Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Relatietherapie: ‘Zelfs op vakantie appte hij met háár’

relatietherapie-affaire.jpg

Charlotte (45) vreest dat het contact tussen Michiel (45) en een vroegere liefde ertoe zal leiden dat Michiel haar een de kinderen (11 en 9) verlaat. “Hij deed er heel stiekem over. Toen ben ik ’s nachts in zijn telefoon gaan kijken.”

Verhaal uit de praktijk van psycholoog en relatietherapeut Annette Heffels

“Als het niks voorstelt”, zegt Charlotte, waarom weigert hij dan om ermee te stoppen. Kennelijk is het toch zo belangrijk voor hem, dat hij het niet los kan laten, ook al ziet hij dat ik er veel verdriet van heb en al krijgen we er voortdurend ruzie over. Dat is het voor hem allemaal waard. Dus kom dan niet met het verhaal, dat dit gewoon vriendschap was, dat ze advies van hem nodig had over haar financiën en dat het absoluut geen bedreiging was voor onze relatie.

Stiekem

Zelfs toen we op vakantie waren, moest hij nog met haar appen. Hij deed daar stiekem over, ging zogenaamd even een stukje lopen en toen ik aanbood om mee te gaan, deed hij moeilijk. Dus toen ben ik in zijn telefoon gaan kijken, ’s nachts toen hij sliep, want overdag sleepte hij die telefoon overal met zich mee. Daardoor heb ik zelf gezien dat hij bijna dagelijks contact had met haar. En dat ging echt niet alleen over financieel advies.

De berichten eindigden met drie kruisjes en liefs en ik mis onze gesprekken, nu jij zo ver weg bent. Dat soort heel persoonlijke appjes. Dus dacht ik: wat maakt het uit dat hij ver weg is als jullie toch zowat dagelijks berichten uitwisselen. Dat betekent natuurlijk dat jullie elkaar ook regelmatig zien in Nederland.

Vakantie verpest

Michiel ontkende dat. Ze bedoelde dat ze voor haar gevoel overal alleen voor stond. Kan zijn, maar mijn vakantie was verpest. Ik was het liefste meteen naar huis gegaan. Hij had natuurlijk weer zijn verhaal klaar. Zij zat in een vechtscheiding en er waren allemaal toestanden over geld waarvoor ze hem advies vroeg.

Nou, sorry hoor, ik vind dat een raar verhaal. Voor mij is het duidelijk. Zij gaat scheiden en ze wil een relatie met Michiel. In het ergste geval wil hij dat ook en krijg ik straks te horen dat hij bij ons weg gaat. In het minst slechte scenario is hij naïef en heeft hij niet door wat haar plan is. Vindt hij het gewoon stoer om de rol van redder te spelen en wil hij verder niks met haar. Dat laatste vind ik steeds minder waarschijnlijk.

Eerste liefde

Ik denk wel dat het initiatief bij haar heeft gelegen. Zij heeft op een bepaald moment contact met hem gezocht omdat ze een reünie wilde organiseren van hun middelbare schoolklas en ze een aantal adressen wilde van jongens uit hun klas. Achteraf een smoes denk ik, want die reünie is er nooit gekomen.

Volgens Michiel omdat er te weinig animo voor was. Ik denk dat het haar helemaal niet om die reünie te doen was, maar om Michiel. Ze hebben op de middelbare school iets gehad samen, dat wist ik. Zij was Michiels eerste liefde en hij was er kapot van toen het uit raakte. Het is toch niet raar dat ik deze vriendschap, of wat het ook is, moeilijk vind en dat ik wil dat het stopt?”

Wantrouwen

“Naar mijn idee is het probleem niet dat ik een oud-klasgenoot, die in de problemen zit, probeer te helpen. Het probleem is het wantrouwen van Charlotte. Als je zo ver gaat dat je stiekem ’s nachts met mijn telefoon wegsluipt om naar berichten te zoeken, dan zegt dat meer over haar dan over mij. Ik heb haar nooit reden gegeven om mij te wantrouwen. Toen Claire, zo heet ze, contact zocht heb ik dat meteen verteld.

Ik vond het bijzonder om elkaar te spreken na zoveel tijd. Charlotte reageerde meteen vijandig. Dat ik er daarna niet meer veel over meegedeeld heb, heeft daarmee te maken. Niet dat er zoveel over te zeggen was. Claire vertelde mij over haar scheiding en over de problemen met haar ex-man en ik heb toen een advies gegeven dat goed uitpakte.

Blij dat ik kon helpen

Ik was blij dat ik haar kon helpen en ik begreep ook dat ze me daarna graag op de hoogte wilde houden, ook om van mij te horen of ze de juiste stappen nam. Ze had een financieel adviseur die altijd voor haar man had gewerkt en die naar mijn idee niet haar belang voor ogen had. Charlotte vond dat ze mij dan maar moest betalen voor mijn adviezen en dat viel bij mij verkeerd. Te meer omdat ik haar familie altijd help als ze vragen hebben op financieel gebied of met belastingen.

Natuurlijk gaat het rondom zo’n scheiding niet alleen om het geld, maar ook om de emoties, dus had Claire er behoefte aan om ook af en toe haar gevoelens te uiten. Haar ex-man is iemand die nogal succesvol en bekend is en wat je dan ziet, is dat veel mensen toch zijn kant kiezen, omdat het contact met hem meer oplevert.

Eenzaam

Claire voelde zich daardoor eenzaam en durfde niet goed mensen in vertrouwen te nemen, omdat ze niet wist in hoeverre dat bij hem terecht zou komen. Omdat wij elkaar natuurlijk al van jongs af aan gekend hebben voelde ze zich bij mij vertrouwd. Ik ben blij dat ik haar in deze moeilijke periode kan steunen. Natuurlijk had ik liever gehad dat ik dat niet op zo’n heimelijke manier hoefde te doen.

Ik zou Claire liever gewoon bij ons thuis hebben uitgenodigd, maar zoals de opstelling van Charlotte nu is, durf ik dat niet. Ik weet zeker dat ze zich dan kil en vijandig zal gedragen. Terwijl Claire altijd naar haar en naar de kinderen vraagt. Ik praat ook heel open over mijn gezin. Ik hou van Charlotte en de kinderen en voor Claire voel ik alleen vriendschap en ik heb met haar te doen. Ik zie daar geen kwaad in en geen enkele reden om dat contact te verbreken. Ik wil haar nu niet in de steek laten.”

Rijdende rechter

In een situatie als die van Charlotte en Michiel voel ik me vaak een soort rijdende rechter. Er wordt van mij gevraagd dat ik uitspraak doe over twee kwesties:
1. Liegt Michel en is er meer aan de hand dan vriendschap en advies?
2. (en samenhangend met 1) Heeft Charlotte het recht om te eisen dat hij het contact met Claire stopt?

Op vraag 1 weet ik geen antwoord en het antwoord op vraag 2 is aan Charlotte en Michiel zelf.

Omdat ik op die gebieden weinig van dienst kan zijn, leid ik het gesprek een andere en naar mijn idee meer zinvolle kant op.
Relaties met een derde leiden vrijwel altijd tot een crisis in de relatie. Het tast het gevoel van veiligheid en vertrouwen van de andere partner aan. Dat is ook bij Charlotte het geval.

Nieuwe vrouw

Ze is bang dat Michiel haar minder de moeite waard en minder spannend zal vinden, dan deze nieuwe vrouw op wie hij ooit zo verliefd was. Doordenkend is ze zelfs bang dat hij uiteindelijk haar zal verlaten en voor Claire zal kiezen. In de gesprekken met Michiel laat ze niet die angst en onzekerheid zien, maar vooral boosheid. Ze beschuldigt hem van oneerlijkheid en eist dat hij het contact stopt.

De reactie van Michiel daarop is zich verdedigen, verzetten tegen haar dwingende opstelling en verbergen dat hij nog steeds contact heeft. Het is begrijpelijk dat Charlotte hier nog angstiger van wordt en nog meer in de aanval gaat, waarna Michiel zich nog meer afsluit.

Band herstellen

Ik richt de therapie op het herstellen van de band tussen hen beiden, door hen te vragen zo eerlijk mogelijk naar elkaar uit te spreken wat ze voelen en waar ze bang voor zijn. Dat helpt zeker niet meteen. Een nieuwe crisis ontstaat als Charlotte Claire belt en vraagt waar ze mee bezig is en dat ze moet stoppen met Michiel zo te claimen en hun huwelijk stuk te maken.

Claire reageert ijzig en zegt dat Charlotte haar angsten maar met Michiel moet bespreken. Michiel reageert woedend op deze actie waarover Claire zich bij hem beklaagt. Charlotte verwijt hem dat hij opnieuw partij kiest voor Claire en niet voor haar.

Begrip voor elkaars gevoelens

Uiteindelijk levert deze nieuwe crisis toch meer begrip op voor elkaars gevoelens. Charlotte vraagt Michiel om het tegen haar te zeggen als hij contact heeft met Claire en hij belooft dat. Intussen werken we verder aan het verstevigen van hun band, door meer samen te doen, hun liefde voor elkaar vaker te uiten met een kus, een gebaar of een compliment en door vaste, rituele momenten in te lassen, waarop ze met elkaar praten over wat ze die dag hebben gedaan, gevoeld of gedacht.

Doordat het contact hechter wordt komt de nadruk minder te liggen op de relatie met Claire. Of het toeval is dat die tegelijkertijd verwatert, weet ik niet. Ik weet zelfs niet of het waar is, dat Michiel nauwelijks meer contact met haar heeft. Over het algemeen geloof ik maar gewoon wat mensen zeggen, want door hen heen kijken kan ik niet.”

Annette HeffelsAnnette Heffels is psychologe. Ze is getrouwd en heeft een zoon, twee dochters en een kleinkind.

 

 

 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief

Meer lezen?

Dit artikel verscheen eerder in Margriet 26, juli 2019. Het hele nummer lezen? Dat kan!

BESTEL ‘M VIA MAGAZINE.NL >
OF LEES ‘M VIA BLENDLE >

Ook interessant