Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Puberperikelen: ‘Eén van die 16-jarige jongens was in elkaar gezakt tijdens het feestje’

examenfeest-alcohol.jpg

Bij mij thuis is het een beetje rommelig op dit moment. Het ene kind heeft eindexamen gedaan, het  andere zit te leren voor haar proefwerkweek. En allebei verheugen ze zich op de eindexamenfeestjes die eraan komen. Gezellig hoor, maar wat te doen met alcohol? Jongste dochter van vijftien heeft feestjes van iets oudere vriendinnen die klaar zijn met school en ja, die meiden van zestien drinken ook weleens wat. Al mogen ze officieel geen alcohol.

Tegenwoordig is het voor ons echt een no go, zelfs als Z. zestien was geweest. Want die grens waarop ze een biertje of wijntje mogen, ligt nou eenmaal op achttien jaar. De hersenen ‘rijpen’ tot ongeveer het vierentwintigste levensjaar, en als je voor die tijd (veel) alcohol drinkt, kan je brein daar schade van oplopen. Weten we nu.

Geen alcohol voor je 18e

We vertellen haar duidelijk hoe slecht het voor haar is op deze leeftijd. En dat er nog genoeg feestjes komen als ze ouder is.  Hoe anders was dat voor mijn oudste dochter. In haar tienerjaren lag de grens nog op zestien. Dus op haar vijftiende had ze zich al weken, wat zeg ik, maanden verheugd op haar sweet sixteen-feestje mét drank. En toen werd vlak voor haar verjaardag de regel aangepast… Dat vonden mijn man en ik toch wel sneu, dus beloofden we dat ze wat bier mocht schenken. We hadden ook niet de kennis van nu, eerlijk gezegd.

Project X

Tegen de tijd dat ze haar feestje had, mailden we de ouders dat we een beperkte hoeveelheid drank zouden schenken en vroegen we of iemand daar bezwaar tegen had. We lieten ook weten dat we erbij zouden blijven. Project X – weten jullie nog? – was nog niet zo heel lang geleden. (Wat een horrorscenario!) Nee, het zou helemaal goed komen, D. had een aantal vrienden en vriendinnen uitgenodigd, ze had netjes een briefje voor de buren geschreven in verband met eventuele geluidsoverlast, we hadden weinig drank én we bleven erbij. We zaten met een bevriend stel in de keuken, zo hadden wij ook een gezellige avond.

Ook de flessen appelsap gingen op

Op de bewuste avond druppelden de jongens en meiden binnen, zin in een feestje. We hadden de kamer versierd met slingers en ballonnen, de muziek stond aan en we hadden gezorgd voor lekkere snacks en een bak snoep. Het was een supergezellig feestje, er werd gedanst en niet alleen het bier maar ook de flessen appelsap gingen op. Dat die ene jongen met een rugzak binnen was gekomen had ik wel gezien, maar nergens bij stilgestaan. Bleek ‘ie een fles wodka meegesmokkeld te hebben. Dat ging dus door de appelsap… hoorden we later. Hoe hij eraan kwam? Geen idee!

Jongen in elkaar gezakt

Toch ging het allemaal goed, ondanks die sterke drank. Totdat er op een gegeven moment werd aangebeld aan de poort. Om naar ons appartement te komen moet je eerst die poort door die ’s avonds op slot is, en dan kun je pas doorlopen naar onze voordeur. Mijn jarige dochter luisterde door de intercom wie er was. Er stonden een paar jongens voor de deur die gehoord hadden dat zij een feestje gaf. Ze kende ze wel maar had ze niet uitgenodigd. En ze wilde ze ook niet binnenlaten.

Maar ze bleven hangen en op een gegeven moment gingen er wat vrienden naar beneden om te kijken. Ook mijn dochter, om te zeggen dat de jongens weg moesten gaan. Ineens kwamen er een paar vrienden in paniek binnenrennen. Een van die jongens was in elkaar gezakt.

Erg geschrokken

Mijn man ging er meteen heen en vond de jongen, liggend in zijn eigen braaksel voor de poort. Hij legde hem snel op z’n zij, vroeg wat ze gebruikt hadden en belde een ambulance. Wat bleek? Ze hadden zitten blowen én sterke drank gedronken. Zestienjarigen, volledig naar de kloten. De jongen is naar het ziekenhuis gebracht en zijn vrienden belden z’n ouders. Dat was meteen het einde van het feestje.

De domper was te groot. Alle kids gingen naar huis. We waren allemaal erg geschrokken, maar het zieligste vond ik het voor mijn dochter. Zó sneu! Ze was echt heel verdrietig dat haar feestje verpest was. En hoewel het erg was voor die jongen in het ziekenhuis, was ik eigenlijk heel boos op ‘m dat ‘ie het zo ver had laten komen.

Alexandra Holscher (52), eindredacteur, is getrouwd en moeder van drie kinderen (15, 18 en 21). Naast haar werk is ze mantelzorger voor haar moeder van 92. Om te ontspannen doet ze aan yoga, bootcamp en zingt ze in een koor. Ze houdt van films kijken en ‘met haar handen bezig zijn’.

Meer blogs van Alexandra lezen?
Dat kan hier!

Ook interessant