Header relatie therapie juiste kleur Beeld redactie
Beeld redactie

PREMIUM

Relatietherapie: ‘Hij zegt dat hij niet weet hoelang hij wegblijft’

Dit keer in Relatietherapie: Cecile (59) en Richard (67). Richard is van plan om alleen op reis te gaan. Cecile is ten einde raad als hij simpelweg aankondigt maandenlang op reis te willen. Liefst zonder haar. Ook hun twee volwassen dochters begrijpen niets van zijn besluit.

Uit de praktijk van psycholoog en relatietherapeut Annette Heffels

Cecile: een voldongen feit

“Het werd me als voldongen feit meegedeeld. Hij ging een camper kopen en daar wilde hij een lange reis mee maken. Die camper heeft hij inmiddels en die is hij nu reisklaar aan het maken. Hij wil Oost-Europa verkennen en Rusland. Maar eerst wil hij een aantal maanden doorbrengen in landen met een zachter klimaat, Spanje of Noord-Afrika.

Zich jarenlang aangepast

Of ik daar ook nog een stem in had, vroeg ik natuurlijk, maar dat was dus niet zo. Ik mocht wel mee, en ik mocht ook af en toe invliegen, maar hij ging het hoe dan ook doen, ook als ik het er niet mee eens was. Hij had zich jarenlang aangepast aan mij en de kinderen en vakanties doorgebracht in vakantiehuisjes aan het strand, zei hij, maar hij wilde nu echt gaan rondreizen en andere landen en culturen ontdekken.

Alle vrijheid gehad in vakanties

Ik heb hem daar nooit eerder over gehoord. Alsof hij zich al die jaren heeft opgeofferd om met ons op een strandvakantie te gaan. Het was echt niet zo dat we dan alleen maar aan het zwembad lagen, we gingen ook steden bezoeken en naar musea. Hij nam trouwens altijd zijn fiets mee en was dan uren weg, terwijl ik met de kinderen optrok. Dus hij heeft altijd alle vrijheid gehad in vakanties om zijn eigen ding te doen.

Maanden in zijn eentje trekken

En nu ineens dit. Nu wil hij maanden in zijn eentje gaan trekken. Hij weet dat ik dat niet wil en niet kan. Ik vind het gevaarlijk om in je eentje met een camper te reizen. En hij heeft er een hekel aan om op een camping te staan, hij wil vrij kamperen of bij boeren gaan staan. Ik heb voorgesteld om georganiseerde reizen te maken naar verre bestemmingen, maar dat vindt hij niks en met hem meegaan is voor mij geen optie.

(Klein-)kinderen niet zo lang missen

Ik let twee dagen per week op de kindjes van mijn dochter en ik kan de kinderen en kleinkinderen niet zo lang missen. Bovendien heb ik mijn baan. Hij zegt dat hij dat allemaal weet en dat hij ook niet had verwacht dat ik mee zou gaan, maar dat hij dit zijn hele leven al heeft gewild en nooit gedaan en dat hij nu het geld, de tijd en de mogelijkheden heeft.

Elkaar maanden of een jaar niet zien

Hij heeft het zo georganiseerd dat hij zeker weet dat ik niet kan meegaan. Het maakt hem kennelijk niet uit dat we elkaar dan maanden en misschien wel een jaar niet zien. Hij zegt dat hij niet weet hoelang hij wegblijft. Ik heb hem gevraagd of hij niet liever meteen wil scheiden, dan hoeft hij helemaal geen rekening meer met mij te houden. Maar hij zegt dat dat voor hem niet hoeft.”

Richard heeft het altijd gewild

“Als het aan mij ligt hoeven wij helemaal niet te scheiden. Ik wil dat Cecile met haar leven kan doorgaan, ook in de maanden dat ik er niet ben. Maar als dit voor haar aanleiding is om bij mij weg te gaan, begrijp ik dat en ik zal haar niet tegenhouden. Maar ik ga dit wel doen. Ik heb het altijd gewild, Cecile weet dat. Ze zegt nu wel dat ik het had moeten aangeven als ik andere vakanties had gewild, maar ik weet zeker dat dat niet veel had uitgemaakt. Cecile is nogal dominant.

Het liefst alleen

Voor haar zijn de kinderen altijd het belangrijkst geweest. Als de kinderen het naar hun zin hadden, had zij ook vakantie, zei ze altijd. Ik begrijp dat en heb me daar ook altijd naar gevoegd. Maar wat ik nu wil is geen vakantie, ik wil reizen. Het liefst alleen. Volgens Cecile is dat omdat ik niet meer van haar houd, maar dat is het niet. Als ik ergens in een bepaald land een tijd blijf, vind ik het fijn als zij daar ook een paar weken naartoe komt. Langer wil en kan zij toch niet vanwege haar werk en de kinderen.

Aangepast en maar doorgegaan

Ik heb me gerealiseerd dat ik tot nu toe in mijn leven vooral gedaan heb wat er op mijn werk werd verwacht van mij en wat Cecile wilde. Dat heeft mijn gevoel voor haar wel veranderd. Daar kan zij niet zoveel aan doen. Ik heb dat vooral zelf gedaan, heb me aangepast, ben maar doorgegaan zonder erbij stil te staan of dit was wat ik echt wilde.

Een eigen leven

Zij vraagt of ik haar niet zal missen. Dat zal best van tijd tot tijd het geval zijn en ik zal ook regelmatig contact houden met haar en de kinderen. Maar ik heb haar ook gevraagd of zij mij zal missen. Ik vraag me dat serieus af, want wij hebben allebei al zo lang ons eigen leven en doen weinig samen. We praten over de kinderen en over wat we die avond zullen eten of dat we een schilder moeten vragen om een offerte te maken voor de kozijnen, maar we praten nooit over onszelf. We zijn vrienden, of meer nog een goed functionerend bedrijfje.

Lees ook:
Relatietherapie: ‘Ik had hem het mes op de keel gezet: het was therapie óf scheiden’

Seksuele relatie was al minder

Onze seksuele relatie was al steeds minder geworden door de jaren heen en is gestopt nadat Cecile in de overgang is gekomen. Toen ik met pensioen ging, heeft Cecile benadrukt dat zij haar eigen leven had en dat ik moest zorgen dat ik bezigheden of vrijwilligerswerk of hobby’s zou zoeken. Ik kreeg dus vooral de boodschap dat ik haar niet lastig moest vallen. Nou, dat was ik ook niet van plan. Maar nu wil ze plotseling dat ik thuisblijf, bij haar. Voor het eerst wil ik echt iets voor mezelf en zet ik dat ook door.”

De relatietherapie: Richard overtuigen?

“Cecile hoopte dat ik Richard kon overtuigen om af te stappen van zijn plan. Dat hij bereid zou zijn tot een compromis, een maand met zijn tweeën naar Indonesië bijvoorbeeld, of een georganiseerde reis door Zuid-Afrika.

Het besluit van Richard maakte haar angstig, omdat ze het opvatte als een tussenstap naar een echtscheiding. Het feit dat Richard dit ontkende en zei dat het iets was wat hij moest doen en dat het niet betekende dat hij van haar af wilde, stelde haar geenszins gerust. Eerlijk gezegd bracht hij dat ook niet erg overtuigend. Cecile had haar beide dochters en een goede vriend ook ingezet om Richard te overtuigen, dat dit plan van hem echt niet kon. Vooral de oudste dochter had hier erg haar best voor gedaan, maar Richard bleef bij zijn voornemen.

De angst van Cecile

Hij was bereid om een paar keer met Cecile mee te komen voor gesprekken met mij, maar kondigde aan dat dit niet betekende dat hij van zijn plan af zou stappen. Ik stelde voor om de gesprekken te concentreren op de angst van Cecile dat Richard vooral bij haar weg wilde. Als het waar was dat dit niet zijn bedoeling was, zouden ze samen moeten kijken of ze voldoende vertrouwen en veiligheid op konden bouwen om die angst weg te nemen.

Telefonisch contact of via skype en mail

Wat daarvoor vooral nodig bleek, was dat Richard duidelijkheid verschafte over hoelang hij zou wegblijven. Daarnaast had Cecile nodig dat hij haar op de hoogte zou houden van waar hij was en wanneer ze telefonisch of via skype of mail contact konden hebben. Toen ik Richard voorhield dat hij Cecile ook niet erg liefdevol benaderde, maar vooral op een afstand hield en dat dit bijdroeg aan haar angst, realiseerde hij zich dat hij dit deed omdat hij bang was dat ze hem anders zou overhalen zijn plan te laten varen.

Minder aanvallend en verwijtend

Dit alles leidde ertoe dat de gesprekken tussen Cecile en Richard minder aanvallend en verwijtend werden. Cecile vond het nog steeds heel moeilijk wat Richard van plan was, maar kon uiteindelijk toch zeggen dat ze het accepteerde en hem de ruimte wilde geven, als dit echt zo belangrijk voor hem was. Hierop verzachtte Richard ook en konden ze goede afspraken maken.

Uitvoeriger en intiemer

Nadat Richard was vertrokken, had ik nog een aantal gesprekken met Cecile waarin zij vooral stilstond bij wat zij zelf wilde in haar leven. Ze realiseerde zich dat Richard en zij de laatste jaren weinig interesse meer hadden getoond in wat de ander bezighield. In het mailcontact dat ze hadden tijdens de reis van Richard, praatten ze uitvoeriger en intiemer dan ze in lange tijd gedaan hadden. We konden de gesprekken afsluiten nadat Cecile Richard twee weken bezocht had in Zuid-Spanje. Ze hadden het heerlijk gehad samen en plannen gemaakt voor de toekomst.”

“Binnenkort komt hij voor een paar maanden terug,” zei ze. “Hij heeft me gemist en ik hem ook. Maar het is eigenlijk wel weer fijn om iemand te missen.”

Dit verhaal uit Relatietherapie verscheen eerder in Margriet 03 – 2022. Dit nummer nabestellen kan via lossebladen.nl.

Redactieredactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden