Hopeless and upset couple in therapy. Counseling or meeting with marriage counselor or adoption psychologist. Argument and dispute about divorce, alimony, prenup, cheating, betrayal or custody battle. Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Relatietherapie: 'Ik begon net weer een toekomst te zien toen de minnares van mijn man belde'

Emma (52) voelde zich erg gesteund door haar man Guus (50) toen ze ernstig ziek was. Maar net toen het beter met haar ging, ontdekte ze dat hij een affaire had.

Uit de praktijk van psycholoog en relatietherapeut Annette Heffels

"Ik heb altijd het volste vertrouwen gehad in hem en in ons", vertelt Emma. "We hebben zo veel samen meegemaakt en hebben elkaar altijd kunnen steunen. Toen ik borstkanker kreeg en het er aanvankelijk niet goed uitzag omdat er uitzaaiingen waren, heeft hij me in dat hele proces gesteund. De behandeling en alle operaties waarbij mijn borst werd verwijderd en daarna een reconstructie met complicaties, heb ik kunnen doorstaan omdat hij er was voor me."

Borstkanker

"Na de behandeling heb ik eerst een tijd geen borst gehad. Ik vond dat vreselijk, had het gevoel dat Guus het net zo afstotelijk zou vinden als ik mezelf vond. Tegelijk was ik bang voor nog een operatie, ook door alle publicaties over problemen met implantaten. Voor Guus hoefde de reconstructie niet, maar omdat ik zo leed onder de verminking stond hij er achter toen ik koos voor een reconstructie met eigen weefsel. Inmiddels is dat vier jaar geleden en de angst dat de kanker terugkomt is minder aanwezig."

Affaire

"Ik begon net weer een toekomst te zien toen ik, nu twee jaar geleden, een telefoontje kreeg van haar. Ze vertelde dat ze al ruim twee jaar een relatie had met Guus en dat hij van haar hield, maar uit medelijden bij mij bleef. Dus vond ze dat ik moest weten wat er speelde en dat ik hem moest loslaten. Ik dacht dat de grond onder me wegzakte."

"Natuurlijk heb ik Guus meteen gebeld, op zijn werk. Ik dacht dat hij zou zeggen dat het een telefoontje was van een gestoord iemand, maar dat zei hij niet. Hij zei dat hij er op dat moment niet op wilde reageren, maar dat we erover zouden praten als hij die avond thuis zou komen. Ik heb hem gevraagd of het klopte wat ze zei en hij zei: 'Voor een deel'. Toen heb ik geëist dat hij meteen naar huis zou komen, want ik kon niet de rest van de dag in die onzekerheid blijven."

Stagiaire

"Thuis heeft hij toen alles verteld. Zijn verhaal was anders dan wat zij door de telefoon zei. Hij moet dat zometeen maar zelf vertellen. Zijn versie kwam erop neer dat ze in al die tijd maar een paar keer seks hadden gehad en dat dat altijd op haar initiatief was geweest, waarbij ze hem dreigde dat ze het op zijn werk zou vertellen als hij het contact zou verbreken, zodat hij in de problemen zou komen."

"Zij was namelijk een stagiaire, veel jonger dan hij en hij was haar begeleider, dus het was heel fout. Volgens hem was haar actie een gevolg van het feit dat hij gezegd had dat hij wilde stoppen met de relatie en haar niet meer buiten het werk wilde zien. Hij hield van mij, zei hij, dat met haar stelde niks voor. Maar het was geen onenightstand, het heeft meer dan een jaar geduurd en al die tijd heeft hij me voorgelogen.”

Vertrouwen

Guus: "Ik begrijp Emma’s boosheid en ook haar verdriet en het feit dat ze me niet meer kan vertrouwen. Natuurlijk begrijp ik dat. Ik begrijp vooral mezelf niet, dat ik dit heb laten gebeuren. Het als excuus gebruiken wil ik niet, maar de periode dat Emma zo ziek was, is ontzettend moeilijk geweest, ook voor Robin en mij. Ik probeerde haar te helpen en op te vangen, maar ik was zelf ontzettend bang haar te verliezen."

"Toen bleek dat de behandeling aansloeg, was ik vooral opgelucht, terwijl Emma ontzettend moe en depressief was. Ze was in die periode moeilijk te benaderen. Ze kon niet naar zichzelf kijken en verdroeg het al helemaal niet dat ik naar haar keek of haar aanraakte. Ik hoor haar nu zeggen dat ze vindt dat ik haar al die tijd heb gesteund. Ik heb dat geprobeerd, maar ik voelde me vooral machteloos en nutteloos, omdat ik niet tot haar door kon dringen."

Moeilijke situatie

"Ze verwijt me dat ik tegen haar zei dat ik het helemaal niet erg vond om haar te zien zonder borst, maar dat ik intussen seks had met een veel jongere vrouw en haar beloog. Ik schaam me daar enorm voor. Dat het gebeurd is en ook dat ik erover gelogen heb. Ik heb vaak op het punt gestaan om alles te vertellen, maar ik wist hoe Emma zou reageren als ik dat zou doen. Dus hield ik mijn mond."

