Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Relatietherapie: ‘Als mijn zus niet mee mag, dan gaat hij maar alleen op vakantie’

relatietherapie-als-ze-niet-mee-mag-gaat-hij-maar-alleen-op-vakantie.jpg

Angela (58) is erg close met haar tweelingzus Jessica. Nu die door een moeilijke tijd gaat, wil ze haar zelfs meenemen op vakantie. Dit tot groot ongenoegen van haar man Peter (59). Als het zo doorgaat, kan hij was Angela betreft beter alleen op vakantie gaan..

Uit de praktijk van psycholoog en relatietherapeut Annette Heffels

“Peter is ontzettend kwaad dat ik Jessica heb meegevraagd op vakantie. Hij vindt dat belachelijk, maar ik ga nog liever níét op vakantie dan dat ik vertrek in de wetenschap dat zij hier alleen thuis zit. Ik zou dan echt geen rust hebben, zou me ontzettend schuldig voelen en me zorgen maken over hoe het met haar gaat. Natuurlijk weet uk dat ik haar elke dag kan bellen, maar dat is het juist. Ik hoor precies aan de telefoon hoe het met haar is en dat bepaalt dan mijn stemmin”, vertelt Angela.

‘Hij hoeft geen last van haar te hebben’

“Als ze met ons meegaat, heeft ze afleiding en dat helpt haar misschien door deze zware periode heen. Peter hoeft helemaal geen last van haar te hebben. Wij kunnen af en toe dingen met z’n tweeën doen, Jessy en ik. Hij vindt het toch fijn om in zijn eentje een stuk te gaan fietsen. Dat doet hij ook alleen, als we samen op vakantie gaan. En Jessy heeft al gezegd dat zij het niet erg vindt als wij een keer samen uit eten gaan en dat zij dan iets voor zichzelf maakt in het appartement. Volgens Peter zegt ze dat nu, maar zal ze mij de hele vakantie voortdurend opeisen. Ze is weleens eerder met ons op vakantie geweest of meegegaan met uitjes en dan kan ze inderdaad heel bepalend zijn. Daarom heb ik al gezegd dat we nu duidelijke afspraken zullen maken. Maar met Peter valt hier niet over te praten.”

“Hij is woedend dat ik haar heb toegezegd dat ze mee mocht. Dat wil zeggen: ik had nog wel een slag om de arm gehouden, dat ik natuurlijk eerst met Peter moest overleggen. Peter zegt dat hij daardoor de boosdoener is, terwijl hij vindt dat ik zelf meteen had moeten zeggen dat het niet kon toen Jessy over de vakantie begon. Maar hij is toch degene die haar niet mee wil. Van mij zou ze dat wel mogen en dat weet ze heel goed.”

‘Het valt me tegen van hem’

“Het valt me ook zo tegen van Peter dat hij zo star is hierin. Hij weet hoe Jessy eraan toe is. Twee jaar geleden heeft haar man haar in de steek gelaten na een moeilijk huwelijk. Ze heeft altijd al periodes gehad dat ze heel depressief was en ze heeft al jaren een slechte gezondheid en veel pijnklachten. Ook is de relatie met haar zoon en schoondochter nogal ingewikkeld. Kortom: ze heeft het niet makkelijk gehad in haar leven. Van jongs af aan heb ik haar in bescherming genomen. Wij zijn altijd heel hecht geweest en Peter heeft dat altijd geweten. Daarom begrijp ik niet dat hij nu van mij eist dat ik haar in de steek laat. Ik heb al gezegd dat hij dan maar alleen op vakantie moet gaan. Ik laat haar in deze toestand echt niet alleen achter.”

Lees ook:
Relatietherapie: ‘Ik wil naast mijn gezin óók mijn tweede relatie behouden’

‘Angela moet haar altijd op sleeptouw nemen’

“De toestand van Jessica is nooit anders geweest en zal ook nooit veranderen”, zegt Peter. “Ze zal zichzelf altijd blijven zien als slachtoffer. Dat was al zo toen Angela en zij kinderen waren, heb ik begrepen. Angela moest haar altijd op sleeptouw nemen, want Jessica was overal bang voor. Op de middelbare school, mocht Angela van haar ouders alleen naar feestjes als ze haar zus meenam. Toen Angela en ik verkering kregen, moest Jessica er altijd bij zijn als we ergens naartoe gingen.”

“En na ons huwelijk kwam ze dagelijks even langs om bij te praten. Dat betekende dat zij aan het woord was en dat Angela luisterde. In haar huwelijk was ze ongelukkig omdat Lex, haar man, haar volgens haar niet begreep en omdat hij volledig zijn eigen gang ging. Ik vond Lex een aardige vent en begreep wel dat hij het geklaag van Jessica geregeld zat was en het huis uit vluchtte. Ik vind dat hij het nóg lang heeft volgehouden.”

‘We hebben tijd samen hard nodig’

“Sindsdien is Angela nog meer dan vroeger degene die Jessica moet opvangen. Ze zien elkaar dagelijks. Na haar werk gaat Angela altijd even bij haar langs en op de dagen dat ze niet werkt zien ze elkaar vanzelfsprekend ook. Desondanks kan ik er vergif op innemen dat ’s avonds de telefoon gaat, omdat Jessica dan nog wat kwijt moet. Dat zijn dan ook nog eens gesprekken die minstens een uur duren. Angela zal nooit zeggen dat het niet uitkomt. Voor haar is het vanzelfsprekend dat ze er altijd is voor haar zus. Ik ben me ervan bewust dat de band tussen tweelingzussen heel sterk kan zijn, maar ik weet dat het Angela ook af en toe te veel wordt. Dan zeg ik weleens: ‘Neem dan niet op,’ maar dat kan ze niet. Ik heb dat inmiddels geaccepteerd, wat moet ik anders?”

“Maar haar meenemen op vakantie gaat mij echt te ver. Wij hebben die tijd hard nodig samen. Laat Jessica zelf iets regelen met een vriendin. Als ze die tenminste nog heeft. Of met haar zoon, maar die heeft langzamerhand ook genoeg van het geklaag van zijn moeder. Dat heeft hij laatst uitvoerig gespuid bij Angela.”

‘Keuze voor mij óf voor Jessica’

“Ik weet dat Jessica hoe dan ook geregeld zal bellen tijdens onze vakantie, maar in elk geval hebben we dan ook tijd om samen dingen te doen en bij te komen. Ik eis echt van Angela dat ze dit met haar zus bespreekt. Als ze ervoor kiest om haar zus mee te nemen op vakantie, dan ga ik niet mee. Voor mij is het niet alleen een keuze voor deze vakantie, maar óók een keuze voor mij of voor Jessica. Dat klinkt dramatisch, maar zo is het wel.”

Lees ook:
Relatietherapie: ‘Hij was natuurlijk de kostwinner’

Relatietherapie

Het conflict tussen Angela en Peter loopt telkens hoog op in de gesprekken die ik met hen heb. Zij verwijt Peter dat hij geen compassie heeft met Jessica en met haar. Hij denkt alleen aan zichzelf en stelt zich autoritair op omdat hij haar beveelt tegen Jessica te zeggen dat ze niet mee mag. Peter verwijt haar dat ze altijd klaarstaat voor haar zus en dat hij daarbij steeds op de tweede plaats komt. Hij wil dat niet langer.

Hij is met Angela getrouwd en niet met haar tweelingzus en hij vindt dat zij nu eindelijk maar eens moet kiezen voor hem. Bovendien is hij van mening dat hij dat niet alleen voor zichzelf vraagt maar ook voor haar, want hij ziet met eigen ogen hoe zijn vrouw overbelast raakt door het voortdurende beroep dat haar tweelingzus op haar doet. Hij is boos omdat Jessica in zijn ogen misbruik maakt van Angela door steeds haar zorg en aandacht te eisen.

‘Ze heeft de opdracht gekregen voor haar zus te zorgen’

Voor haar lijkt het onmogelijk om die zorg en aandacht niet te geven. Ze heeft als klein meisje al de opdracht gekregen van haar ouders om op haar zusje te letten en voor haar te zorgen. Zij was de stoere van de twee zusjes, degene die alles durfde en het voortouw nam, terwijl Jessica het verlegen, angstige meisje was, dat bovendien een zwakke gezondheid had. Doordat ze altijd samen optrokken, is de band tussen de twee zussen heel hecht. Angela ervaart dat soms als een last, zoals Peter zegt, maar vaker ook als een verbondenheid die heel sterk is en ook voor haar uiterst belangrijk. Ze kan zich een leven zonder haar tweelingzus niet voorstellen.

Alleen of toch samen op vakantie?

Aanvankelijk denk ik dat er voor dit meningsverschil een compromis te vinden zou moeten zijn. Ik zou dat zelfs makkelijk kunnen bedenken: de vakantie opdelen in een deel mét en een deel zonder Jessica. Maar ik voel al snel aan dat de emoties die hier spelen te heftig zijn om te zoeken naar een praktische oplossing. Het gaat in de ogen van Peter om de keuze voor hem, die Angela nooit echt maakt. In de ogen van Angela gaat het om het gevoel dat Peter begrijpt hoe sterk haar loyaliteit naar Jessica is en dat hij dat accepteert. Meer in het algemeen heeft ze het gevoel dat hij nooit echt probeert om begrip te hebben voor hoe zij zich voelt. Het verhelderen van die emoties, die al een huwelijk lang spelen, helpt niet echt in dit geval.

Altijd op de tweede plek

Het blijft een ‘alles of niets’-keuze. Peter eist dat Jessica niet meegaat. Angela eist dat hij accepteert dat dit wel noodzakelijk is. Peter besluit daarop om de vakantie met de tweelingzussen af te blazen en in plaats daarvan een fietsvakantie te plannen met zijn zoon. Angela denkt erover om twee weken weg te gaan met Jessica. Het onderliggende probleem: het gevoel van Peter dat hij altijd op de tweede plaats komt achter Jessica en het probleem van Angela dat er geen begrip is voor haar, is daarmee niet opgelost. Beiden zijn ongelukkig met de ‘oplossing’ die ze hebben gekozen, maar kunnen of willen geen stap naar elkaar toe zetten.    

Beeld | Getty Images

Ook interessant