null Beeld

Relatietherapie: ‘Nog altijd blijft mijn ex mijn leven beïnvloeden’

Deze week in Relatietherapie het verhaal van Sarah (42), haar nieuwe vriend Harold (44) en haar ex Chris (45) die nog altijd haar leven blijft beïnvloeden - én het leven van hun kinderen Pepijn (10) en Julia (8).

Scheiding Sarah en Chris

“De scheiding van Chris is heel heftig geweest", zegt Sarah. "Ik heb uiteindelijk besloten bij hem weg te gaan, nadat ik jarenlang heb geprobeerd om te leven met zijn somberheid en irritaties. Alles draaide om hem en om zijn stemmingen. Als hij thuiskwam was er altijd spanning. Om het minste of geringste kon hij uitvallen tegen mij of de kinderen. Ik denk dat ik in het begin van onze relatie nog dacht dat ik hem gelukkig kon maken, maar het werd alleen maar erger. Vooral de laatste jaren, na de geboorte van Julia. Ik heb vaak overwogen om te scheiden, maar ik durfde niet. Deels omdat hij dan zei dat ik nooit van hem af zou komen en dat hij mijn leven onmogelijk zou maken, maar zeker ook omdat ik voelde dat hij niet zonder mij kon.”

De kinderen

“Lang heb ik ook gedacht dat ik niet zonder hem kon, want ook toen het al heel slecht ging tussen ons, waren er altijd weer momenten dat hij ineens zo liefdevol was en mij de liefde van zijn leven noemde - waarbij hij wel altijd door liet schemeren dat het mijn schuld was dat hij zich vaak zo slecht voelde. Ik heb dat lang geloofd en deed dan weer extra mijn best om hem niet boos of depressief te maken. Toen ik merkte dat de kinderen ook begonnen te lijden onder de situatie, begreep ik dat het zo niet verder kon. Pepijn begon mij te verdedigen als Chris mij uitschold of als hij me weer dagenlang doodzweeg om iets onduidelijks wat ik kennelijk had misdaan. Ik vond dat vreselijk. Een kind mag niet het gevoel hebben dat hij tussen zijn ouders in moet gaan staan.”

De zorg

“Eerlijk gezegd was ik bijna blij toen ik ontdekte dat Chris iets had met een andere vrouw. Hij deed overigens niet echt moeite om het te verbergen. Toen ik hem confronteerde, zei hij dat het een gevolg was van mijn afstandelijke houding. Het was dus opnieuw mijn schuld. Zijn ontrouw gaf mij de moed om bij hem weg te gaan. Chris wilde dat niet en hij heeft het me heel moeilijk gemaakt bij de scheiding. Uiteindelijk zijn wij erop uit gekomen dat we de zorg voor de kinderen delen - ik vier dagen, hij drie - en dat hij financieel niets bijdraagt voor mij of de kinderen. Ik wilde liever de volledige zorg voor de kinderen, maar heb toegegeven dat ze deels bij hem wonen.”

Lees ook:

Relatietherapie: ‘Onze kinderen proberen de spanning tussen ons te sussen en te bemiddelen’

Ex blijft leven beïnvloeden

“Dat betekent helaas ook dat wij nog voortdurend met elkaar te maken hebben via de kinderen en dat hij het recht meent te hebben om zich voortdurend met mijn leven te bemoeien. Vooral sinds ik een relatie met Harold heb. Hij verdraagt het niet dat hij niet elk moment onaangekondigd bij mij langs kan komen. Ik krijg daar problemen met Harold over en dat is natuurlijk precies waar hij op uit is.”

'Hij heeft geprobeerd onze relatie stuk te maken'

"Eigenlijk maakt Sarah precies duidelijk wat het probleem is", zegt Harold. "We hebben een afspraak gemaakt om met u te praten over onze relatie en het gaat weer alleen over Chris. Sarah en ik hebben een relatie gekregen toen Chris en zij al uit elkaar waren. Weliswaar was de scheiding nog niet officieel, maar dat was vooral omdat Chris alles traineerde. Inmiddels zijn we anderhalf jaar verder, maar al die tijd heeft hij geprobeerd onze relatie stuk te maken. Inmiddels vraag ik me af of hem dat niet gaat lukken, want Sarah en ik hebben hierover steeds vaker ruzie. Het begon ermee dat hij Sarah ervan beschuldigde dat wij al iets hadden toen ze nog met hem getrouwd was. Hij heeft dat overal rondgebazuind, tegen onze vrienden, tegen haar ouders en tegen de kinderen. Verder belt hij dus voortdurend, of laat de kinderen bellen als ze bij hem zijn."

Geen weerwoord

"Als wij de kinderen hebben moet hij altijd iets bespreken met Sarah over hun school of over vakanties of verjaardagen die geregeld moeten worden. Sarah heeft dat altijd goed gevonden, in het belang van de kinderen, maar ook omdat ze niet tegen Chris in durft te gaan. Bij de overdracht van de kinderen vraagt ze hem altijd binnen en vaak blijft hij dan ook eten. Verjaardagen van de kinderen vieren ze samen. Wanneer hij een van zijn depressieve buien heeft, belt hij haar of komt hij langs, terwijl hij zelf een vriendin heeft. Sarah durft niet tegen hem te zeggen dat ze dat niet wil, omdat hij dan woedend reageert of dreigt haar de kinderen af te nemen omdat zij zich niet als co-ouder opstelt. Dat kan natuurlijk niet zomaar, maar kennelijk is hij zo overtuigend dat ze niet echt tegen hem in durft te gaan."

‘Omdat ze papa zielig vinden, gaan ze’

"Ook denkt zij dat ze dit in het belang van de kinderen moet doen. Maar dit is niet goed voor de kinderen. Hij hoort hen uit over ons en probeert hen tegen mij op te zetten ‘omdat mama wilde scheiden vanwege mij'. Gelukkig is de relatie van Sarah met de kinderen zo dat ze dat dan aan haar vragen, maar ik merk dat met name Pepijn wat afstandelijker wordt naar mij. Beide kinderen zien er soms tegenop om naar Chris toe te gaan, maar omdat ze papa zielig vinden, gaan ze."

Samenwonen

"Gelukkig is zijn huidige vriendin een leuke vrouw met wie ze goed kunnen opschieten. Ik zou graag met Sarah willen samenwonen, maar zij houdt dat af uit angst voor Chris. Ze denkt dat hij meer tijd nodig heeft om te accepteren dat de scheiding definitief is. Ik vind dat ze duidelijk moet zijn. Zolang ze hem toestaat om voortdurend een beroep op haar te doen, krijgt onze relatie geen kans. Hoe meer ruimte ze hem geeft, hoe meer hij zal nemen."

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Onduidelijkheid

Voor Sarah is het duidelijk, zegt ze: ze wil niet terug naar Chris. In haar gedrag is ze echter minder duidelijk. Sarah heeft lang gedaan over het besluit bij hem weg te gaan en heeft daarna steeds geprobeerd om dat besluit te verzachten. Ze zouden dan wel uit elkaar gaan, maar ze zouden goede vrienden blijven en ze zouden vakanties en feestdagen samen met de kinderen, als gezin, doorbrengen. Ze hoopte dat het verzet van Chris tegen de scheiding daardoor minder sterk zou zijn. En ze hoopte vooral dat ze zich daardoor minder schuldig zou voelen over een scheiding die Chris tot wanhoop en woede dreef. Inmiddels had ze zelf namelijk ook het idee dat er iets mis was met haar en dat zij degene was die het slechtste in hem naar boven haalde.

De zorg voor de kinderen

Tegen haar zin ging ze akkoord met gezamenlijke zorg voor de kinderen, ook al betekende dat voor de dagen dat ze bij Chris waren, dat zijn ouders de kinderen na school opvingen. Terwijl zij grotendeels thuis werkte en hen na school zelf zou kunnen opvangen. Daarnaast stond ze vanuit datzelfde schuldgevoel Chris toe om haar voortdurend de les te lezen over dingen die ze met de kinderen deed en waar hij het niet mee eens was. Ook bleef ze zijn steun en toeverlaat bij problemen op zijn werk en in zijn nieuwe relatie. Daarbij accepteerde ze dat hij vaak onaangekondigd voor de deur stond omdat hij wilde praten of dat hij haar tot laat in de avond belde. Toen Harold in beeld kwam nam dit toe en begon hij steeds vaker te vragen om veranderingen in het schema van de kinderen, zodat Harold en Sarah’s dagen samen werden verstoord.

Herstelpoging

Met Sarah bespreek ik dat haar schuldgevoel ervoor zorgt dat ze Chris steeds toestaat over haar grenzen te gaan. Dat doet ze weliswaar omdat ze meent het daardoor makkelijker voor hem te maken, maar het omgekeerde is het geval. Het maakt dat Chris blijft ontkennen dat ze uit elkaar zijn en dat zijn pogingen om haar relatie met Harold onmogelijk te maken alleen maar toenemen. Ik overweeg om haar samen met Chris uit te nodigen om de grenzen van hun relatie te bepalen, en hoe ze daarbij kunnen samenwerken als ouders, maar ik verwerp dit weer omdat ik bang ben dat Chris zo’n gesprek met mij zal zien als een herstelpoging. Sarah wil zelf leren om duidelijk te zijn. We oefenen dit een aantal keren in een rollenspel waarin ik op haar aanwijzingen Chris speel die het haar moeilijk maakt.

Zichzelf leren kennen

Verder waarschuw ik haar dat Chris mogelijk aanvankelijk zijn pogingen om zich in haar leven te mengen zal versterken. Dat gebeurt inderdaad, maar Sarah blijft sterk en duidelijk. Ze regelt dat de kinderen voortaan met hooguit een kort bezoek worden overgedragen en dat er geen gesprekken meer plaatsvinden zonder afspraak. Het oefenen met duidelijk zijn helpt haar ook om haar grenzen tegenover Harold te bewaken: ze is nog niet toe aan samenwonen. Ze heeft tijd nodig om zichzelf te leren kennen en te weten wat ze voelt en wat ze wil.

null Beeld

Annette Heffels is psychologe. Ze is getrouwd en heeft een zoon, twee dochters en een kleinkind. De namen in deze tekst zijn vanwege privacyredenen gefingeerd en de afbeelding bovenaan is ter illustratie.

Tekst | Annette Heffels

Beeld | iStock

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel!

null Beeld

Margriet 45 ligt nu in de winkel! Met deze week: een powerplan voor 50+, tips om zelf je haar te kleuren, een interview met Robert ten Brink en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm online zonder verzendkosten.

Manon Maas

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden