Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Relatietherapie: ‘Mijn partner mag niet op de bruiloft van mijn dochter komen’

relatietherapie-mijn-partner-mag-niet-op-bruiloft-van-mijn-dochter-komen.jpg

Ben (60) is welkom op de bruiloft van zijn dochter Sophie (28), maar zónder zijn partner Jessica (49). Dat Ben nu niet weet wat hij moet doen, geeft wrijving. 

Uit de praktijk van psycholoog en relatietherapeut Annette Heffels

“Het gaat eigenlijk over mijn dochter Sophie”, vertelt Ben. “Ik heb gevraagd of zij wilde meekomen naar dit gesprek, maar dat wilde ze niet. Volgens haar valt er niets meer te zeggen. Haar standpunt is duidelijk. Sophie gaat over een paar maanden trouwen en ze heeft medegedeeld dat ik mag komen op haar bruiloft, maar wel zónder Jessica. Ik vind dat moeilijk. Toen ze vertelde dat ze ging trouwen, had ik gehoopt dat dit voor haar een aanleiding zou zijn om haar standpunt wat te verzachten. Haar moeder Mia en ik zijn nu bijna tien jaar gescheiden. Mia en ik hebben allebei een nieuwe partner. Sophie heeft mij echter nooit vergeven dat ik bij haar moeder ben weggegaan, omdat ik verliefd werd op Jessica.”

Vreemdgegaan

“Vooral het feit dat de relatie met Jessica aanleiding gaf voor de scheiding en dat ik al een relatie had met Jessica toen ik nog getrouwd was met Mia, neemt ze me kwalijk. Sophie heeft mij indertijd ‘betrapt’ in de stad en heeft me gedwongen Mia de waarheid te vertellen, anders zou zij dat doen. Mia vermoedde al wel dat er iets aan de hand was, maar dat had ik tegenover haar steeds ontkend. Sophie heeft toen volledig de kant van haar moeder gekozen.”

“Toen ik het huis uit ging en met Jessica ging samenwonen, heeft ze lange tijd geweigerd om mij te zien. Omdat ik contact ben blíjven zoeken, is dat uiteindelijk wel wat veranderd. Toen ze studeerde en op kamers woonde, zocht ik haar af en toe op en nam ik haar mee uit eten. Alleen bleef ze volhardend in haar besluit dat ze niks met Jessica te maken wilde hebben. Ze is tot op heden nog nooit bij ons op bezoek geweest, al nodigen we haar natuurlijk altijd uit als ik jarig ben bijvoorbeeld. Jessica heeft haar een paar keer benaderd voor een gesprek samen, maar daar is ze nooit op ingegaan. Haar broer Olivier komt wel geregeld bij ons op bezoek.”

Moeilijk

“Met Mia en haar nieuwe man heb ik intussen een goede verstandhouding. Zelfs zij heeft geprobeerd om met Sophie te praten. Natuurlijk zijn Mia en haar man wel welkom op de bruiloft en ik mag ook komen, maar zónder Jessica. Ik vind dat moeilijk. Tegenover Jessica voelt dat verkeerd. Tegelijkertijd vind ik het moeilijk om daarom weg te blijven en dus níét aanwezig te zijn als mijn dochter trouwt. Jessica en ik hebben er woorden over gekregen toen ik zei dat ik overwoog om toch te gaan. Zij vindt dat Sophie er na al die jaren maar eens overheen moet zijn.” 

Haar boosheid

“Ik vind inderdaad dat Ben zich nu lang genoeg schuldig heeft gevoeld tegenover Sophie”, reageert Jessica. “Al die jaren heeft hij begrip gehad voor haar boosheid over zijn relatie met mij. Natuurlijk is het altijd verdrietig voor kinderen als hun ouders gaan scheiden, maar Sophie was wel al achttien toen. Ze stond op het punt uit huis te gaan. Op die leeftijd kun je toch ook bedenken dat iemand niet verliefd wordt wanneer thuis alles geweldig gaat? In de ogen van Sophie ben ik degene die haar vader heeft verleid
en daarmee zijn huwelijk heeft stukgemaakt. Maar zo is het niet gegaan.”

“Ik heb de relatie met Ben lang afgehouden. Ik heb hem herhaaldelijk gezegd dat hij eerst thuis dingen moest uitzoeken. Wat je mij kunt verwijten is dat ik dat niet heb volgehouden. Dat kwam ook omdat Ben zich ongelukkig voelde en mij telkens weer opzocht. Dat Sophie ons gezien heeft en haar vader dwong om te zeggen wat er speelde met mij, heeft alles versneld. Maar ik weet zeker dat het huwelijk van Ben en Mia ook zonder mij was stukgelopen. Voor Sophie was het denk ik prettig om mij overal de schuld van te geven. Zo kon ze blijven geloven dat haar vader anders nooit bij hen was weggegaan.”

Realiteit onder ogen zien

“Ben heeft er de afgelopen jaren alles aan gedaan om de relatie met Sophie te herstellen. Ik heb me daar nooit mee bemoeid, maar kreeg er wel steeds meer moeite mee dat Sophie geen strobreedte toegaf. Het deed me pijn om te zien hoeveel verdriet Ben daarover had en geleidelijk aan begon me dat ook te irriteren. Ik vond en vind zeker nu dat hij veel te ver gaat in zijn begrip voor Sophie en in het zich steeds maar aanpassen aan haar en ik weiger om me nog langer te laten wegzetten als de heks die haar vader heeft afgepakt. Ik vind dat ze onder ogen moet zien dat haar ouders niet alleen maar haar ouders zijn, maar dat het ook mensen zijn die recht hebben op een gelukkig leven. Ben heeft gekozen voor mij en hij moet nu maar eens stelling nemen tegenover Sophie en duidelijk zeggen dat hij niet komt als ik niet welkom ben.”

“Ik zal me heus heel bescheiden opstellen, maar ik hoor bij Ben en hij hoeft niet in zijn eentje daar rond te lopen, zodat hij steeds aan vrienden en familie moet uitleggen waar ik ben. Sophie moet maar een keer volwassen worden en de realiteit onder ogen zien. Haar moeder is nu met Simon, die overigens als vanzelfsprekend wél is uitgenodigd, en haar vader is met mij.”

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Relatietherapie

Ik ken Sophie niet, maar het lijkt me een pittige dame. Wat ik me kan voorstellen is dat het een enorme schok voor haar was om haar vader te zien, kussend met een andere vrouw. Ze had een goede band met hem, was altijd papa’s meisje geweest en nu viel hij met een klap van zijn voetstuk. Ze voelde zich in de steek gelaten en uitte haar verdriet en haar angst voor hoe het nu verder moest in een woedend protest. Dat haar vader in staat was zijn gezin dit aan te doen, kon ze zich niet voorstellen en dus ging haar woede vooral uit naar ‘dat mens’. 

Volledig zeggenschap

Mia heeft, ondanks haar eigen verdriet, haar best gedaan om het contact tussen vader en dochter te herstellen. Daardoor heeft Sophie na verloop van tijd toegestemd in ontmoetingen met Ben, maar altijd zonder Jessica. Ben was zo bang om het contact met Sophie te verliezen dat hij het vermeed om over Jessica te praten. Als hij dat een enkele keer probeerde, liep Sophie boos weg. Door Jessica dood te zwijgen en zo de illusie te scheppen dat ze niet belangrijk was in Bens leven, kon Sophie blijven ontkennen dat haar vader voor deze vrouw had gekozen.

Ook al was de realiteit dat Ben, meteen na het bekend worden van zijn relatie met Jessica, bij haar was ingetrokken. Zijn verklaring hiervoor was dat hij geen andere woonruimte had. Maar zijn kinderen kregen door dat besluit geen ruimte om eerst te verwerken dat hun ouders uit elkaar gingen, voordat ze moesten wennen aan zijn nieuwe relatie. Voor de meeste kinderen van gescheiden ouders is het belangrijk dat ze de band met de ouder die is weggegaan niet meteen hoeven te delen met een nieuwe partner. Sophie heeft dat op haar manier ‘opgelost’ door Jessica niet te erkennen. Ze heeft dat nu tien jaar lang volgehouden. En doordat haar vader hierin is meegegaan, heeft hij zijn dochter volledige zeggenschap gegeven over zijn leven.

Angst voor afwijzing

Ik bespreek met Ben dat dit iets is wat hij met zijn dochter moet oplossen, of hij nu wel of niet besluit om naar de bruiloft te gaan. Hij moet haar de kans geven om te vertellen hoe traumatisch het voor haar is geweest om hem te betrappen en hoe moeilijk de scheiding en het verdriet van haar moeder voor haar waren. Het is belangrijk voor haar dat Ben deze dingen hoort en begrijpt en zich niet meteen gaat verdedigen uit angst voor afwijzing. Pas nadat hij écht heeft gevoeld en erkend hoe dit voor haar is geweest, kan hij proberen om aan haar uit te leggen hoe híj zich voelde over zijn dubbelleven en hoe schuld en schaamte hem hebben achtervolgd. Omdat hij Mia en de kinderen had teleurgesteld, maar ook omdat hij teleurgesteld was in zichzelf: hij wilde niet zo’n man zijn die zijn gezin in de steek liet.

Sophie kan Ben vergeven nadat ze, in een emotioneel gesprek, heeft gevoeld dat hij verantwoordelijkheid neemt voor het verdriet dat hij haar heeft aangedaan en nadat hij zijn oprechte spijt hierover heeft betuigd. Tijdens een bezoek met haar vriend aan Ben en Jessica, nodigt ze hen allebei uit voor haar bruiloft. 

Annette Heffels

Annette Heffels is psychologe. Ze is getrouwd en heeft een zoon, twee dochters en een kleinkind. De namen in deze tekst zijn vanwege privacyredenen gefingeerd en de afbeelding bovenaan is ter illustratie.

Tekst | Annette Heffels
Beeld | iStock

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant