null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Relatietherapie: ‘Hij heeft hem altijd laten voelen dat hij niet de zoon is die hij wilde’

Thomas (55) is zwaar teleurgesteld in zijn zoon Thijs (24) én in zijn vrouw Natascha (54) die hem altijd de hand boven het hoofd houdt. 'Thomas realiseert zich niet dat hij een belangrijk aandeel heeft in het feit dat Thijs zo onzeker is."

Verhaal uit de praktijk van psycholoog en relatietherapeut Annette Heffels

"Natascha en ik hadden een afspraak", zegt Thomas. "En ik ben er nu recent achter gekomen dat zij achter mijn rug om voortdurend tegen die afspraak in gaat. Het betreft onze zoon Thijs. Thijs heeft twee keer een studie gekozen, die hem bij nader inzien niet beviel. Hij is begonnen met economie, stopte daar na een jaar mee, is vervolgens rechten gaan studeren, waarmee hij moest stoppen omdat hij onvoldoende studiepunten behaald had."

'Hij heeft ons voorgelogen'

"Daarna is hij gestart met en HBO opleiding bedrijfskunde en nu blijkt dat hij nauwelijks tentamens gehaald heeft en in feite ook hier alweer mee gestopt is, maar naar ons toe heeft hij gedaan alsof hij nog steeds met die studie bezig was. Hij kwam zelfs regelmatig met berichten dat hij een tentamen moest doen en naderhand dat hij daarvoor geslaagd was.

Intussen liet hij zijn studiefinanciering, waar hij inmiddels al een flink deel van opgesoupeerd had, gewoon doorlopen. Dat hij ons daarover voorgelogen heeft vind ik heel erg. Maar nog erger vind ik dat Natascha dit al een tijd lang wist en mij daar niets van gezegd heeft."

Aap uit de mouw

"Volgens haar heeft ze wel tegen Thijs gezegd dat hij hier zelf met mij over moest praten. Maar toen ze merkte dat hij dat niet gedaan had, heeft zij ook niks gezegd, maar hem zoals altijd de hand boven het hoofd gehouden. Uiteindelijk moest ze het wel vertellen, omdat Thijs besloten had om een tussenjaar te nemen en op reis te gaan.

Nog steeds zonder mij daarover te informeren. Omdat hij zijn propedeuse nog niet had ben ik gaan doorvragen, of dat wel kon en toen kwam de aap uit de mouw."

Voor zichzelf zorgen

"Ik heb gezegd dat hij onmiddellijk zijn studielening moest stoppen en werk moest zoeken, zodat zijn studieschuld niet te hoog zou oplopen. Hij wist dat hij een baan moest zoeken als hij ook deze opleiding niet vol zou houden. Ik wil mijn kinderen alle kansen geven op een goede opleiding, maar als ze dat niet kunnen of willen volhouden dan moeten ze voor zichzelf zorgen.

Natascha vindt dat we hem die reis naar Australië en Nieuw Zeeland moeten laten maken, omdat het volgens haar goed voor hem zal zijn om los van ons te komen en om na te denken wat hij echt wil in zijn leven."

'Hij is gewoon verwend'

"Ik vind het prima, maar dan moet hij eerst maar zorgen dat hij genoeg geld verdient en spaart om die reis te bekostigen. Als hij zo nodig tijd moet hebben om na te denken, dan had hij in de afgelopen maanden een baan kunnen zoeken. Want aan zijn studie heeft hij weinig tijd besteed. Volgens hem, en zij gelooft dat meteen, kan hij in Australië werk krijgen en dan sparen om verder te reizen.

Is het raar dat ik daar totaal geen vertrouwen in heb? Thijs heeft nog nooit iets volgehouden en zijn moeder heeft altijd excuses voor hem bedacht waarom het niet lukte: Thijs was te gevoelig, te snel afgeleid, te onzeker. Ik denk steeds meer dat hij gewoon verwend is en geen discipline heeft."

Faalangst

"Dit is typisch Thomas", zucht Natascha. "En dan vraagt hij zich ook nog af waarom Thijs niet naar hem toegekomen is, toen hij merkte dat hij de studie niet aankon. Hij wist dat het in de ogen van zijn vader al een enorme blamage was dat hij een universitaire studie niet aankon en nu moest hij weer een mislukking vertellen. Zelf had hij ook gedacht dat een HBO-opleiding hem makkelijker af zou gaan, maar dat was helemaal niet zo.

Hij vond het al moeilijk dat de meeste van zijn klasgenoten veel jonger waren en zo van de Havo kwamen, maar vervolgens bleek ook nog dat hij met veel vakken enorm veel moeite had. Thijs heeft inmiddels een enorme faalangst ontwikkeld, dus hij raakte in paniek, kon zich niet concentreren en had black-outs tijdens tentamens."

Veel zorgen

"Ik ben in die periode regelmatig naar hem toe gegaan en heb me veel zorgen gemaakt. Ik zag hem steeds somberder worden en op een gegeven moment heb ik zelf tegen hem gezegd: ‘Jongen stop dan, als het echt niet gaat. Ga eerst iets anders doen en begin pas aan een nieuwe studie als je echt weet wat je wilt.’

Het was alsof er op dat moment een enorme last van hem afviel. Maar toen moest hij natuurlijk nog met Thomas praten. Ik heb aangeboden om dat met hem samen te doen, maar hij vond dat hij het zelf moest zeggen. Uiteindelijk is hij over die reis begonnen en toen Thomas ging vragen of hij zo’n pauze kon inlassen in zijn studie, moest hij wel zeggen hoe het ervoor stond."

Denigrerend

"Thomas reageerde zoals hij altijd doet: heel denigrerend. Thijs had geen ruggengraat, zou een voorbeeld aan zijn zus moeten nemen, hij koos altijd de makkelijkste weg en het werd tijd dat hij voor een keer in zijn leven zelf de verantwoordelijkheid nam voor zijn slappe gedrag in plaats van altijd bij mij uit te komen huilen. Ik zag Thijs in elkaar krimpen.

Thomas realiseert zich niet dat hij een belangrijk aandeel heeft in het feit dat Thijs zo onzeker is en moeite heeft met keuzes."

Nooit iets goed kunnen doen

"Thijs heeft in de ogen van Thomas nooit iets goed kunnen doen. Thomas heeft hem altijd laten voelen dat hij niet de zoon is die hij zich gewenst had. Thijs is niet sportief, was altijd al een angstig kind, niet stoer. Hij is op school gepest en het enige wat zijn vader daarop zei was dat hij dan die kinderen maar op hun bek moest slaan.

Ik heb altijd tussen Thijs en Thomas ingestaan en geprobeerd om tussen hen te bemiddelen. Maar ik doe dat niet meer. Ik heb besloten dat ik dit keer gewoon achter mijn zoon ga staan. Ik geef het geld voor die reis, omdat ik denk dat het goed voor hem is.’

Angst voor haar man

Het verschil van mening tussen Thomas en Natascha over hun zoon heeft verschillende lagen. Ze zijn het niet eens over wat goed is voor Thijs, maar over zijn hoofd vechten ze ook een strijd uit met elkaar. Natascha verwijt Thomas dat hij geen goede vader is voor Thijs. Daaronder zit echter ook het verwijt dat hij haar gevoelens negeert en dat hij dominant is. Als hem iets niet bevalt kan hij zich heel geringschattend uitlaten.

Ze verwijt hem en zichzelf dat ze zich altijd te veel naar hem gevoegd heeft uit angst. Ze wil dit niet meer, omdat ze in de angst van haar zoon voor zijn vader haar eigen angst herkent.

Teleurstelling en verwijten

Thomas heeft het gevoel dat Natascha een verbond sluit met Thijs tegen hem en dat ze hem buitensluit. Sinds ze kinderen hebben heeft hij de ervaring dat die altijd belangrijker voor haar waren dan hij en dat ze vanaf die tijd afstand van hem nam. Hoewel de teleurstelling en de verwijten naar elkaar niet alleen Thijs betreffen, besluit ik toch daarmee te starten.

Niet alleen omdat ze met die vraag gekomen zijn. Maar ook omdat zij, wanneer ze elkaar als ouders beter begrijpen, hopelijk daardoor als partners ook dichter bij elkaar zullen komen. Het gaat er immers om dat zij naar elkaar gaan luisteren en elkaar begrijpen in plaats van elkaar bestrijden."

Beste voor hun zoon

Het is voor mij duidelijk dat ze beiden van hun zoon houden en dat ze het beste voor hem willen. Natascha benadrukt dat haar zoon angstig en onzeker is en ze hoopt dat hij tijdens deze reis zal ontdekken dat hij zich los van zijn ouders staande kan houden en zal ontdekken wat hij echt wil. Thomas wil dat zijn zoon leert verantwoordelijkheid te nemen voor zijn eigen leven en dat hij zelf staat voor wat hij wil.

Vertrouwen van zijn vader

Zo heel ver ligt dat niet eens uit elkaar, ontdekken ze. Als ze zover zijn, komen ze ook vrij makkelijk tot een oplossing. Thomas legt Natascha uit dat het belangrijk is, in het kader van het zelfstandig worden van Thijs, dat hij zelf het geld verdient voor zijn reis. Natascha overtuigt hem ervan dat Thijs het vertrouwen van zijn vader nodig heeft en zijn toestemming en waardering voor het feit dat hij nu zijn eigen weg kiest en niet een opleiding afmaakt die hij vooral gekozen heeft op advies van zijn vader.

Ze bespreken samen met Thijs dat ze achter zijn besluit staan, maar dat hij zelf moet gaan werken om het geld voor die reis bij elkaar te krijgen. Waarna Thomas tot verbazing van Natascha aanbiedt om een beginbedrag te sponsoren.

Afstand

Het werken aan de verbinding tussen Natascha en Thomas als partners, blijkt moeilijker. In de loop van de jaren hebben zich veel teleurstellingen opgehoopt, waardoor ze afstand van elkaar hebben genomen. Ze proberen die afstand te overbruggen, maar zijn ook behoedzaam. Het besef dat ze binnenkort weer met zijn tweeën zullen zijn nadat hun kinderen zijn uitgevlogen, motiveert hen.

null Beeld

Annette Heffels is psychologe. Ze is getrouwd en heeft een zoon, twee dochters en een kleinkind.

Tekst | Annette Heffels

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

null Beeld

Dit artikel verscheen eerder in Margriet 2019-25

Je kunt deze editie nabestellen via MAGAZINE.NL >

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden