null Beeld

Relatietherapie: ‘Hij schold haar uit en vernederde haar; misschien sloeg hij haar ook wel’

Anouk (65) en Arjan (70) hebben al ruim een jaar geen contact meer met hun middelste dochter Julia (30). Beiden gaan daar op een andere manier mee om.

“Over onze middelste dochter Julia hebben we altijd veel zorgen gehad", zegt Anouk. "Als kind kon ze al vreselijk dwars en driftig zijn en voelde ze zich altijd tekortgedaan. Vanaf haar puberteit werd dat erger. Ze was ervan overtuigd dat wij meer gaven om haar zussen dan om haar en dat zij altijd straf kreeg."

'Natuurlijk hielden we niet minder van haar'

"Dat ze vaker op haar gedrag werd aangesproken klopt wel. Daar gaf ze ook alle aanleiding toe, maar natuurlijk hielden we niet minder van haar. Ik denk dat zij zelfs meer kreeg dan de andere twee, maar in haar ogen werden haar zussen altijd voorgetrokken en werd zij achtergesteld of buitengesloten. Ergens begreep ik dat ook wel. De oudste en de jongste trokken meer naar elkaar toe. Als Julia erbij was, werd het ruzie. Feestjes of uitjes werden vaak bedorven doordat Julia weer een toestand maakte. Ik weet dat de twee anderen hebben geleden onder alle ruzies."

'Ze bleef het voor hem opnemen'

"Arjan heeft me vaak verweten dat ik Julia te veel beschermde. Maar ik had met haar te doen, omdat ze het zichzelf zo moeilijk maakte en nooit blij was. Ik probeerde vooral contact te houden met haar. Uiteindelijk lukte mij dat ook niet. Op haar zeventiende leerde ze haar vriend kennen en is ze gaan samenwonen. Wij waren daartegen, wilden dat ze in elk geval school zou afmaken, maar ze vertrok gewoon. In het begin ging ik vaak bij haar langs en heb ik haar geholpen om dat krot waar ze met hem woonde een beetje op te knappen. Ze werkte in de horeca, maar had altijd geld tekort. Ook omdat haar vriend nogal veel geld nodig had. Hij was niet goed voor haar. Hij schold haar uit en vernederde haar en was ook grof tegen mij. Misschien sloeg hij haar ook wel, maar ze bleef het voor hem opnemen als ik iets van zijn gedrag zei."

'Ze zag ons niet meer als haar ouders'

"Mijn man heeft een keer geprobeerd haar daar weg te halen toen ik huilend van zo’n bezoek terugkwam. Dat heeft geleid tot een enorme ruzie tussen mijn man en haar. Ze kwam met allerlei voorbeelden uit het verleden, waarin we haar hadden gekwetst of afgewezen. Ik herkende mezelf daar totaal niet in. Het eindigde ermee dat ze ons niet meer als haar ouders zag. Toen heeft Arjan gezegd dat zij niet meer welkom was bij ons, tenzij ze haar excuses zou aanbieden. Zo niet, dan kon ze wat hem betreft nergens meer op rekenen en hij zou haar onterven. Dat was voor haar de ultieme afwijzing. Sindsdien is er geen contact meer. Als ik bel, neemt ze niet op. Via via weet ik dat ze is verhuisd naar België. Met hem.”

'Ik laat mijn gezin niet kapotmaken door haar'

“Volgens Anouk is het niet Julia die geen contact meer wil, maar is het haar vriend die haar van ons probeert te isoleren", zegt Arjan. "Dat zal deels zo zijn, maar Julia is volwassen en ze weet dat haar moeder en ik alles voor haar willen doen en haar altijd zullen helpen. Maar ik laat mijn gezin niet kapotmaken door haar. Ik weet dat Anouk Julia lang geld heeft toe-gestopt, dat dan waarschijnlijk vooral naar die kerel ging. Hij is muzikant en treedt op met een band, maar geeft meer uit dan hij verdient. Hij profiteert van Julia. Ik heb Anouk proberen uit te leggen dat ze Julia’s situatie in stand hield door haar financieel te ondersteunen. Maar ik snap ook wel hoe moeilijk het is voor een moeder om haar dochter onder dat soort omstandigheden te zien."

'Ik voelde er niets voor om Julia dat bedrag te schenken'

"Voor mij was het breekpunt eigenlijk al vóór die laatste ruzie, toen Julia van ons eiste dat wij haar net als haar zussen een bedrag zouden schenken als voorschot op de erfenis. Wij zijn in de gelukkige omstandigheid dat we het ons konden veroorloven om onze dochters te helpen bij de aankoop van hun huis. Ik voelde er echter niets voor om Julia dat bedrag te schenken, omdat ik wist dat het dan naar hem zou gaan. Ze had namelijk helemaal geen plan om een huis te kopen en wilde niet zeggen waarvoor ze het geld nodig had. Ze vond dat ik dat niet hoefde te weten, omdat het een gift was waar ze recht op had, temeer omdat zij ons veel minder had gekost dan haar zussen die beiden een universitaire studie hebben afgerond. Vervolgens kwam ze weer met de verwijten dat wij haar nooit hadden geaccepteerd en dat we haar altijd hadden laten voelen dat we teleurgesteld waren in haar."

'Volgens Anouk mag ik haar niet onterven'

"Ze zou ons dwingen om dat geld aan haar te geven, want het was haar wettelijk erfdeel en ze zou juridische stappen ondernemen om haar recht te krijgen. Toen ze kort daarna wéér met beschuldigingen kwam, ook aan het adres van haar moeder die alles voor haar heeft gedaan, heb ik inderdaad gezegd dat ze nergens recht op had en dat ik dat bij de notaris zou laten vastleggen. Als het haar alleen maar om het geld te doen was, zou ik afstand van haar nemen als mijn dochter. Dat is nu een jaar geleden en ze heeft geen enkele poging gedaan om haar excuses te maken of in te gaan op pogingen van Anouk om te praten. Volgens Anouk mag ik haar niet onterven omdat ze dat als een definitieve afwijzing zal zien. Maar als zij naar ons toekomt en zegt dat het haar spijt, dan wijs ik haar natuurlijk niet af.”

Lees ook:

Relatietherapie: 'Hij zegt dat hij me helemaal kapot maakt als ik kies voor een scheiding'

De relatietherapie

Ik kan me zo goed het verdriet voorstellen van deze ouders. Beiden uiten ze dezelfde pijn op een verschillende manier. Anouk is vooral verdrietig om Julia. Ze ziet het kleine meisje dat zich niet geliefd voelt en zich nu vastklampt aan een man die niet goed voor haar is. Arjan is evenzeer bezorgd om Julia, maar hij gaat de strijd aan. Hij hoopt dat Julia, doordat hij een duidelijke grens stelt, tot inkeer zal komen en inziet dat haar ouders het beste met haar voorhebben. Anouk wil juist koste wat kost aan Julia duidelijk maken dat ze van haar houdt en haar nooit zal laten vallen. Ik weet niet wat de beste manier is. Of eigenlijk neig ik in mijn hart naar de manier van Anouk. Immers, ik ben ook moeder en zou ook alles doen om te voorkomen dat mijn kind zich afgewezen voelt. Mijn mening doet er niet toe. Zij moeten samen een weg hierin vinden."

"Wat ik wil voorkomen is dat Anouk en Arjan tegenover elkaar komen te staan in plaats van elkaar te helpen om hun dochter te helpen. Anouk verwijt Arjan dat hij te hard is geweest tegen Julia. Ze is bang dat Julia zijn dreigen met onterven ziet als definitief bewijs dat zij minder van haar houden dan van hun andere, succesvolle, dochters. Daardoor zal ze zich nog meer vastklampen aan haar vriend. Arjan neemt Anouk kwalijk dat ze niet naast hem stond, maar steeds heeft toegegeven aan haar dochter, waardoor Julia niet heeft geleerd de consequenties van haar gedrag te accepteren."

'Je kunt een kind vrijwel nooit volledig onterven'

"Ik vraag hun te stoppen met het steeds weer uitleggen aan mij en aan elkaar waarom de ander het verkeerd ziet. In plaats daarvan benadruk ik dat ze beiden, weliswaar op een andere manier, het geluk van Julia voor ogen hebben. Ze willen voorkomen dat ze het geld dat haar ouders haar schenken verkeerde besteedt, maar vooral dat ze voelt dat dit besluit voortkomt uit liefde en zorg voor haar. Daarbij is het zinloos om te praten over onterven, ook al bedoelt Arjan dat als manier om zijn dochter tot rede te brengen. Je kunt een kind vrijwel nooit volledig onterven, het houdt altijd recht op de helft van het erfdeel."

Een brief

"De ouders willen best een voorschot op de erfenis geven, maar moeten Julia duidelijk maken dat die bestemd is voor een huis of studie voor haarzelf. Ook bij Julia’s zussen hebben ze laten vastleggen bij de notaris dat dit een gift is aan hun dochters en dat hun schoonzoons bij een onverhoopte scheiding niet hierin delen. Anouk en Arjan stellen een brief op aan hun dochter waarin ze dit uitleggen en nog eens benadrukken dat ze er altijd voor haar zullen zijn. Voorlopig heeft Julia nog niet gereageerd op het aanbod om hierover te praten. Anouk laat haar dochter geregeld weten dat ze aan haar denkt en haar graag wil zien en dat Arjan dit ook zo voelt, ook al zal hij dat niet met zo veel woorden zeggen."

Dit artikel verscheen eerder in Margriet 44-2021. Dit nummer nabestellen kan via lossebladen.nl.

Annette Heffels

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden