null Beeld

Relatietherapie: ‘Mijn zoon en schoondochter beperken al het contact met ons'

In deze Relatietherapie vertelt Marga (60), die getrouwd is met Jack (65), haar verhaal over het contact met haar zoon Mathijs (34), schoondochter Sara (34) en kleinkinderen Lucas (4) en Bas (2).

Uit de praktijk van psycholoog en relatietherapeut Annette Heffels

"Ik denk dat het weinig zin heeft", zegt Marga, "maar goed, ik kan het proberen." Haar aarzelende reactie betreft mijn advies om haar schoondochter te vragen een keer met haar mee te komen voor een gesprek met mij.

Oppassen

"Waarschijnlijk zal ze daar helemaal niets voor voelen en zal ze zeggen dat ze het daar gewoon te druk voor heeft en dat ik me van alles in mijn hoofd haal dat er niet is. Ik begrijp niet wat ze tegen me heeft. In het begin was ze nog wel redelijk beleefd tegen mij, maar toen Mathijs en zij samen gingen wonen is het begonnen. Eerst kwam Mathijs nog regelmatig alleen even langs, maar dat werd steeds minder. Toen Lucas geboren werd, heb ik aangeboden om op te passen, maar dat hoefde niet. Haar moeder mocht wel oppassen en daarnaast ging Lucas twee dagen per week naar de crèche. Als baby’tje al, wat ik veel te jong vind."

'Gewoon erg druk'

"Ik had graag bij hen thuis willen oppassen, dan hoefden ze het kindje niet eens te brengen of zich te haasten na hun werk om hem op te halen. Maar ze wilden niet allemaal verschillende mensen die zouden oppassen. Ik vond dat pijnlijk, omdat ik zo graag meer deel had willen uitmaken van het leven van de kinderen. Ik vond het fantastisch dat ik oma werd. Na de geboorte van Bas zagen we niet alleen Mathijs steeds minder, maar ook de kinderen, die hij aanvankelijk vaak meenam. Sara kwam al helemaal nauwelijks meer op bezoek. Ik heb geprobeerd om er met Mathijs over te praten, maar hij zei dat ze het gewoon heel erg druk hadden door de week en dat ze het belangrijk vonden om de weekends rustig te houden met de kinderen."

'Dit doet me pijn'

"Daar zou ik begrip voor kunnen hebben, als ik niet wist dat ze wel regelmatig de familie van Sara en hun vrienden op bezoek hadden. Ik ben wel eens langs gereden in het weekend, omdat ik dan dacht: ik ga een kopje koffie drinken, maar dan zag ik dat er mensen waren. Dan ga ik me niet opdringen natuurlijk. Als ik zelf belde om hen uit te nodigen om te komen eten of even met de kinderen in de tuin te komen spelen, dan kwam dat nooit uit. Als ik vroeg of ik even kon komen om de kinderen te zien, hadden ze ook altijd andere plannen. Vaak zie ik ze maandenlang niet, meestal alleen als er een verjaardag is, of als ik cadeautjes kom brengen. Dit doet me zo’n pijn en ik begrijp het ook niet."

Misdaan

"Een oma en opa zijn toch belangrijk in het leven van kinderen. Als we elkaar zien zijn de kinderen ook meestal heel blij, al moet vooral Basje soms wel even wennen. Hij is wat verlegener dan zijn broertje, maar hij kent ons natuurlijk ook niet echt. Oma is de oma van de andere kant, de moeder van Sara. Als ik nou maar begreep wat ik misdaan heb, maar ik weet het echt niet."

Lees ook:

Relatietherapie: ‘Alles is voor hem belangrijker dan ik’

Verhaal van Sara

Tot verbazing van Marga stemt Sara wel toe in een gezamenlijke afspraak. "Ik vind het goed", zegt ze, "om uit te leggen waar wij moeite mee hebben. Overigens denk ik dat Marga het idee heeft dat ik de kinderen en Mathijs van haar afpak, maar dat is niet zo. Ik had Mathijs nu ook gevraagd om mee te gaan, maar hij vond het zinloos, omdat volgens hem met zijn moeder niet te praten valt. Zij denkt te weten wat iedereen voelt en ziet haar mening als de waarheid. Ze is eerder al tegen hem erover bezig geweest dat ik een hekel aan haar had en dat ik haar niet toesta om haar kleinkinderen te zien. Hij heeft toen ook al uitgelegd dat dat niet van mij kwam, dat wij allebei het belangrijk vinden om tijd voor ons vieren te hebben."

Bemoeizucht van moeder

"Mijn schoonouders hebben natuurlijk maar één zoon en het hele leven van Marga draait om Mathijs. Ze heeft altijd moeite gehad om zijn vriendinnen te accepteren. Niemand was goed genoeg voor Mathijs. Dus toen ik in beeld kwam was ze daar niet blij mee, zeker niet toen wij gingen samenwonen. Mathijs was toen nog niet afgestudeerd en woonde thuis. Marga was van mening dat het onverstandig was als hij bij mij introk, omdat hij dan niet zou studeren. Maar Mathijs wilde thuis weg omdat hij het benauwd kreeg van de bemoeizucht van zijn moeder. Hij was degene die absoluut niet wilde dat zij op onze kinderen zou passen en al helemaal niet in ons huis. Hij heeft heel veel moeite gehad om zich van haar los te maken."

Opdringerig

"Toen ze merkte dat ze haar invloed op hem begon te verliezen probeerde ze via mij de band aan te halen. Aanvankelijk vond ik haar heel lief en zorgzaam, maar ik zag steeds meer hoe ze zich indrong in ons leven. Steeds die telefoontjes dat ze naar de stad ging en of ze iets mee kon nemen voor ons. Of ze was toevallig in de buurt en dan stond ze ineens voor de deur, met kleertjes voor de kinderen die ze had gezien. Of ze had bezoek van familie die zo graag de kinderen wilde zien en of wij zin hadden om ook te komen."

Contact beperken

"Als we elkaar zagen, werd ik overstelpt met adviezen over de opvoeding en over de gezondheid van de kinderen en vertrouwelijke gesprekken over hoe Mathijs in elkaar zit. De enige manier om mij en mijn gezin daartegen te beschermen is door het contact te beperken tot het hoognodige. Niet omdat ik dat wil, zoals Marga denkt, maar omdat Mathijs en ik dat beiden willen, hij nog meer dan ik."

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

De therapie

Voor Marga is dit een pijnlijk gesprek, maar ook de opening om vervolgens een gesprek te hebben met haar zoon. Ze heeft zich niet gerealiseerd dat ze met al haar liefde en zorg voor hem ook een verstikkende invloed op hem heeft gehad. Basisvoorwaarden voor kinderen om zich te ontwikkelen tot gezonde volwassenen zijn allereerst liefde en stabiliteit, maar daarnaast ook autonomie. Dat wil zeggen dat kinderen de ruimte moeten krijgen om dingen zelf te doen, afhankelijk natuurlijk van hun leeftijd en van wat ze aankunnen. Liefde heeft Mathijs voldoende gehad, maar hij heeft weinig ruimte gekregen om zijn eigen keuzes te maken. Totdat hij Sara leerde kennen, heeft hij zich alle zorg van Marga laten aanleunen. Door zijn relatie met Sara en met haar familie realiseerde hij zich echt dat hij last had van Marga’s vele verwachtingen en zijn pogingen haar niet teleur te stellen.

Gesprekken

Sara is gewend duidelijk te zijn over wat ze wel en niet wil en vraagt dat ook van Mathijs. Doordat Mathijs beseft dat hij te weinig ruimte heeft gekregen als kind, wil hij niet dat zijn kinderen op dezelfde manier door zijn moeder worden beïnvloed. Omdat hij nog niet goed tegen Marga in durft te gaan en vooral omdat hij haar teleurstelling en verdriet slecht verdraagt wanneer hij afwijzend reageert, heeft hij afstand van haar genomen. Nadat Marga en Sara nu de stilte tussen hen doorbroken hebben en hebben uitgesproken waar ze last van hebben, praten Mathijs en zijn moeder voor het eerst ook echt met elkaar. Aanvankelijk vallen er in dit gesprek veel verwijten en veel tranen. Marga begrijpt niet dat Mathijs niet kan zien hoeveel ze voor hem gedaan heeft en ze benadrukt dat ze zijn verwijten en zijn afstandelijke houding niet heeft verdiend.

Betere relatie

Mathijs uit zich aanvankelijk alleen maar boos, omdat hij nog bang is om zijn moeder dichterbij te laten komen. Hij vreest dan weer ingezogen te worden in haar invloedssfeer. Hij vertelt haar hoe verwarrend het was voor hem, als jongetje, om het ene moment een lieve moeder te hebben die leuke dingen met hem deed en die hem de belangrijkste persoon in de wereld vond, en vlak daarna haar in tranen te vinden omdat hij iets gedaan had dat haar teleurstelde. Opmerkelijk genoeg komt Mathijs’ vader in die jeugdherinneringen nauwelijks voor. Marga was niet gelukkig in haar huwelijk en dat is een van de redenen waarom haar leven volledig om Mathijs draaide. Hoewel het moeilijk is voor Marga en Mathijs hebben de gesprekken uiteindelijk het effect dat de relatie tussen haar en Mathijs en Sara normaliseert.

Vader

Het wordt niet zo hecht als zij zou willen, maar ze zien elkaar nu vaker en kunnen duidelijk zeggen als het niet uitkomt. Bijkomend effect is dat de relatie tussen Mathijs en zijn vader verbetert. Zijn moeder heeft door al haar zorg en liefde op haar zoon te richten, onbedoeld tussen hem en zijn vader ingestaan. Mathijs realiseert zich nu dat de relatie met zijn vader belangrijk voor hem is en dat zijn vader een leuke opa is. Als hij de kans krijgt.

Annette Heffels is psychologe. Ze is getrouwd en heeft een zoon, twee dochters en een kleinkind. De namen in deze tekst zijn vanwege privacyredenen gefingeerd en de afbeelding bovenaan is ter illustratie.

Tekst | Annette Heffels

Beeld | iStock

Manon Maas

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden