null Beeld Getty Images/Westend61
Beeld Getty Images/Westend61

Relatietherapie: ‘Mijn vriend gaat met zijn ex in therapie’

Het verhaal van Mia (59), gescheiden, moeder van twee volwassen dochters, heeft nu een relatie met Remco (57). Mia heeft er moeite mee dat Remco een verantwoordelijkheidsgevoel heeft voor zijn ex en dat hij ook met zijn ex meegaat naar therapie.

'We raakten niet uitgepraat'

‘Ik hou heel veel van Remco,’ zegt Mia. "We hebben elkaar leren kennen via een datingsite. Ik had me daarvoor aangemeld, op aandringen van mijn vriendin, ook al had ik mijn bedenkingen. Maar zij zei: “Als je niet de rest van je leven alleen wilt blijven dan moet je nu in actie komen en de kans dat je je ideale man tegenkomt in de supermark is niet zo groot.” Remco was de eerste man die reageerde en we hadden al snel een klik. Van mailen kwam bellen, toen een afspraak en het werd steeds leuker. We raakten niet uitgepraat, bleken dezelfde interesses te hebben. Het voelde zo vertrouwd dat hij ook al vrij snel bleef slapen. Met mijn ex-man had ik al jaren geen seks meer. Hij vond mij afstandelijk en saai in bed en dat klopte denk ik ook wel."

'Alles is eigenlijk goed'

"We gingen er beiden van uit dat dat aan mij lag. Door Remco ontdekte ik dat seks heel anders kan zijn. Hij geeft me het idee dat ik mooi ben, zegt dat ik de liefde van zijn leven ben en dat hij dit nog nooit gevoeld heeft bij een vrouw. Ik merk dat mijn lichaam heel anders reageert op zijn aanraking dan ik gewend was bij mijn ex-man. Ik verlang naar hem, had niet gedacht dat ik nog zo verliefd zou kunnen zijn en me zo sexy zou kunnen voelen. Dus alles is eigenlijk goed, behalve dat Remco nog erg betrokken is bij zijn ex-vrouw Lisa. Toen wij elkaar leerden kennen zei hij eerlijk dat hij in een echtscheidingsprocedure zat en dat zijn vrouw en hij niet meer samenwoonden, maar dat zij het hier heel moeilijk mee had."

Bedreigingen

"Eigenlijk is er sindsdien niets veranderd. In het begin wilde hij zelfs niet dat zij wist van zijn relatie met mij. Volgens hem zou dat de scheiding alleen maar moeilijker maken. Inmiddels weet ze dat wel en ze heeft daar inderdaad heftig op gereageerd. Tot dreigen met zelfmoord aan toe. Remco moet voortdurend naar haar toe, omdat zij dan weer een beroep op hem doet. Dat kan zijn omdat er iets stuk is in huis, (zij woont uiteraard nog in hun huis, hij had een appartementje, maar is meestal bij mij) maar het kan ook zijn dat er rekeningen betaald moeten worden wat zij niet kan, of dat ze huilend belt omdat ze zich zo ongelukkig voelt."

In therapie met zijn ex

"Ze wil per se nog met Remco in therapie, omdat ze niet kan accepteren dat het uit is tussen hen en hij overweegt zelfs om dat te doen, in de hoop dat ze dan begrijpt dat hij echt met mij verder wil. Ik vind dat hij onduidelijk is door zo ver met haar mee te gaan en iedere keer weer met haar te gaan praten en haar met dingen te helpen. Ik heb me afgevraagd of hij wel echt zeker weet dat hij met mij verder wil, maar hij bezweert me dat dat zo is en dat geloof ik nu ook wel. Maar door zijn onduidelijkheid maakt hij het alleen maar moeilijker, voor zichzelf en voor haar."

Duidelijkheid

"Ik begrijp heel goed dat Mia het hier moeilijk mee heeft,’ zegt Remco. ‘Ze wil dat ik de scheiding officieel maak, zodat voor Lisa duidelijk is dat mijn besluit genomen is en dat ik daar niet op zal terugkomen. Ik weet dat ik met haar moet bespreken dat ze niet in het huis kan blijven wonen. Het staat op mijn naam en ik kan me niet veroorloven om het aan te houden en voor mezelf iets anders te kopen. En Lisa kan het al helemaal niet betalen. Maar als ik zeg dat het huis verkocht moet worden en dat ik haar wil helpen om een kleiner huis voor haar te kopen raakt ze totaal overstuur en zegt dat ik haar alles afneem en dat het voor iedereen beter af is als zij er niet meer is."

Lees ook:

Relatietherapie: ‘Mijn man vindt dat ik me niet zo kwetsbaar op moet stellen’

Tijdelijke bevlieging

"De angst dat ze zich iets aan zal doen, maakt het voor mij moeilijk om dit nu door te zetten. Ik denk dat Lisa tijd nodig heeft om te accepteren dat het niet meer goed komt. Misschien helpt het als een buitenstaander, een therapeut, haar helpt om dit te accepteren. Lisa is inmiddels gelukkig in therapie gegaan. Haar therapeut heeft volgens haar al in het eerste gesprek gezegd dat ze graag een keer met ons samen zou willen praten. Ik wil dat doen, omdat ik denk dat Lisa geen reëel beeld heeft van mij. Ze denkt dat mijn relatie met Mia een tijdelijke bevlieging is, veroorzaakt door mijn midlife crisis en dat ik uiteindelijk weer bij haar zal terugkomen. Ze heeft zelfs gezegd dat ik dan maar met Mia om moet blijven gaan, zodat ik kan uitzoeken wat ik echt voel en wil."

Op vriendschappelijke manier uit elkaar

"Inmiddels weet ze dat ik nog maar zelden

op mijn appartement ben, maar vrijwel altijd bij Mia. Ze probeert me dus meer

ruimte te geven, maar het is waar dat ze nog heel vaak een beroep op me doet. Het

gaat dan meestal om dingen die ik in het verleden ook altijd deed, zoals het

onderhoud van het huis of het invullen van belastingpapieren. Ik wil haar dat niet

weigeren, voel ook een bepaalde verantwoordelijkheid naar haar. Het liefste zou

ik willen dat we op een goede, vriendschappelijke manier uit elkaar gaan. Daar

hoort voor mij bij dat ze altijd een beroep op me kan doen als ze me nodig

heeft."

'Zij is mijn grote liefde'

"Wij zijn bijna dertig jaar samen geweest en zij was nooit erg zelfstandig. Ik heb daar ook niet echt op aangedrongen, dus ik kan haar dat nu niet kwalijk nemen. Ik ben veranderd, zij niet. Ik kreeg er moeite mee dat onze relatie zo ongelijkwaardig was en dat ze niet meegroeide met mij. Ik snap natuurlijk ook dat Mia plannen wil maken voor onze toekomst samen en dat het feit dat ik daarin niet echt doorzet haar doet twijfelen aan mijn gevoelens voor haar. Maar daar bestaat bij mij geen enkele twijfel over. Zij is mijn grote liefde. Ik wil met haar verder."

Verantwoordelijkheidsgevoel

"Remco en Mia zijn beide zachtaardige, invoelende mensen. Ze kunnen zich goed verplaatsen in de gevoelens van de ander. Mia begrijpt het verantwoordelijkheidsgevoel van Remco en vindt zelfs dat zijn compassie met en betrokkenheid bij Lisa juist eigenschappen zijn waardoor ze van hem houdt. In tegenstelling tot haar ex-man denkt hij niet alleen aan zichzelf. Remco begrijpt Mia, maar hij wordt ook verteerd door schuldgevoel ten opzichte van Lisa. Hij kent haar depressieve periodes en heeft hieronder geleden tijdens hun huwelijk. Er ontstond een patroon waarbij hij vooral voor haar zorgde en zich intussen meer en meer afsloot van zijn eigen behoeften en gevoelens. Net als Mia is hij met weinig verwachtingen op een datingsite gegaan en net als zij had hij niet verwacht dat hij iemand zou tegenkomen voor wie hij zo’n diepe en gelijkwaardige liefde zou voelen."

Naar beide vrouwen niet eerlijk

"Dus nu zit hij gevangen tussen zijn liefde voor Mia en zijn medelijden en schuldgevoel ten opzichte van Lisa. Mia verwijt hem dat hij een relatie met haar is aangegaan terwijl hij in juridische, maar ook in emotionele zin nog gebonden was aan Lisa. Remco erkent dat hij zich zo eenzaam voelde in zijn huwelijk dat hij iets gedaan heeft wat hij zelf ook veroordeelt. Hij is ‘vreemd’ gegaan en was zeker in het begin van de relatie naar beide vrouwen niet eerlijk. Eerlijkheid is nu wel noodzakelijk. Allereerst naar Lisa. Als hij echt vastbesloten is om niet naar haar terug te gaan, helpt het niet om een soort vage situatie te laten voortduren, waarin Lisa kan blijven ontkennen dat de scheiding definitief is. Daardoor is het voor haar alleen maar moeilijker om de verlating te accepteren en te verwerken."

De relatie laten stoppen

"Uiteraard moet Remco haar in materieel opzicht ondersteunen hij kan zich dit ook veroorloven. Maar emotioneel is hij zo ongeveer de laatste die haar door deze moeilijke periode heen kan helpen. Gelukkig heeft Lisa vriendinnen bij wie ze terecht kan. Remco is het hier rationeel mee eens, maar is niet bestand tegen het emotionele beroep dat Lisa op hem blijft doen. Hij begint te verbergen voor Mia dat hij toch nog veel voor haar doet en haar regelmatig ziet. Als Mia dit ontdekt, is het reden voor haar om te zeggen dat zij de relatie voorlopig wil stoppen."

Echtscheiding

"Ze wil dat hij in zijn appartement blijft wonen tot hij het uitgezocht heeft met Lisa en de scheiding een feit is. Het is ook voor haar een pijnlijk besluit, dat ze meestal, maar niet altijd, volhoudt. Maar dat er uiteindelijk toe leidt dat Remco een definitief besluit neemt." Hij vraagt de echtscheiding aan en kiest openlijk en duidelijk voor Mia. En hoe gelukkig hij ook met haar is, er zal altijd een onderliggend schuldgevoel blijven. In ieder geval tot Lisa ergens weer geluk vindt. "

null Beeld

Annette Heffels is psychologe. Ze is getrouwd en heeft een zoon, twee dochters en een kleinkind. De namen in deze tekst zijn vanwege privacyredenen gefingeerd en de afbeelding bovenaan is ter illustratie.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Tekst | Annette Heffels

Beeld | Getty Images

Manon MaasGetty Images/Westend61

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden