null Beeld

Presentatrice en ‘Masked Singer’-panellid Loretta Schrijver: ‘Ik stippel niks uit’

Het boegbeeld van Koffietijd en jurylid van het succesvolle The Masked Singer vertelt ons over haar lach, sombere dagen, corona, carrière en haar man. En over de 65 kaarsen die Loretta Schrijver in 2021 mag uitblazen. “Met pensioen gaan is iets voor mensen die zwaar lichamelijk werk doen.”

Vanavond is ze te om 22.20 uur te zien in de Oud & Nieuw special van The Masked Singer op RTL 4. "Het is mijn droomprogramma, The Masked Singer, het is een groot hysterisch sprookje."

Loretta Schrijver

Loretta Schrijver wijdt graag uit. ‘Slap lullen’ noemt ze dat zelf, maar daarmee doet ze zichzelf tekort. De presentatrice duikelt gewoon graag van het ene verhaal in het andere, komt om in de ideeën, ventileert een mening hier en een gedachtenspinsel daar. De ene keer maakt ze zich daarbij kwaad – soms vergezeld van hartgrondig vloeken – vaker lacht ze haar aanstekelijke lach. De lach die je doet denken dat het allemaal wel meevalt in de wereld. Dat het wel goed komt, dat de meeste mensen deugen. Zelfs met 2020 nog vers in het geheugen, het jaar dat de meesten van ons het liefst willen vergeten.

Die lach en je aanstekelijkevrolijkheid zijn kenmerkend voor je. Ben je altijd zo positief ingesteld?

“Nee. Ik ben heel wisselvallig in mijn buien en gevoelsleven. Ik kan gemakkelijk een dag of drie, vier somberen. Heel erg somberen. En ik houd ook van mijn rust: mensen moeten me niet continu storen. Telefoontjes worden vaak niet beantwoord, mailtjes en appjes niet. Ik heb daar niet altijd zin in. Het zijn dus twee uitersten. Ik ben optimistisch, heb humor en m’n lach, maar ook die sombere kant heb ik altijd gehad.”

Dan zal 2020 ook voor jou geen al tebest jaar zijn geweest.

“Ik prijs mezelf zeer gelukkig dat ik goed door dat jaar heen ben gekomen. Mijn werk is gewoon door blijven gaan, mijn man Lou en ik zijn gezond gebleven, de hond ook. Ik kon mijn kleine wereldje min of meer draaiende houden. Maar die eerste maanden voelden zoals de oorlogstijd voor de generaties vóór ons moeten hebben gevoeld. Niet dat er soldaten voor de deur stonden, maar al die vrijheden die werden ingeperkt, de voorzieningen die verdwenen, het feit dat je niet meer zomaar bij elkaar op bezoek mag, dat afstand houden: het was – en is – een beproeving. Dus zeker in het begin was ik somber. De lege straten en pleinen, iedereen in zijn huis, het voelde als een sciencefictionwereld. Ik vond het vreselijk.”

Gaan we snel terug naar 2021, het jaardat je met pensioen mag.

“Haha, ja, wrijf het er even in. Maar deze gedachte schuif ik dus steeds voor me uit. 65… de leeftijd waarop je werkzame leven erop zou zitten. Toch voelt dat voor mij niet zo. Het is meer iets van vorige generaties of voor mensen die zwaar lichamelijk werk doen. Het kan zijn dat ik over een halfjaar zeg dat ik toe ben aan absolute rust, maar mijn werk is zo ontzettend leuk. Bovendien houdt het me nieuwsgierig en alert en ik haal er mijn kennis uit. Ik ben continu aan het lezen, aan het nadenken. Het is een belangrijk deel van mijn bestaan en ik vraag me dus weleens af of ik zonder de druk van dit werk nog zo actief zou zijn.”

Dan zou je inkakken?

“Dat zou zomaar kunnen, want ik ben best lui.”

Dat komt niet zo over: je presenteert Koffietijd, doet voice-overs, zet je in voor dierenleed en bent zelfs panellid in The Masked Singer.

“Ja, haha, dat is mijn droomprogramma, The Masked Singer, het is een groot hysterisch sprookje. Ze vroegen me in eerste instantie om mee te doen, maar dat wilde ik niet. Panellid, daarentegen, dat leek me wel wat. Want niets hoeft en alles kan. Ik mag zeggen wat ik wil, dus ook als iemand slecht zingt. En ik hoef me niet in te houden en kan dus eindelijk volledig mezelf zijn, haha. Ik loop echt niet de hele dag zo te geiten, maar in dat programma, in die wonderlijke wereld, daar mag dat. Er zijn mensen die vinden dat ik zoiets niet moet doen, met ‘de statuur van mijn achtergrond’. Ja, wat wil je nou? Een mens heeft gewoon verschillende kanten. Als het om dierenleed gaat, loop ik echt niet zo te geiten, dan ben ik oprecht verdrietig. Dan zie je een heel andere Loretta.”

Met die achtergrond doelen ze op detwintig jaar dat je het RTL Nieuws presenteerde. Mis je die kant van jevak nog weleens?

“Nee, ik ben niet meer de keiharde nieuwsjager die ik was in mijn jonge jaren. En zelfs toen werd ik al wat moe van het nieuws – daarom ben ik uiteindelijk ook weggegaan. Het gold niet voor het RTL Nieuws, maar ik was klaar met al die verschillende media die allemaal nieuws zoeken, alles hypen, op zoek zijn naar de waan van de dag.”

Lees ook:

Bibian Mentel vertelt over haar toekomst: ‘Ik zeg: kom maar op!’

Inmiddels presenteer je al meer dantien jaar Koffietijd. Zag je dat aankomen?

“Nee, dat zag ik niet aankomen, maar ik ben sowieso niet van het plannen. Plannen heeft geen zin: het leven loopt altijd anders dan je had gedacht. Dat is niet erg. Sterker: ik omarm dat, ik stippel niks uit. De enige stabiele factor in mijn leven is het dierenleed.”

Je man is ook een stabiele factor

“Ja, we zijn al dertig jaar bij elkaar.”

Hoe verklaar je dat?

“Lou is groter dan ik, hij is ouder, ik heb hem een beetje nodig om sturing in mijn leven te geven. Hij is mijn rots in de branding. Aan de andere kant gaat er geen dag voorbij zonder een ruzietje, een ditje of een datje: wij staan continu in de discussiemodus. Ik vraag me vaak af waarom hij zo moeilijk doet, zoals hij zich waarschijnlijk geregeld afvraagt waarom hij nu weer naar mijn geouwehoer moet luisteren. Daarom is het ook goed dat we allebei ons eigen leven leiden: we hebben een latrelatie. Dat hebben we nodig, af en toe even rust, een moment voor onszelf. Tegelijkertijd kunnen we helemaal niet zonder elkaar.”

Zoals je ook niet zonder Koffietijdlijkt te kunnen. Wat maakt het zo leuk dat je er al tien jaar zit?

“Omdat er dagen zijn dat we een fantastisch programma maken. Gisteren was zo’n dag dat alles klopte, dat ik het ontzettend leuk vond. Nick en Simon waren er en zongen een nummer van hun album dat is geïnspireerd op de muziek van Simon & Garfunkel. Ik was op slag weer dat dromerige veertienjarige meisje wier leven bestond uit die twee mannen: ik probeerde hun muziek na te spelen, ik tekende ze, ik was helemaal weg van Simon & Garfunkel. Op zo’n dag is het heerlijk om Koffietijd te presenteren: de gasten zijn leuk, de uitzending is goed voorbereid. Geweldig. Maar er zijn ook dagen dat ik het een stuk minder lekker loopt.”

null Beeld

Lees ook:

Nick en Simon: ‘Het is een gek jaar, maar we zijn dankbaar voor alles wat er wél is’

Naast het vertrouwde Koffietijd moet het leuk zijn om een uitstap te maken naar zo’n groot showprogramma als The Masked Singer.

“Ja, vooral omdat het zo’n ontzettend goed team is dat dat programma maakt. Dan heb ik het niet alleen over presentator Ruben Nicolai of mijn mede-panelleden, maar ook over de mensen die het bedenken en maken. Ik ben een van de personen die voor het voetlicht treden, maar ik ben daarbij afhankelijk van de mensen die regisseren, monteren, de mensen die het licht doen, de cameramensen. Zij dragen net zo veel bij aan het programma als ik, alleen zie je ze niet. Ik voel me daar erg op mijn gemak, wat knap is, want televisie is genadeloos: als je raar trekt met je mond of op een verkeerd moment wegkijkt… Alles wordt geregistreerd. Maar bij The Masked Singer klopt alles. Ik kan volledig vertrouwen op de makers.”

Het is alleen niet live, integenstelling tot Koffietijd. Mis je dat gevoel niet?

“Ik denk eerlijk gezegd dat ik wel zonder de spanning van live televisie kan. Ik vind het namelijk toch een flinke verantwoordelijkheid. Want je vraagt nogal wat van de mensen: ze moeten hun tijd opofferen om te kijken. Dan moet je ze dus wel waar voor hun geld geven. Zo kijk ik zelf namelijk ook televisie, ik consumeer het heel bewust. Ik zet de tv vaak genoeg uit omdat ik me afvraag waarom ik in godsnaam naar die nepzooi, kitschtroep of bagger zou moeten kijken, wat ik moet met al die meningen van al die mensen. En wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.”

Wat voor meisje was die veertienjarigeLoretta over wie je het net had?

“Dromerig, maar ik zat ook op het gymnasium en kon wel leren. En dat terwijl ik niet uit een geleerd milieu kwam: mijn moeder was huisvrouw, mijn vader koopman. Maar ik heb een ongelooflijk rijke jeugd gehad, doordat mijn ouders me lieten kennismaken met die verschillende milieus en me leerden daartussen te laveren. ‘Leren, Loretta’, zeiden ze bovendien, ‘dat moet je doen, dat is investeren in je toekomst. Zorg dat je je hele leven onafhankelijk bent, dat je altijd zelf je brood kunt verdienen’. Ik werd enorm gestimuleerd om kennis te vergaren. Bijzonder, helemaal als je weet dat mijn moeder uit een tijd kwam dat je als meisje niet eens zelf de krant mocht lezen.”

Je bent geboren in New York en hebt inje jeugd een aantal jaar in Californië gewoond. Zit er nog iets Amerikaans injou?

“Nee, dat is inmiddels wel gesleten, maar ik ben er inderdaad geboren en heb nog steeds een Amerikaans paspoort. Mijn ouders hebben ervoor gezorgd dat ik dat paspoort kreeg, de Tweede Wereldoorlog indachtig. Amerika was de grote bevrijder, het land van de toekomst, het land waar je je dromen kon realiseren. Met dat paspoort had ik de mogelijkheid om op elk moment naar Amerika te kunnen gaan, een ticket naar de vrijheid. Ik heb ook lange tijd gedacht dat ik ooit nog eens in New York zou gaan wonen, de stad die het voorbeeld was van hoe het leven zou moeten zijn. Dat voel ik niet meer."

"Waarschijnlijk omdat je in Nederland nu ook altijd eten kunt laten bezorgen en we in Amsterdam een Zuidas met prachtige architectuur hebben. Ik hoef niet meer zo nodig. Ook omdat de Amerikanen zijn veranderd. Dat kinderlijk naïeve dat ze daar hadden, het plastic, het showelement, hun enthousiasme, het gebrek aan cynisme: dat vond ik altijd leuk. Dat is niet meer. Amerika is verdeeld, zoals dat ook in Nederland aan de hand is. Dat gepraat over minderheden en meerderheden… Ik heb zo nooit geleefd, ik heb nooit in kleuren of minderheden gedacht, maar dat wordt me nu opgedrongen. Daar word ik heel iebel van.”

Waardoor je zelf ook cynischer wordtdan je zou willen?

“Lou zegt altijd: ‘Het leven is kut, dus geniet ervan.’ Ik vond dat altijd nogal cynisch, maar ik ben het inmiddels zó met hem eens. Ik vind de maatschappij waarin we momenteel leven namelijk heel onaangenaam, ook door al die religies. Het is een marteling dat we elkaar bestrijden om dingen die zijn bedacht in de middeleeuwen. Wat mij betreft mogen religies worden afgeschaft. Dat kan natuurlijk niet, maar laten we dan in elk geval afspreken dat we elkaar er niet mee lastigvallen. Desondanks probeer ik boven alles hoopvol te zijn en positief te blijven. Alleen al daarom doe ik mee aan zo’n programma als The Masked Singer: ik wil toch vooral zo veel mogelijk blijven lachen.”

Speciale uitzending van The Masked Singer

null Beeld

Op oudejaarsavond staat er een bijzondere special van The Masked Singer op het programma. Vijf nieuwe, feestelijke karakters nemen het die avond tegen elkaar op tijdens spetterende solo’s, duetten en groepacts. Gerard Joling & Buddy Vedder en Carlo Boszhard & Loretta Schrijver doen ook die avond weer hun uiterste best om de identiteit te achterhalen van de BN’ers die schuilgaan in de pakken. De uitzending wordt onderbroken door het aftelmoment om 00.00 uur, waarna de winnaar zich onthult na het knallen van de kurken.

The Masked Singer Oud & Nieuw special is op 31 december te zien bij RTL 4 om 22.20 uur.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Dit artikel is te lezen in Margriet 2020-02. Je kunt deze editie nabestellen via magazine.nl.

Tekst | Marcel Langedijk

Fotografie Loretta Schrijver | Marloes Bosch

Beeld The Masked Singer | RTL

null Beeld

Margriet 02 ligt nu in de winkel! In dit nummer een interview met Loretta Schrijver, lekker fit het nieuwe jaar in (met weekplan), winterpastels en wol en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm online zonder verzendkosten.

Manon Maas

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden