null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Relatietherapie: ‘Hij heeft geen geld over voor z’n kinderen’

Chantal (45) en Tim (48), ouders van Emma (12) en Koen (9), zijn jaren geleden in harmonie gescheiden. De verstandhouding wordt echter steeds slechter. "Dus ik begrijp niet dat ze zo moeilijk doet. Mijn voorstel zal haar geen centje pijn doen."

Uit de praktijk van Annette Heffels

"De scheiding van Tim en mij is inmiddels ruim vier jaar geleden", zegt Chantal. "Tim en ik hadden het al jaren moeilijk met elkaar. Eigenlijk al korte tijd na de geboorte van Koentje. Tim vond dat ik te weinig aandacht had voor hem had en dat we te weinig seks hadden. Ik vond dat hij mij onder druk zette en niet zag hoe zwaar ik het had met twee kleine kinderen en een baan."

Time-out

"Uiteindelijk ben ik degene geweest die vond dat we beter een time-out konden nemen. Ook omdat Emma last begon te krijgen van de spanningen en de ruzies tussen ons en regelmatig vroeg of we gingen scheiden. Ik denk dat ik die time-out voorstelde omdat ik rust wilde hebben. Tim kon woonruimte huren vlak bij ons in de buurt."

"We wilden dat de kinderen er zo weinig mogelijk onder zouden lijden en ik was er best trots op dat het ons lukte om een soort van vriendschappelijk met elkaar om te gaan. We konden beter met elkaar opschieten toen we niet meer samenwoonden."

Nieuwe vriendin

"Ik zag het nog steeds als een soort tijdelijke oplossing, maar al snel bleek Tim een vriendin te hebben. Hij heeft altijd ontkend dat hij al iets had met Nikki, de moeder van een vriendinnetje van Emma, voordat wij uit elkaar gingen, maar ik heb dat nooit geloofd. Ik had het er moeilijk mee, vooral omdat hij toen al snel officieel wilde scheiden en alles financieel wilde regelen."

Oude huis

"Met hulp van mijn ouders kon ik hem uitkopen zodat ik het huis kon houden. Voor de kinderen leek me dat belangrijk. Tim deed aanvankelijk moeilijk over de overwaarde van het huis, kwam met een idioot hoge taxatie door een bevriend makelaar. Ik heb een onafhankelijke makelaar gevraagd en die kwam veel lager uit. Daar heeft Tim zich gelukkig bij neergelegd. We waren aanvankelijk een bedrag overeengekomen dat hij zou bijdragen voor de kinderen en alimentatie voor mij, omdat ik vanwege de kinderen parttime werkte, maar daar deed hij ineens moeilijk over."

Lees ook: Relatietherapie: 'Ik heb mijn complete kinderwens voor hem opgegeven'

Relatie goed houden

"Hij had besloten om zijn baan op te zeggen en voor zichzelf te beginnen en dus had hij in die opbouwperiode een veel lager inkomen en kon hij de alimentatie voor mij niet meer betalen. Ik moest meer gaan werken om de hypotheek op te kunnen brengen. Ik ben in eerste instantie de strijd daarover nog wel aangegaan, maar heb het uiteindelijk geaccepteerd, omdat ik de relatie goed wilde houden vanwege de kinderen. Maar nu Tim weet dat ik met Richard omga, wil hij ook de bijdrage voor de kinderen verlagen. Hij kan het niet betalen, zegt hij, maar hij kan wel met Nikki op vakantie en zijn huis verbouwen. Ik vind het schokkend dat hij daarvoor wel geld over heeft, maar niet voor zijn kinderen."

Dingen recht zetten

"Het ligt iets anders", zegt Tim. "Ik wil niet, net als Chantal, allemaal oude koeien uit de sloot halen, maar ik wil wel wat dingen rechtzetten. Het is waar dat Chantal degene was die een time-out voorstelde en hoewel ik daar toen veel verdriet van had, bleek dat achteraf toch een goede beslissing geweest. Ik miste de kinderen en dat was moeilijk, maar ik leerde ook Nikki kennen en realiseerde me dat ik me heel ongelukkig voelde in mijn werk en dat ik niet de rest van mijn leven op die weg door wilde gaan."

"Ik had me nooit gerealiseerd dat ik daar een keuze in had, want we zaten vast aan een duur huis dat Chantal graag wilde, dus ik moest wel. Voor Chantal was het bij de scheiding belangrijk om in dat huis te blijven en dat lukte met hulp van haar ouders die geld hebben. Ik heb geaccepteerd dat het bedrag dat zij moest betalen om mij uit te kopen lager was dan wat ik had kunnen bedingen. Dat betekende dat ik mezelf alleen een aanzienlijk goedkoper huis kon veroorloven. Nadat Nikki bij mij kwam wonen, konden we ons door haar bijdrage die verbouwing veroorloven."

Minder materialistisch

"Ik vond dat kleine huis en minder inkomen geen punt. Ik ben minder materialistisch en minder op status gesteld dan Chantal. Het voelde als vrijheid om ontslag te nemen en met hulp van Nikki een eigen bedrijf op te zetten. We wisten dat het in het begin moeilijk zou zijn, maar Nikki staat volledig achter mij en omdat zij een goed inkomen heeft, heb ik de mogelijkheid om iets op te bouwen."

"Maar het gaat mij te ver om van Nikki’s salaris de bijdrage voor mijn kinderen te betalen. Ik wilde de zorg voor de kinderen delen, maar Chantal kon het niet aan om hen dagen achter elkaar niet te zien, dus heb ik voor haar geaccepteerd dat ze de meeste tijd bij haar zijn."

Richard

"Dat Chantal een relatie heeft met Richard heeft ze me zelf verteld en ik was blij voor haar. Van mijn dochter hoorde ik vervolgens dat Richard daar inmiddels praktisch woont. Chantal ontkent dat en bovendien heb ik daar volgens haar niks mee te maken. Akkoord, maar zij valt wel over mijn vakantie, terwijl zij met Richard en de kinderen een reis door de VS gaat maken. Richard kan zich dat veroorloven want hij heeft een topbaan en kan Chantal op materieel gebied alles bieden wat zij zo belangrijk vindt."

Lagere inkomen

"Dus begrijp ik niet dat ze zo moeilijk doet over het bedrag dat ik, vanwege mijn veel lagere inkomen, voorstel voor de kinderen. Ik weet dat het haar geen centje pijn zal doen, dus ik begrijp niet waarom ze dit doet en de kinderen erin betrekt. Emma vroeg mij waarom ik niet meer voor hen wil betalen en dat ze dan ook geen zin meer heeft om naar mij toe te komen. Emma is een puber natuurlijk, maar ik vond het toch belangrijk om mijn visie van het verhaal aan haar te vertellen. Ik merk dat er in de relatie tussen haar en mij toch iets veranderd is en dat neem ik Chantal kwalijk", aldus Tim.

Concessies

Ik heb jaren geleden gesprekken met Chantal en Tim gehad nadat ze besloten hadden om hun ‘proefscheiding’ om te zetten in een echtscheiding. Er waren wat lastige punten, onder andere het regelen van de overname van huis en hypotheek door Chantal. Daarbij deden ze beiden concessies. Ik had respect voor de manier waarop Chantal en Tim vastbesloten waren om de relatie goed te houden vanwege hun kinderen.

Chantal zag af van alimentatie voor haarzelf. Tim, die graag de helft van de tijd de kinderen bij zich had gehad, toonde begrip voor het feit dat Chantal hen niet zo veel tijd kon en wilde missen. Voor Chantal, die zich altijd vriendschappelijk heeft opgesteld tegenover Nikki (ook al was het een schok voor haar dat Tim zo snel een nieuwe relatie had), vindt het nu niet acceptabel dat Tim zich uiterst koel en soms onaangenaam gedraagt tegenover Richard, maar wel vindt dat Richard financieel voor zijn kinderen moet zorgen.

Vijanden

Voor de financiële en juridische aspecten van hun conflict hadden ze al contact opgenomen met de advocaat en de financiële adviseur die ze voor de scheiding gezamenlijk in dienst hadden genomen om alles zo eerlijk mogelijk te regelen. Het overleg daar, dat toen zo soepel verliep, stagneerde echter nu, omdat beiden niet bereid waren elkaar tegemoet te komen en de ander als vijand bleven benaderen.

Ik probeer met hen uit te zuiveren welke emoties maken dat ze nu de redelijkheid van toen niet kunnen hanteren en probeer hen te helpen hun gevoelens onder woorden te brengen. En niet alleen de boosheid, maar ook het verdriet over de mislukking van hun huwelijk, terwijl de partner van wie ze hielden nu wel gelukkig is met een ander.

Een loser

Er komt oud zeer naar boven dat niet eerder uitgesproken mocht worden. Voor Tim is het moeilijk om te zien dat Chantal, die met hem niet gelukkig was, dat nu wel is met een andere man en dat hij nu dagelijks zijn kinderen meemaakt. Enerzijds is hij blij dat de kinderen Richard graag mogen, anderzijds maakt het hem ook jaloers, vooral omdat hij ziet dat Richard de kinderen in materieel opzicht meer kan bieden dan hij. Hij heeft moeite met het feit dat zijn eigen bedrijf moeizaam op gang komt en als hij zijn leven vergelijkt met dat van Chantal en Richard, is hij bang dat hij in de ogen van zijn kinderen een loser is.

Niet verwerkte emoties

Chantal heeft indertijd geworsteld met haar boosheid en teleurstelling omdat Tim haar geen 'eerlijke kans' heeft gegeven. Hij was immers onmiddellijk een relatie aangegaan met Nikki. Door dit oud zeer naar elkaar uit te spreken, vonden ze hun oude kameraadschappelijke samenwerking weer terug en bleek het vervolgens niet zo moeilijk om nieuwe afspraken te maken over kinderen en geld. Het gevecht ging daar namelijk niet over. Het ging over onuitgesproken en niet verwerkte emoties.

null Beeld

Annette Heffels is psychologe. Ze is getrouwd en heeft een zoon, twee dochters en een kleinkind.

Beeld | Getty Images

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Dit artikel verscheen eerder in Margriet 2019-41. Je kunt deze editie hier nabestellen. De foto boven dit artikel is ter illustratie en toont niet Chantal en Tim.

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden