Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Achter de schermen Persoonlijk

Puberperikelen: ‘Ik moest m’n tong afbijten in de ouder-groepsapp’

ouder-groepsapp-alexandra-h.jpg

“Mam, wil jij een mailtje sturen naar school dat ik ga demonstreren in Den Haag voor het klimaat? Dan mag ik de dag vrij.” Jongste dochter Z. (15) en ik staan in de keuken. Ik zie de beelden op tv voor me van een beetje lacherige Belgische scholieren die met een klimaatmars meeliepen. Hartstikke goed natuurlijk dat ze zich druk maken om het klimaat, maar ik kon me toch niet aan de indruk onttrekken dat een heleboel kinderen het gewoon lekker spannend vonden.

Wat het ook was natuurlijk!

Dagje vrij

Nou hebben we het thuis weleens over milieu en klimaat, over hoe we minder plastic kunnen gebruiken. En waarom we besloten hebben veel minder vlees te gaan eten. Maar ik vroeg me toch af hoe ontwikkeld dat milieubewustzijn bij Z. was. Ze is geen Greta Thunberg, dat Zweedse meisje met wie dit hele gebeuren allemaal is begonnen.

“Ik wil de school best mailen, maar dan moet je ook wel écht gaan demonstreren,” zei ik. Eh… tja, dat was toch niet helemaal de bedoeling. “Tuurlijk geef ik om het klimaat maar ik ga toch liever niet demonstreren als ik gewoon een dagje vrij kan hebben.” Gelukkig was ze zo eerlijk om het gewoon te zeggen. Dus mijn uiteindelijke antwoord was nee. De volgende dag kwam er inderdaad een mailtje van school met informatie over 7 februari en dat als we onze kinderen toestemming gaven, hun afwezigheid niet als ‘ongeoorloofd’ aangemerkt zou worden.

Klimaatzorgen

Na een paar keer zeuren en het ook nog aan haar vader vragen – altijd kijken of de andere ouder iets anders zegt – had dochterlief uiteindelijk vrede met ons ‘nee’.  Een paar van haar vriendinnen gaan wel naar Den Haag. Ik vroeg of zij dan wél echt gaan demonstreren. “Nee joh, die gaan gewoon lekker een dagje rondlopen daar!”, zei mijn dochter.

Ouder-groepsapp

Ik moest m’n tong afbijten in de ouder-groepsapp van diezelfde meiden, waar de ouders over elkaar heen buitelden met zinnen als: ‘mijn dochter is echt begaan met het milieu!’ En: ‘Zo kunnen ze onze democratie ervaren’. Tja, mooi allemaal. Maar de enige moeder die het volgens mij bij het rechte eind heeft, zei: ‘Ik heb bij mijn dochter nooit enige klimaatzorgen bespeurd, moet ik bekennen. Maar nu er een dag vrij aan vastzit is het ineens hot topic’.

Eind goed, al goed

Deze discussie tussen de ouders is natuurlijk ook weer terechtgekomen bij de vriendinnen, die zich ‘verplicht’ voelden ook écht mee te gaan lopen in de mars en niet een of andere goedkope kledingzaak in te schieten en met een nieuwe plastic tas mét een shirtje dat niet echt milieuvriendelijk gemaakt is naar buiten te komen… Komt het tóch nog goed met het klimaat!

Alexandra Holscher (52), eindredacteur, is getrouwd en moeder van drie kinderen (15, 18 en 21). Naast haar werk is ze mantelzorger voor haar moeder van 92. Om te ontspannen doet ze aan yoga, bootcamp en zingt ze in een koor. Ze houdt van films kijken en ‘met haar handen bezig zijn’.

Beeld: iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant