Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Relatietherapie: ‘Mijn dochter heeft een hekel aan mijn nieuwe vriend’

dochter-hekel-nieuwe-vriend.jpg

Mies (66) heeft tijdelijk haar kleindochter Luna (14) in huis. Het botert namelijk totaal niet tussen haar en de nieuwe vriend van haar moeder Florien (36). “Elke keer moet ze weer wennen aan een nieuwe man in het leven van haar moeder.” De drie generaties ploffen samen bij therapeut Annette Heffels op de bank…

“Florien is altijd een probleemkind geweest”, zegt Mies. “Ze heeft geen opleiding afgemaakt, terwijl ze er wel de hersens voor had, verkeerde vrienden, uitgaan, drugs. Waarschijnlijk weten we nog niet de helft van wat ze allemaal uitgespookt heeft. Op haar zeventiende woonde ze al samen met haar toenmalige vriendje. Wij waren daar natuurlijk tegen, maar konden het niet verbieden.”

Zwanger van haar dochter

“Ons gezin ging kapot aan de voortdurende toestanden met Florien. We hebben gelukkig wel altijd contact met haar kunnen houden. Ze wist dat we er waren als ze ons nodig had. Ben vond dat ze dan naar ons moest komen, maar ik ben haar blijven opzoeken. Ik heb schoongemaakt, gordijnen genaaid en spullen voor haar gekocht, als ze weer eens ergens op een andere vreselijke plek woonruimte had gevonden.
Eigenlijk is het allemaal pas rustiger geworden toen ze zwanger was van Luna. Ze had geen relatie met de ‘vader’. Ze heeft het hem nog wel verteld, maar hij wilde het kind niet en zij wilde hem niet. Gelukkig maar, want het weinige dat ik van hem weet is niet positief.”

‘Ze kwam tot rust’

“Toen heeft ze besloten om het alleen te doen en is ze naar ons toe gekomen. Wij hebben uiteraard meteen gezegd dat we haar met alles wilden helpen. Ze is tot Luna zeven jaar was bij ons blijven wonen en dat is een goede tijd geweest voor ons allemaal. Wij genoten van Luna, en Florien kon iets opbouwen qua studie en werk omdat wij haar dochter opvingen. De verantwoordelijkheid voor haar kind maakte dat ze tot rust kwam en doorzette. Ze heeft alsnog een hbo-opleiding afgemaakt en daardoor een baan gekregen als juridisch medewerker. Na haar opleiding wilde ze weer op zichzelf gaan wonen, logisch natuurlijk.”

Verkeerde relaties

“We bleven Luna opvangen na school. Florien haalde haar op na haar werk. Aanvankelijk aten ze dan nog bij ons, maar dat werd geleidelijk minder. Sindsdien heeft ze verschillende relaties gehad, die steeds weer fout liepen. Florien valt altijd weer op de verkeerde. Wij maakten ons zorgen, vooral vanwege Luna. Het kon voor haar nooit goed zijn, om iedere keer weer te moeten wennen aan zo’n nieuwe man in haar leventje. Een paar weken geleden stond ze huilend bij ons op de stoep. Ze had ruzie gehad met de vriend van haar moeder en daarna met Florien, die voor hem partij koos. Ze vroeg of ze weer bij ons kon komen wonen. Natuurlijk mag dat. Wij kunnen haar de rust en stabiliteit bieden, die ze thuis mist. Florien wil dat ze weer thuis komt, maar Luna weigert tot nu toe.”

Eeuwig dankbaar

“Ik ben mijn moeder eeuwig dankbaar en mijn vader ook, voor alles wat ze voor me gedaan hebben”, reageert Florien. “Niet alleen toen ik bij hen in huis woonde, maar ook in de jaren daarvoor. Ik weet dat ik een verschrikkelijke puber was die zich enorm afzette. Mijn moeder bleef met me te praten en als ik dat niet wilde, dingen voor me doen. Ik heb er later veel spijt van gehad dat ik zelfs lelijk tegen haar deed als ze voor me had opgeruimd en de ijskast, die zij voor me gekocht had, vulde met allemaal gezonde dingen. Nu ik zelf een dochter heb besef ik hoeveel zorgen zij zich gemaakt moet hebben over mij. Toen was ik alleen maar boos.”

Een echte puber

“Ik heb zelf gelukkig minder reden om me zorgen te maken. Luna is heel anders dan ik. Ze doet het goed op school, ze rookt niet, drinkt geen alcohol en is tegen drugs. Maar ze is wel een puber en ze heeft moeite met de vriend die ik nu een aantal maanden ken en die sinds kort bij ons woont. Ze kon het wel vinden met mijn vorige vriend en ze vond het rot toen die relatie na drie jaar stuk liep. Ik heb haar uitgelegd waarom het niet meer ging, maar snap best dat zij inmiddels aan hem gehecht was. Ze hebben nog af en toe contact. Mijn nieuwe vriend Thijs mocht ze meteen niet. Ze weigert hem een kans te geven. Als hij ook maar iets tegen haar durft te zeggen krijgt hij een grote mond dat hij haar vader niet is en zich niet met haar hoeft te bemoeien.”

‘Ze was zó boos’

“Uiteraard keurde ik dat niet goed. Ze was ook zo boos toen hij bij ons introk. Ik heb haar duidelijk gemaakt dat ik best rekening met haar wil houden, maar dat zij niet kan bepalen met wie ik wel of niet een relatie heb. Over vier jaar is zij het huis uit en wil ze ook haar eigen leven leiden. Dus toen riep zij dat ze wel meteen het huis uit ging, dan had ik geen last meer van haar.”

‘Hij is gewoon een eikel’

Luna, die zich al die tijd met enige moeite heeft ingehouden barst hierop los: ‘Thijs is gewoon een eikel. Hij bemoeit zich met alles wat ik doe. Hij pakt gewoon ongevraagd mijn leerboeken en gaat overhoren, zogenaamd om te testen of ik het goed begrepen heb. Ik krijg van hem opdrachten om in huis dingen te doen, omdat hij vindt dat ik mama meer moet helpen, terwijl mama en ik daar afspraken over hebben, dus dat hoeft hij niet te zeggen.

Hij zeurt ook altijd dat ik eerder naar bed moet, omdat ik ’s morgens soms nog moe ben. Van hem moet ik om negen uur op mijn kamer zijn. Hij wil natuurlijk alleen zijn met mama. Ik zit trouwens liever op mijn kamer dan bij dat kleffe gedoe van hen. Ik schaam me dood als er iemand bij is. Bij oma is het rustig. Ik vind het daar fijn. Ik zal heus regelmatig met mama afspreken, maar dan zonder hem.”

Moeder en dochter in therapie

“Er is een probleem tussen Luna en Florien en tussen Luna en Thijs. Daarnaast is er een probleem tussen Florien en haar ouders, dat al ontstond toen Florien de leeftijd van haar dochter had”, somt Annette op. “Mies en Ben zijn bezorgd omdat ze weten dat Florien impulsief is en in relaties vaak verkeerde keuzes maakt. Florien voelde als puber dat ze een teleurstelling was voor haar ouders en dat die eigenlijk blij waren toen ze weg ging. Nog steeds zet ze zich vaak af tegen haar ouders, misschien als een soort test: Houden jullie ook nog van mij als ik zo lelijk doe? Ze vindt dat haar ouders zich niet met haar mogen bemoeien, maar anderzijds doet ze vaak een beroep op hen.”

Angst om afgewezen te worden

“Dat haar ouders haar liefdevol opvingen toen ze zwanger was heeft haar goed gedaan. Tegelijk kreeg ze het benauwd van het feit dat ze weer kind was in het gezin van haar ouders en zich aan hun manier van leven moest aanpassen. Haar behoefte aan bevestiging en de angst om afgewezen te worden is nog steeds sterk aanwezig. Dat maakt dat ze snel verliefd wordt en zich vastklampt aan mannen van wie ze denkt dat die voor haar zullen zorgen. Dit heeft inmiddels tot een aantal teleurstellingen geleid.”

Opa en oma vervulden een belangrijke ouderrol

“Toen Luna klein was wende ze snel aan de mannen die kwamen en gingen in het leven van haar moeder. Bovendien waren oma Mies en opa Ben altijd aanwezig en vervulden een belangrijke ouderrol. Nu ze puber is en zelf voorzichtig bezig met verliefdheid, keurt ze het gedrag van haar moeder af. Pubers zijn streng als het gaat om seks en liefde, en Luna is hierin veel behoudender dan Florien. Bovendien is de fout van Thijs dat hij zich manifesteert als vader en aan het opvoeden slaat. Florien staat dit toe, uit angst hem te verliezen.”

Florien is degene die Luna opvoedt

“Tijdens deze therapie voer ik gesprekken met de verschillende dyades in dit grotere systeem dat bestaat uit Florien, Luna, Thijs en de (groot)ouders Ben en Mies. Met Florien bespreek ik dat zij de moeder is en dus degene die Luna opvoedt. Ze heeft dat altijd gedaan met steun van Mies en Ben, dus is er een bijzondere relatie tussen Luna en haar grootouders. Het is belangrijk dat ze Luna duidelijk maakt dat ze graag wil dat ze naar huis komt, omdat ze van haar houdt, maar ze kan dit meisje van veertien niet dwingen.”

Thijs is niet Luna’s vader

“Luna heeft gelijk dat Thijs niet haar vader is en zeker niet haar opvoeder. Hij heeft ongetwijfeld goede bedoelingen en wil Florien steunen, maar zijn rol kan slechts bescheiden zijn. Hij kan met Florien bespreken wat hij vindt van haar manier van opvoeden, maar hij moet Luna niet rechtstreeks corrigeren. Mies en Ben zijn waardevol voor Luna als haar grootouders en het is fijn dat ze daar altijd terecht kan. Zij zijn haar veilige toevluchtsoord. Maar haar moeder is Florien. Luna houdt van haar moeder en door gevoelens tussen hen uit te spreken en de positie van Thijs te veranderen, wordt het voor haar ook weer mogelijk om terug te gaan naar huis.”

Dit artikel verscheen eerder in Margriet 2018-48. Je kunt deze editie nabestellen via magazine.nl.

 

 

 

 

 

 

 

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant