Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Prinses Irene over de coronacrisis: ‘Zoals het was, gaat het niet meer’

prinses-irene.jpg

Prinses Irene van Lippe-Biesterfeld hoopt dat de coronacrisis ons heeft laten inzien dat we op een andere manier moeten gaan leven en dat we andere prioriteiten gaan stellen. We zouden vooral de natuur anders moeten behandelen, vertelt ze journalist Marieke Gouka in een interview.

“De coronacrisis heeft enorme consequenties, zowel economisch als persoonlijk. En voor jongeren in het speciaal. Jongeren gaan deze aarde nog langer beleven dan wij ‘oudjes’. Daarom kunnen wij niet meer terug naar het consumentengedrag van vóór de coronatijd. We moeten echt op een andere manier gaan leven en verantwoordelijkheid nemen voor toekomstige generaties,” legt prinses Irene uit.

Naar buiten

“Het afgelopen jaar zijn we massaal naar buiten gegaan en hebben we gemerkt hoe belangrijk dat is voor ons mentale en fysieke evenwicht. We wandelden langs zee, door de velden en de bossen. Mensen hebben gevoeld wat natuur met ze doet,” vertelt prinses Irene. “Ik hoop dat de natuur zo belangrijk voor mensen is geworden, dat ze ander gedrag gaan vertonen. Is het altijd nodig om te vliegen? Wat koop je? Wat eet je? Het zijn concrete dingen waarover je kan nadenken en waarmee je echt verschil kan maken.”

Kleinkinderen

“Als oma draag ik mijn liefde voor de natuur bewust én onbewust over op mijn kleinkinderen. Ik leef erg in contact met de natuur en dat maken ze natuurlijk mee. Dat zien ze en dat voelen ze,” vertelt prinses Irene trots. ”Ik leer ze voornamelijk om goed te kijken; naar de volle maan, naar de kracht van een krokus die uit de grond komt. We zwemmen in rivieren. Ze bewust laten voelen, ruiken, proeven en kijken; dat wil ik ze meegeven.”

Maar niet alleen voor haar eigen kleinkinderen hoopt Irene op een betere wereld. “Ik wens mijn kleinkinderen en alle andere kleinkinderen toe dat ze in de toekomst ‘de kleinkinderen’ van alle dieren- en plantensoorten op aarde mogen meemaken. Dat ze kunnen blijven genieten van het buitenzijn. Ik hoop dat de coronacrisis ons dáár bewuster van heeft gemaakt.”

Nederland plant bomen

Om zelf ook haar steentje bij te dragen, steunt prinses Irene de actie ‘Nederland plant bomen’. Deze actie roept iedereen in Nederland op om de eigen provincie groener te maken. Dat kan heel simpel door voor €7,50 een boom te kopen via nederlandplantbomen.nl of om je aan te sluiten bij één van de battelende boomplantteams. Zo strijden onder andere presentator Dennis Weening, weerman Reinier van den Berg en royaltyprogramma Blauw Bloed voor het hoogst aantal gedoneerde bomen. Prinses Irene steunt de actie met een oproep voor Blauw Bloed.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? 
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Beeld | Getty Images

Ook interessant