null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Relatietherapie: ‘Mijn man beweert dat hij geen alcoholist is’

Deze week in Relatietherapie het verhaal van Angela (60), getrouwd met Thijs (59), ouders van Jesse (26), en Rosi (30). Volgens Angela heeft Thijs een drankprobleem. Omdat Thijs vindt dat hij geen alcoholist is, komen ze steeds vaker in een ruzie terecht.

Uit de praktijk van psycholoog en relatietherapeut Annette Heffels

"Ik weet dat Thijs heel boos op me wordt, omdat ik hierover praat," zegt Angela, "want volgens hem heeft dit niks met onze problemen te maken. Maar dat is wel zo. Het mag alleen niet gezegd worden. Thijs drinkt te veel. Dat is al zo sinds hij de zaak verkocht heeft. Of eigenlijk daarvoor ook al. Alleen begon hij toen pas aan zijn eerste glas wijn als hij thuiskwam. Tenzij hij met klanten geluncht had en daarbij al gedronken had. Ik kan het altijd aan hem merken als hij gedronken heeft. Hij verandert dan. Hij is in zichzelf gekeerd en heel snel geïrriteerd als ik iets zeg of vraag. Zijn drankgebruik heeft alles te maken met onze problemen."

Ruzie

"We zijn hiernaartoe gekomen omdat we vaak ruzie hebben en verder eigenlijk weinig delen. Ik had me deze fase in ons leven, als het bedrijf verkocht zou zijn, heel anders voorgesteld. Thijs heeft altijd hard gewerkt en ik had het idee dat we nu meer samen konden doen. Weekenden weg, naar het theater, de kinderen opzoeken, af en toe een paar dagen op onze kleindochter passen. Maar hij heeft nergens zijn in. Ja om uit eten te gaan, maar daar is dan weer altijd drank bij. Als hij gedronken heeft is er eigenlijk geen normaal gesprek met hem te voeren. Ik heb me laatst gerealiseerd dat hij altijd gedronken heeft als wij ruzie hebben."

"In het begin dacht ik dat hij meer dronk omdat hij zijn werk miste. Het was natuurlijk ook een grote overgang, van 60 uur per week op de zaak naar bijna niets. Het enige wat hij nu doet is af en toe golfen en daar wordt natuurlijk na afloop ook weer gedronken. Ik merk dat hij helemaal opleeft als de nieuwe eigenaar of een van de vroegere collega’s belt met een vraag. Daarom denk ik ook dat hij ongemerkt, uit verveling, steeds vroeger aan de wijn gaat."

'Hij beweert dat hij geen alcoholist is'

"Als ik daar iets over zeg wordt hij kwaad. Hij vindt dat ik overdrijf. Volgens hem ben ik hier zo fel op omdat mijn vader dronk. Het klopt dat ik daardoor een afkeer heb van alcohol en zelf ook zelden drink. Thijs beweert dat hij geen alcoholist is zoals mijn vader. Maar hij drinkt elke dag minstens een fles wijn en vaker anderhalve fles. Hij ontkent dat, beweert dat hij een of twee glazen neemt voor het eten en dat wij samen dan bij het eten nog een glas drinken. Maar ik drink niet meer dan een half glas. Die fles gaat op omdat hij steeds zichzelf bijschenkt."

"Bovendien drinkt hij ‘s avonds ook nog altijd nog een paar glazen, dus dan gaat een nieuwe fles open. Ik weet dat hij nu woedend is dat ik dit vertel en hij zal het ontkennen, maar ik maak me zorgen. Over zijn gezondheid, vooral omdat ik merk dat hij die drank echt nodig heeft. Hij is geïrriteerd en ongedurig als hij niet op tijd zijn glas wijn krijgt en chagrijnig als hij de volgende ochtend wakker wordt."

Wijnliefhebber

"Ik vind het inderdaad niet prettig, dat ze me hier afschildert als alcoholist," zegt Thijs. "Ze heeft dat ook al tegenover de kinderen gedaan. Zo van: 'vinden jullie ook niet dat papa te veel drinkt?' Ik ben daar laatst door mijn dochter op aangesproken en ik weet dan dat dat van Angela komt. Ik drink echt geen fles per dag. Dat zal wel een keer voorkomen, als we gasten hebben of als we ergens gaan eten. Maar dan drink ik die fles niet in mijn eentje op."

"Het stoort me overigens enorm dat Angela als een havik zit op te letten als ik een glas inschenk. Ik zal niet ontkennen dat ik houd van wijn. Ik weet er veel van en heb een mooie wijnkelder opgebouwd in de loop van de jaren. Ik drink nooit sterke drank, alleen wijn, een paar glazen rondom en tijdens het eten en soms als ik ’s avonds zit te lezen of TV kijk. Ik geniet daarvan, maar het lijkt alsof me dat misgund wordt."

Lees ook:

Relatietherapie: ‘Haar drankgebruik maakt ons gezin kapot’

Angela's vader

"Ik heb al vaak genoeg gezegd, als ik merk dat ze weer zo zit te kijken, dat ik haar vader niet ben. Die heeft echt zijn gezondheid verwoest door de drank en zijn gezin heeft daaronder geleden. Toen Angela’s moeder uiteindelijk van hem gescheiden is, wat ze zo veel eerder had moeten doen, is hij aan lager wal geraakt en uiteindelijk in zijn eentje overleden. Voor Angela is dat traumatisch geweest. Die man was niet te helpen, maar ze heeft zich er toch lang schuldig over gevoeld."

"Ik begrijp dat, maar ik ben anders dan haar vader. Ze heeft mij nog nooit dronken meegemaakt en dat zal ook niet gebeuren. Als het nodig zou zijn voor mijn gezondheid dan kan ik zo stoppen. Maar het is niet nodig, dus waarom zou ik het doen? Ik bedoel: In Frankrijk en Italië is het gewoon om dagelijks wijn te drinken en die mensen sterven echt niet allemaal voortijdig."

'Ik kan mijn leven nu geen inhoud geven'

"Het is mij nu ook duidelijk waarom ik met Angela mee moest hiernaartoe. Volgens haar waren we uit elkaar gegroeid en voelde ze zich vaak alleen in onze relatie omdat wij niet goed konden praten. Nu begrijp ik dat ze hier vooral over mij wil praten. Thuis lukt het haar niet om haar zin door te drijven dus nu zet ze me hier neer als een drinker die met drank op voortdurend ruzie maakt. Het is dus allemaal mijn schuld."

"Terwijl ik ervan overtuigd ben dat wij veel minder ruzie zouden hebben als zij niet voortdurend aan mijn kop zeurde en me behandelde alsof ik ontoerekeningsvatbaar ben. Ik heb geen zin om steeds haar theorieën aan te horen over wat er met mij aan de hand is en waarom ik volgens haar te veel drink. Het komt erop neer dat ik mijn werk mis, dat ik somber ben en dat ik hobby’s moet gaan zoeken omdat ik mijn leven nu geen inhoud kan geven."

Overmatig drinken

Annette Heffels: "Thijs is zo geïrriteerd over het praten over zijn alcoholgebruik, dat ik even denk dat hij mijn kamer uit zal lopen en dat ik hem kwijt ben. Gelukkig gebeurt dat niet, ook niet als ik toch in ga op zijn alcoholgebruik en vraag hoeveel glazen hij precies drinkt per dag of per week. Thijs komt op ongeveer vier of vijf. Een glas voor het eten, twee tijdens en misschien nog een glas daarna, omdat hij dan ook beter slaapt. Angela corrigeert hem door te zeggen dat het echt aanzienlijk meer is en dat hij grote glazen inschenkt. Ervan uitgaand dat Thijs onderschat hoeveel hij drinkt en Angela misschien wat overdrijft kom ik toch tot zo’n 28 tot 35 glazen per week. Dat is echt veel te veel. Mannen zouden niet meer dan twee glazen per dag moeten drinken en dan liefst twee dagen per week helemaal niet."

"Wanneer mannen 21 glazen alcohol per week drinken of meer en vrouwen 14 glazen, wordt gesproken van overmatig drinken en is er wel degelijk gevaar voor de gezondheid van hart en lever. En is er een verhoogd risico op kanker en op psychische problemen als somberheid of impulsiviteit en agressiviteit. Op korte termijn is er vaak sprake van slecht slapen, vermoeidheid, hoofdpijn en concentratieproblemen. Daarnaast treedt er na verloop van tijd afhankelijkheid op en krijg je last van ontwenningsverschijnselen als je stopt."

Emoties en drank

"Bij Thijs is het drinken begonnen als sociaal drinken, met collega’s tijdens een zakenlunch of als hij thuis kwam van zijn werk. Het was voor hem een manier om spanning te verminderen eerst op zijn werk en daarna om zijn draai te vinden in een leven zonder werk. In relaties waarin veel ruzie is, speelt alcohol daar niet zelden een rol bij. Ik raad paren dan ook dringend aan om niet over problemen te praten met drank op. Voor relatietherapie is alcoholmisbruik een contra-indicatie. Emoties lopen soms hoog op. Het is dan juist moeilijk om op een rustige manier te onderzoeken wat je voelt."

"Als ik dit bespreek met Angela en Thijs en uitleg dat hij zal moeten stoppen met drinken voordat ik met hen aan de relatie kan werken, maakt Thijs eerst de bittere grap dat ik kennelijk met zijn vrouw onder een hoedje speel. Daarna zegt hij dat hij best kan stoppen. Eerlijk gezegd ben ik best verbaasd dat hij dat vervolgens ook doet. Van de ene dag op de andere. Hij benadrukt wel dat dit niet voor het leven is, maar alleen om te bewijzen dat hij niet verslaafd is. Ik bevestig dat genieten van wijn best mogelijk is, na een aantal maanden van niet drinken, mits hij niet meer elke dag drinkt en niet meer dan twee glazen per dag."

Resultaat

Angela is blij met zijn besluit, ook al neemt hij haar aanvankelijk kwalijk dat ze dit van hem vraagt. Het blijkt dat (voorlopig) niet drinken Thijs meer oplevert dan hij had voorzien. Niet alleen de waardering van zijn vrouw vanwege dit krachtige besluit, maar ook merkt hij dat zijn stemming na een paar weken verbetert en dat hij minder moe is en energieker. In de therapie lukt het, nu de fles niet meer tussen hen instaat, om te onderzoeken hoe Angela en Thijs de afstand die er is ontstaan, kunnen overbruggen.

null Beeld

Tekst | Annette Heffels

Beeld | Getty Images

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden