begrijp ik niet goed waarom ze er zo’n punt van maakt om daaraan vast te houden. Waar ik vooral last van heb, is dat Lieke haar leven van voor wij samen waren gewoon voortzet. Ze besteedt veel tijd aan vrienden en vriendinnen, en meestal treft ze die in de stad tijdens het uitgaan. Ik snap dat je dat doet als je single bent, zoals de meeste van haar vrienden, maar dat geldt niet meer voor haar. Ze zegt dan wel altijd dat ik mee mag gaan, maar ik heb niet zo’n klik met haar vrienden en kan me ook niet veroorloven om tot diep in de nacht uit te gaan en flink te drinken. Maar Lieke schijnt dat nodig te hebben. Ze is ook afgelopen winter een hele week met die club op wintersport geweest, omdat ze dat ieder jaar doen.”

‘Ik heb mijn gezin opgebroken’

“Wat me stoort is dat het niet eerlijk voelt dat zij het leven leidt dat ze altijd al had, terwijl mijn leven door mijn keuze voor haar totaal veranderd is. Ik heb mijn gezin opgebroken en heb mijn ex-vrouw en vooral mijn kinderen veel pijn gedaan. Ik mis nu hele stukken uit het leven van de kinderen, want als je ze maar een keer in de veertien dagen ziet, gaat er veel aan je voorbij. Als ik dat aan Lieke probeer uit te leggen, reageert ze altijd door te vragen of ik er spijt van heb dat ik voor haar heb gekozen. Dat heb ik niet. Het huwelijk met mijn ex-vrouw was niet slecht, maar wij deelden weinig meer met elkaar. Wat ik voel voor Lieke heb ik nooit eerder voor iemand gevoeld.”

Middelpunt van de groep

“Zij is zo sprankelend, lief en slim, en mooi natuurlijk ook, dat ik nog steeds niet helemaal kan geloven dat zij met mij wil zijn. Ik weet dat ze altijd het middelpunt is van de kring van vrienden die ze om zich heen heeft. Lieke heeft veel relaties gehad, steeds voor een aantal jaren. Volgens haar omdat ze nooit iemand gevonden heeft met wie het op alle gebieden goed voelde. Dat heeft ze bij mij wel, zegt ze, maar wie weet of ze over een aantal jaren niet ook genoeg krijgt van mij. Zo boeiend ben ik niet.”

Binden

“Ik vraag me af of ze echt in staat is om zich blijvend te binden. Niet voor niks heeft ze ook nooit kinderen gewild. Tegenover mijn kinderen wil ze zich nadrukkelijk niet opstellen als moederfiguur. Ze is wel lief voor ze, maar laat de zorg voor hen duidelijk aan mij over. Waar ik bang voor ben is dat, vergeleken met haar uitgaansleven, het leven met mij op den duur saai is voor haar en dat ik haar dan verlies. Ik kan en wil haar niet verbieden om uit te gaan met haar vrienden, maar ik zou willen begrijpen waarom ze dat zo nodig heeft.”

Het probleem

De communicatie tussen Niels en Lieke verloopt als volgt wanneer het gaat over de relatie met Liekes vrienden: Lieke kondigt aan dat ze die avond de stad in gaat. Ze zegt dat al enigszins verdedigend, omdat ze ervan uitgaat dat Niels hier moeite mee heeft. Niels wil niet zeggen dat hij dat niet wil hebben, hoewel dat eigenlijk wel is wat hij voelt. Hij reageert dus afgemeten: doe vooral wat je niet laten kunt. Lieke voelt zich afgewezen, en gewantrouwd. Ze is bang dat Niels er spijt van heeft dat hij voor haar zijn gezin verlaten heeft en dat de dagelijkse praktijk van het leven met haar teleurstellend is voor hem. Dus begint ze zich te verdedigen. Ze neemt het Niels kwalijk dat hij haar niet vertrouwt, niks gunt en haar wil opsluiten. Tijdens haar tirade valt Niels stil.

Zijn angst

Hij voelt zich angstig worden, is bang Lieke te verliezen en houdt zijn mond omdat hij vreest dat alles wat hij zegt de irritatie van Lieke alleen maar groter zal maken. Over die angst om Lieke te verliezen zegt hij niets. Over haar angst dat ze in de ogen van Niels tekortschiet zegt Lieke evenmin iets. Ze blijven alleen hun irritatie naar elkaar uitspreken en proberen van daaruit oplossingen te vinden. Lieke door tegen Niels te zeggen dat hij mee kan gaan en haar vrienden moet leren kennen, want dat ze hem heus aardig vinden. Niels door te proberen Lieke meer bij zijn kinderen te betrekken en door haar te overtuigen dat het normaal is, als je een relatie hebt, dat je de meeste tijd samen doorbrengt.

‘Ze zien alleen de boosheid’

Ze worden het echter, al onderhandelend over deze oplossingen, niet eens en dat is logisch, want ze begrijpen de angst van de ander niet, zien alleen de boosheid. Zelf voelen ze zich ook niet gehoord en gezien in hun liefde en angst die te verliezen. Oplossingen zoeken kan alleen als je eerst echt begrepen hebt wat de ander voelt. Door Lieke en Niels via mijn vragen te helpen om zich echt te openen, in al hun kwetsbaarheid, lukt het wel om elkaar echt te horen, te zien en te begrijpen. Ze ontdekken dat ze beiden eigenlijk dezelfde angst hebben; namelijk om de ander teleur te stellen en dan te verliezen.

Bij betrekken en openstellen

De oplossing voor hun probleem: hoe ze aan de ene kant vrijheid kunnen ervaren en aan de andere kant verbinding kunnen blijven voelen met elkaar, komt dan eigenlijk heel gemakkelijk. Lieke betrekt Niels meer bij haar vrienden door ze vaker thuis bij Niels en haar uit te nodigen, zodat hij zich meer opgenomen voelt in haar kring en haar leven. En Niels stelt zich meer open om deze vrienden te leren kennen. Beiden doen ze moeite om in hun drukke leven met werk, kinderen en vrienden echt tijd voor elkaar te vinden. Het komt en blijft wel goed tussen hen.

Annette Heffels

Annette Heffels is psychologe. Ze is getrouwd en heeft een zoon, twee dochters en een kleinkind. De namen in deze tekst zijn vanwege privacyredenen gefingeerd en de afbeelding bovenaan is ter illustratie.

Tekst | Annette Heffels
Beeld | Getty Images

Ook interessant