Margriet logo
null Beeld Getty Images/Westend61
Beeld Getty Images/Westend61

Relatietherapie: ‘Mijn man vertelde uit het niets dat hij wilde scheiden’

Het verhaal van Natasha (48), getrouwd met Jeroen (54), die uit het niets vertelde dat hij wilde scheiden. Jeroen en Natasha zijn ouders van Jip (18), Jasper (15) en Sietske (12).

Maatregelen door corona

‘Misschien ging het al wat langer niet zo heel goed tussen ons,’ zegt Natasha, “maar ik dacht dat dat kwam, omdat Jeroen het zo druk had op de zaak vanwege het organiseren van alle maatregelen rond corona en omdat hij mensen moest ontslaan. Ik kon me heel goed voorstellen hoe moeilijk hij het daarmee had. Bovendien betekende het natuurlijk ook verlies van omzet. Maar toen kondigde hij ineens aan dat hij wilde scheiden, omdat hij niet meer van me hield. Ik dacht aanvankelijk dat hij een gemene grap maakte. Jeroen kan soms dingen, die hij niet zo meent, zeggen om uit te dagen. Maar hij bleek bloedserieus, zei dat ik voorlopig in het huis kon blijven wonen met de kinderen, maar dat het wel verkocht moest worden en dat hij een appartement had gehuurd.”

Alles voorbereid

“Hij had dus al van alles geregeld, zonder iets te zeggen en zonder dat ik het doorhad. Daarna ben ik in een nachtmerrie terechtgekomen. Hij heeft het meteen diezelfde dag ook tegen de kinderen verteld, zonder dat ik erbij was. Jip heeft hem gevraagd of hij een ander had en dat was niet zo volgens hem. Later ben ik erachter gekomen dat dat natuurlijk wel het geval was, ook al is hij dat tegenover de kinderen en mij lang blijven ontkennen. Ik heb het gevoel dat ik de afgelopen maanden steeds achter de feiten aan holde. Hij had al een advocaat, kwam met een totaal uitgewerkt plan over de zorg voor de kinderen en de financiële regelingen, terwijl ik nog kapot was van verdriet en probeerde te begrijpen wat er gebeurd was. Ik heb lang gedacht of gehoopt dat dat toch nog goed kon komen.”

Toneelspel

“We waren toch heel lang gelukkig geweest samen. Volgens hem niet. Dat vond ik zo pijnlijk, dat hij me niet alleen mijn toekomst afnam, maar ook het verleden. Alsof dat allemaal een soort toneelspel was geweest, van hem, terwijl ik geloofde dat we een gelukkig gezin waren. Inmiddels heb ik zelf ook een advocaat genomen, op advies van mijn broer, die samen met mij Jeroens voorstellen heeft bekeken. Jeroen vond dat we er via bemiddeling van zijn advocaat wel uit konden komen.”

Echtscheiding

“Ik was zo van slag dat ik alles goed had gevonden, maar mijn broer heeft me duidelijk gemaakt dat ik er wel heel slecht vanaf kwam. Dus nu zijn we in een gevecht geraakt over het geld, wat ik verschrikkelijk vind en waar hij de kinderen in betrekt. Ik heb maar een klein salaris, heb nooit fulltime gewerkt, vanwege de kinderen en omdat Jeroen 60 uur per week werkte. Ik vond dat prima, maar hij zegt nu dat ik best meer kan gaan werken, want dat hij niet van plan is om mij te onderhouden en dat hij dat bovendien niet kan, omdat hij door de crisis veel minder verdient."

De kinderen

“De enige reden waarom ik voor een keer heb toegestemd om mee hiernaar toe te gaan is, om u wat informatie te geven over hoe Natasha in elkaar zit, verklaart Jeroen, en omdat ik me zorgen maak over de kinderen. Ik hoor van hen dat Natasha uren op de bank zit te huilen of belt met vriendinnen en dat ze zich ziek gemeld heeft van haar werk. De kinderen hebben het gevoel dat ze voor haar moeten zorgen. Ze doen dat ook door eten te koken en schoon te maken als Natascha daar niet aan toe gekomen is. Ik weet dat ze de kinderen probeert tegen me op te zetten, door te zeggen dat ik geld heb weggesluisd en dat ik het niet voor hen overheb om een fatsoenlijke alimentatie te betalen en dat ik hun nu ook nog het huis, waarin ze zijn opgegroeid, wil afnemen.”

Lees ook:

Relatietherapie: ‘Ik voel me in mijn vrijheid beknot door mijn vriend’

Een nieuwe relatie

“Gelukkig nemen de kinderen niet alles aan wat ze over me zegt. Jip is naar me toegekomen en heeft me gevraagd hoe het echt zat en ik heb haar eerlijk antwoord gegeven. Ik heb inderdaad een nieuwe relatie, maar dat is niet de reden dat ik bij Natasha ben weggegaan. Ik ben vertrokken, omdat ik het in die relatie steeds benauwder kreeg. Natascha is heel lief, maar ook ongelooflijk onzeker en afhankelijk. Ze kan geen beslissingen nemen, en heeft bij alles wat geregeld moet worden mijn hulp nodig. Haar leven draait om de kinderen, het huis en haar vriendinnen en familie. Daarbuiten heeft ze geen interesses en geen conversatie. Om het maar even heel direct te zeggen: Ik verveel me al jaren met haar.”

Gescheiden levens

“Natuurlijk zijn we ooit verliefd geweest, Natasha is een mooie vrouw en ik was er trots op dat ze voor mij koos, want er draaiden een hoop kerels om haar heen. Dat het, zoals zij denkt, lang goed ging is alleen omdat we totaal gescheiden levens leidden. Zij met de kinderen en met haar baantje en ik met mijn bedrijf. Financieel hadden we het ruim, dus ze kon, wat dat betreft, doen wat ze wilde. Ik weet dat zij nu denkt dat dat gewoon door kan gaan, maar dat komt omdat ze totaal geen idee heeft van mijn bedrijf. Ze heeft zich daar nooit voor geïnteresseerd en ze beseft niet wat deze crisis heeft aangericht. Volgens haar leef ik nog steeds heel royaal.”

Voor zichzelf zorgen

“Ze valt erover dat ik op vakantie ben geweest en dat ik een nieuwe auto heb gekocht, maar realiseert zich niet dat die heel nodig aan vervanging toe was. Ik kan mij niet veroorloven om in een aftandse kar te rijden. Ik denk dat Natasha voor het eerst van haar leven eens echt aan het werk moet. De kinderen zijn groot genoeg, daar kan ze zich niet meer achter verschuilen. Ze heeft een goede opleiding waar ze tot nu toe weinig mee gedaan heeft, dus moet maar eens leren voor zichzelf te zorgen.”

Wensen van anderen

“Een echtscheiding is altijd een ramp, zowel voor de ouders als voor de kinderen, zeker als een van beiden de scheiding niet wil en als er al een andere partner in het spel is. Wat het in dit geval extra moeilijk maakt is de persoonlijkheid van beide partners. Natascha heeft afhankelijke persoonlijkheidstrekken. Ze is heel beschermd opgevoed en heeft de overtuiging dat ze het leven alleen niet aankan. Daarnaast durft ze niet zelfstandig dingen te ondernemen of iets te besluiten uit angst dat ze het verkeerd doet en mensen zal teleurstellen. Ze is bang dat ze haar dan zullen afwijzen of haar zullen verlaten. Dus past ze zich zoveel mogelijk aan de wensen van anderen aan. Het zelfvertrouwen dat zij mist, heeft Jeroen in ruime mate. Hij heeft narcistische persoonlijkheidstrekken.”

Belangrijke elementen

“Hij vindt zichzelf zeer belangrijk en heeft het idee dat hij zich daarom meer kan veroorloven dan andere mensen, juist door zijn bijzondere talenten. Daarbij is hij niet erg geneigd om zich in te leven in anderen en hun behoeften te erkennen. Succes, rijkdom en bewondering zijn zeer belangrijk voor hem. Vaak zit onder zo’n superieure houding een diepe angst voor afwijzing, maar die is zo verborgen dat hij zich daar nauwelijks van bewust is. Door hun karakters pasten Natasha en Jeroen aanvankelijk heel goed bij elkaar. Haar schoonheid en haar bewondering voor wat Jeroen presteerde, gaven hem aanvankelijk de erkenning en die hij nodig had. Zij, van haar kant, voelde zich door hem beschermd en geliefd en ze deed er alles aan om die liefde te behouden. Echter, naarmate hun huwelijk langer duurde werd het voor Natasha moeilijker om zich steeds te voegen naar de wensen van Jeroen.”

Meer relaties

“Hij raakte geïrriteerd door haar voorzichtige kritiek, maar ook steeds meer door haar afhankelijkheid van hem. Waarschijnlijk heeft hij meer relaties gehad naast zijn huwelijk, maar toen hij een jongere vrouw tegenkwam die net zo mooi was als Natasha voorheen en die ademloos naar hem opkeek, besloot hij een streep onder zijn huwelijk te zetten. Daarbij had hij weinig geduld met het verdriet en de angsten van Natasha. Hij kon of wilde zich daar niet in verdiepen. Hij vocht tot het uiterste om de financiële regeling met haar in zijn voordeel te beslissen.”

Haar broer

“Voor Natasha was het geld minder belangrijk, maar haar broer hielp haar om toch een redelijke alimentatie toegekend te krijgen. Dit alles is nu ruim een jaar geleden. Al die tijd ben ik Natasha blijven zien en heeft ze zich met veel moeite kunnen losmaken van Jeroen. Ze bleef nog lang houden van de Jeroen die ze dacht te kennen toen ze trouwden en was steeds weer verbaasd en geschokt door de verandering die hij had ondergaan. Inmiddels gaat het veel beter met haar. Ze is fulltime gaan werken en het vervult haar met trots dat ze een klein eigen huis heeft kunnen kopen waar ze met haar kinderen woont.”

null Beeld

Annette Heffels is psychologe. Ze is getrouwd en heeft een zoon, twee dochters en een kleinkind. De namen in deze tekst zijn vanwege privacyredenen gefingeerd en de afbeelding bovenaan is ter illustratie.

Tekst | Annette Heffels

Beeld | Getty Images

Manon MaasGetty Images/Westend61

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden