Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Relatietherapie: ‘Hij wil echt stoppen met zijn gebruik van alcohol en drugs’

relatietherapie-hij-wil-echt-stoppen-met-zijn-gebruik-van-alcohol-en-drugs.jpg

Anne (45) is moeder van een dochter en is gescheiden van haar man. Sinds kort heeft Anne een nieuwe vriend Freek (44). Freek, vader van twee kinderen, is verslaafd aan alcohol en drugs en dat is iets wat de relatie erg begint te beïnvloeden.

Uit de praktijk van psycholoog en relatietherapeut Annette Heffels

Alcohol en drugs

‘Freek heeft hulp nodig’, zegt Anne. “Hij wil echt stoppen met cocaïne en alcohol, maar dat verandert nog niets aan de reden waarom hij is gaan drinken en cocaïne is gaan gebruiken. Hij gebruikt trouwens al veel minder, sinds wij een relatie hebben. Beide keren dat het wel gebeurde, hadden wij ruzie gehad en had ik hem gevraagd om weg te gaan. Ik weet dat ik dat niet moet doen. Hij heeft toch al het gevoel dat hij een loser is en dat ik beter verdien. Hij zegt altijd: ‘Wat moet jij nou met mij, ik zorg alleen maar voor ellende.’

Als hij in zo’n stemming is, heb ik vaak het gevoel dat hij erop uit is om ruzie te maken, zodat ik het uitmaak. Hij houdt zielsveel van mij, zegt hij en dat merk ik ook, want hij doet heel veel voor mij.”

Een relatie

“Als hij bij mij is, drinkt hij hooguit twee biertjes. Ik zie dan wel aan hem dat hij het daar moeilijk mee heeft. Vooral als er iets is met zijn ex of met de kinderen. Voor hem is alcohol een manier om de spanning die hij voelt aan te kunnen. En onze relatie zorgt ook weer voor spanning. Aan de ene kant is hij blij met mij en met ons en geef ik hem de motivatie om clean te worden, maar aan de andere kant is hij ook doodsbang om zich te binden, omdat al zijn relaties tot nu toe mis zijn gegaan. Hij had zich voorgenomen om eerst maar eens te zorgen dat hij zelf zijn leven weer op orde had, ook voor zijn kinderen. Maar toen kwam hij mij dus tegen.”

In de schulden

“Dat wil zeggen: wij kenden elkaar al heel lang, maar geleidelijk aan raakten we aan het praten over hoe het allemaal gelopen was in ons leven en we herkenden veel bij elkaar. Dus kwam van het een het ander en werden we verliefd. Freek is van het begin af aan eerlijk tegen mij geweest over zijn verslavingen. Wat hij moeilijk vond was dat hij daardoor en door zijn scheiding ook een behoorlijke schuld had. Hij schaamde zich daarvoor, dus het duurde wel even voor ik wist hoe groot die precies was. Hij wist het zelf nauwelijks, want hij durfde inmiddels rekeningen niet meer open te maken. Ik heb dus met hem samen alles doorgenomen en heb hem 10.000 euro geleend om de belangrijkste schulden, waar ook al flink wat boete op stond, te betalen.”

‘Freek wil echt en hij houdt van mij’

“We hebben dat allemaal op papier gezet en er wordt elke maand een vast bedrag automatisch afgeschreven meteen nadat zijn salaris is gestort. Verder eet hij bij mij en omdat we nu veel thuis zijn en hij niet meer uit gaat, leven we heel zuinig. Ik weet dat iedereen om ons heen mij voor gek verklaart, maar ik heb er vertrouwen in dat we het redden samen. Freek wil echt en hij houdt van mij. Ik laat hem in deze moeilijke periode van zijn leven niet vallen.”

Lees ook:
Relatietherapie: ‘Ik wil dat mijn man ook een inkomen heeft’

Hoop

“Ik heb me aangemeld bij de verslavingszorg,’ zegt Freek, ‘maar daar is een lange wachtlijst. Dus omdat Anne al bij u kwam en daar veel steun aan had ben ik op haar aandringen een keer meegekomen. Ik weet dat u, net als iedereen, niet zo positief was over de relatie van Anne met mij. Waarschijnlijk heeft u ook het idee dat ze een betere man verdient. Dat heb ik zelf ook tegen haar gezegd, maar zij ziet kennelijk iets in mij. Het feit dat zij echt gelooft dat ik hier uit kan komen, uit al die shit van schulden en problemen met mijn ex, geeft mij de hoop dat het misschien toch gaat lukken. Het is de afgelopen jaren gewoon te veel geweest.”

Het werk als elektriciën

“Ik werd overvraagd op mijn werk, als elektricien, omdat we te weinig personeel hadden en ik kreeg dan wel hulp, maar dat waren mensen die nog maar net hun opleiding hadden afgerond en die ik in alles moest begeleiden. Als ik hun iets alleen liet doen, had ik vaak nog meer werk om hun fouten te herstellen.  Ik werkte me dus een slag in de rondte en daar kreeg ik thuis dan weer problemen over. Dus hoe gaat dat dan? Om de ruzies thuis te ontvluchten ging ik de stad in, trof daar vrienden en dronk te veel of nam af en toe coke. Dat is geen excuus, maar ik wil het wel uitleggen. Toen de problemen tussen mijn ex en mij steeds meer uit de hand liepen en zij besloot om te scheiden, kon het me allemaal niets meer schelen.”

Het begin van de relatie

“Zij hield de kinderen bij me weg, omdat ik volgens haar niet te vertrouwen was en dronk waar de kinderen bij waren. Intussen eiste ze wel een flink bedrag aan alimentatie, ook toen ik haar duidelijk maakte dat ik dat niet kon betalen, omdat ik een ander huis moest huren en inrichten en nog zo wat dingen. Zo was de situatie toen Anne en ik iets kregen. Ik was dus duidelijk niet een goede catch voor haar, maar zij liet me niet los. Ze heeft me geholpen met de financiën en met het stoppen met drinken en het herstellen van de relatie met de kinderen.”

De kinderen

“We wonen nog niet echt samen, maar als ik de kinderen heb, zie ik ze hier bij Anne in huis. Zij is fantastisch met hen en ze vinden het weer leuk om te komen. Dat heeft zelfs mijn ex toegegeven. We hebben met zijn drieën een gesprek gehad en Anne en zij bellen regelmatig als er iets is met de kinderen. Dus daarom ben ik meegekomen, omdat ik snap dat u bezorgd bent over Anne, maar ik zal er alles aan doen om haar gelukkig te maken.”

Eigen wensen en behoefes

“Als ik mijn verslag maak van dit gesprek, waarin ik voor het eerst kennis maak met Freek, valt me op dat zowel zijn verhaal als dat van Anne alleen maar over hem gaat. Ik ken Anne al langer,  heb haar indertijd in therapie gehad toen haar eerste man bij haar wegging. Daarna had ze twee kortere, mislukte relaties. Wat ik weet van Anne, is dat ze het moeilijk vindt om alleen te zijn en er alles aan doet om te voorkomen dat iemand om wie ze geeft bij haar weggaat. Ze slooft zich uit om te doen wat de ander nodig heeft, probeert zijn wensen aan te voelen en offert zichzelf op. Ze is zich er eigenlijk nauwelijks van bewust dat ze ook eigen wensen en behoeftes heeft en is graag bereid die op te geven als ze maar niet alleen is.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Haar jeugd

“Ze is ervan overtuigd dat ze het leven alleen niet aankan en dat ze saai, oninteressant en onaantrekkelijk is. Die overtuiging ontstond in haar jeugd, waarin ze weinig ruimte kreeg om dingen zelfstandig te doen en daardoor vertrouwen in zichzelf op te bouwen. Bovendien kreeg ze van haar ouders vaak te horen dat ze een teleurstelling voor hen was en niet voldeed aan hun verwachtingen. Op een gevoelig meisje als Anne had dit een grote invloed. Ze nam het beeld dat haar ouders van haar hadden over en deed enorm haar best om hun liefde te verdienen. Toen ze haar eerste man leerde kennen, begreep ze niet wat hij in haar zag. Ze was hem enorm dankbaar dat hij haar koos. Zijn toenemende eisen en kritiek maakten dat ze zich steeds meer wegcijferde. Toen hij uiteindelijk vertrok, omdat hij een andere relatie had, verbaasde dat haar niet.”

Het verleden

“In de therapie meende ik dat ik langzamerhand een andere, meer zelfverzekerde Anne tevoorschijn zag komen. Ze ging voelen wat ze zelf nodig had en ging daar (voorzichtig) uiting aan geven. Ze had inmiddels een baan waarin ze werd gewaardeerd en een kring van vriendinnen om zich heen. En toen kwam Freek en zag ik hoe de oude Anne terugkeerde. Ze begon weer te zorgen en zich weg te cijferen. Dus, nee, ik ben niet zo blij met deze relatie, omdat ze weer in een oud patroon lijkt te vervallen.”

‘Ik vrees dat het advies niet wordt opgevolgd’

“Bovendien vrees ik dat de verslaving van Freek niet door haar liefde verdwijnt. Maar ik weet ook dat het niet aan mij is om te zeggen dat ze met deze relatie moet stoppen. Bovendien zal dat niet helpen, zelfs als ik dat wel zou kunnen adviseren. Wel heb ik mijn mening gegeven dat Freek eerst volledig van zijn verslaving af moet zijn, en zijn schulden terugbetaald moet hebben, voordat ze definitief moeten gaan samenwonen. Maar ik vrees dat dit advies niet wordt opgevolgd. Zolang er mensen zijn die anderen willen redden zullen er anderen zijn die gered willen worden. Helaas zie ik dat te vaak fout gaan.”

Relatietherapie: 'Hij wil echt stoppen met zijn gebruik van alcohol en drugs'

Annette Heffels is psychologe. Ze is getrouwd en heeft een zoon, twee dochters en een kleinkind. De namen in deze tekst zijn vanwege privacyredenen gefingeerd en de afbeelding bovenaan is ter illustratie.

Tekst | Annette Heffels
Beeld | Getty Images

Ook interessant