"Ik wilde al heel snel ermee stoppen en hoopte dat zij het dan nooit zou hoeven weten. Ik zal niet ontkennen dat ik het in het begin spannend vond dat iemand die zo jong en leuk en vrolijk was, zei dat ze verliefd was op mij. Emma wordt altijd woedend als ik dat zeg, maar het was zo’n tegenstelling met de moeilijke situatie thuis. Dat neemt niet weg dat ik verantwoordelijk ben voor wat daarna gebeurde."

Verstrikt in affaire

"Ik heb haar meegenomen toen ik voor mijn werk twee dagen naar het buitenland moest. We hebben toen seks gehad en daarna is het nog een aantal keren gebeurd, waarbij ik me steeds meer door haar onder druk gezet voelde. Ze zei dan dat ze gek op me was, maar ook dat ik haar gebruikt had en dat ze niet zonder me kon. Ik wilde het stoppen, maar wist niet goed hoe. Ik wilde haar niet het gevoel geven dat ze niks voor me had betekend en dat ik haar liet vallen nu ik mijn zin gekregen had."

"Kortom: ik raakte er steeds meer in verstrikt en naarmate het langer duurde, begon zij ook meer te dreigen met alles bekend maken. Eerlijk gezegd was ik opgelucht toen Emma mij ermee confronteerde. Ik vond en vind het verschrikkelijk om haar verdriet te zien en om me te realiseren wat ik allemaal kapot gemaakt heb. Maar het ergste vind ik dat ik haar niet duidelijk kan maken dat ik al die tijd van haar heb gehouden en dat deze affaire daar niets in heeft veranderd. Het was een tijdelijke gekte, een soort vlucht ook denk ik, maar alles wat ik daarover zeg, maakt haar alleen maar bozer."

Aanslag op gevoel van verbinding

Voor de meeste paren is een buitenechtelijke relatie een extreme aanslag op het gevoel van verbinding en veiligheid in de relatie. Er ontstaat een crisis waarin gevoelens van verdriet, eenzaamheid, onzekerheid, schuld, onmacht, woede en angst oplaaien. Vooral wanneer de relatie lang geheim is gehouden en er veel leugens en bedrog zijn geweest, kost het tijd om het vertrouwen te herstellen.

Fases

Paren doorlopen daarbij een aantal fases. Vaak is er voor het uitkomen van de ontrouw al een fase geweest van verdenking en ontkenning. Dat ontkennen heeft te maken met de angst de partner en/of de nieuwe liefde te verliezen. Wanneer de ontrouw namelijk bekend wordt moet er een keuze gemaakt worden. Daarbij lijkt de periode rondom die keuze bij de paren die voor de vaste partner kiezen vaak een intensieve en goede periode omdat ze zich realiseren dat ze opnieuw voor elkaar kiezen. Ze beseffen dat ze hun best moeten doen voor elkaar en de relatie niet als vanzelfsprekend moeten beschouwen. Het eigenlijke verwerken en weer opbouwen van vertrouwen komt daarna en is moeilijker.

Relatietherapie

Therapie kan helpen om die heftige gevoelens te benoemen en om ze te begrijpen. Pas daarna kun je doorvoeld zeggen dat het je pijn doet om het door jou veroorzaakte verdriet van de ander te zien. Daarna kun je proberen uit te leggen waardoor dit is gebeurd en is vergeving mogelijk. Bij Emma en Guus lukt dit aanvankelijk totaal niet. Hoezeer Guus ook verantwoordelijkheid neemt voor wat hij heeft gedaan en uiting geeft aan zijn oprecht verdriet over wat de pijn die hij bij Emma heeft veroorzaakt: Emma blijft ontoegankelijk en afwijzend. Ze wil niet stoppen met de relatie, maar kan ook niet de stap zetten om Guus te vergeven en weer toenadering te zoeken. In ieder gesprek uit ze haar woede en onvermogen om Guus dichterbij te laten komen.

Brieven

Uiteindelijk vraag ik Emma om thuis ongecensureerd in een brief te schrijven wat ze gevoeld heeft tijdens haar ziekte en na de ontdekking van de ontrouw. Aan Guus vraag ik om die brief tijdens onze zitting hardop voor te lezen en vervolgens om er met een spijtbetuiging en een liefdesbrief op te reageren, die Emma hardop moet voorlezen. Op zijn liefdesverklaring moet ze tenslotte reageren met een brief waarin ze haar keuze voor hem uitlegt. Hoe het kan, weet ik ook niet, maar kennelijk heeft het schrijven en hardop lezen bij hen meer impact dan het in dialoog uitspreken van hun gevoelens.

Ze nemen de brieven mee om ze op te bergen in een doosje. Ze willen ze bewaren als herinnering aan de veerkracht waarmee ze deze crisis hebben overwonnen. Want behalve van vele verdriet en boosheid getuigen deze brieven ook van hun liefde voor elkaar.

Annette Heffels is psychologe. Ze is getrouwd en heeft een zoon, twee dochters en een kleinkind. De namen in deze tekst zijn vanwege privacyredenen gefingeerd en de afbeelding bovenaan is ter illustratie.

Tekst | Annette Heffels

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden