MT45 M45 dromen durven doen Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

Philemon heeft als dj op veel grote festivals gedraaid en durft meer op de voorgrond te treden dan vroeger

Toen haar pensioen in zicht kwam, besloot Philemon van Welt (66) dj-lessen te gaan volgen. Ze draait nu als dj Philemon op hardstylefestivals en -parties en haar online streams worden door miljoenen bekeken.

“Mensen zeggen weleens tegen me: ‘Wat gaaf dat jij op dat podium gaat staan.’ Eerlijk gezegd vraag ik mezelf ook weleens af of ik het wel durf en of alles er technisch wel uitkomt, zoals ik voor ogen heb. Maar dan denk ik: Ga ik er dood van? Nee. Dus geen zelfmedelijden en go!’”

“Mijn leven staat in het teken van muziek. Ik speelde vroeger djembé, accordeon en heb half Frankrijk afgelopen met de drumband. Acht jaar geleden kreeg ik een proefles dj’en van mijn zoon en dochter cadeau en een halfjaar later besloot ik lessen te gaan volgen op de dj-school. Ik wilde graag iets anders doen, was toe aan iets nieuws, om mentaal fit te blijven. In het begin vond ik het eigenlijk ­helemaal niet zo leuk, ik was vooral nieuwsgierig, want hoe kwam die ‘herrie’ uit zo’n usb-stick?”

In de lampen

“Via school mocht ik een keer draaien bij een café in de buurt. Dat was ­megaspannend. Ik wist niet of ik het in me had om mensen te vermaken, maar iedereen vond het geweldig! Die wisselwerking met het publiek en de energie die je ervan krijgt, waren de trigger om door te gaan. Ik heb sindsdien op heel mooie, grote festivals ­gedraaid. Als ik met mijn muziek iedereen in de lampen krijg, geeft dat zo’n enorme kick. Ik ben altijd onder de mensen en ik durf veel meer op de voorgrond te treden dan vroeger. Het draaien houdt me scherp, zowel mentaal als fysiek. Het gebeurt weleens dat ik ’s ochtends rond zessen pas in bed lig. Om negen uur pak ik de draad van de dag dan weer op. Dat werkt voor mij het best en ik heb ­gelukkig weinig slaap nodig. Wat natuurlijk ook scheelt is dat ik me niet volgiet met ­alcohol, ik draai op water.”

Altijd in het weekend

“Mijn man vindt het allemaal geweldig. Hij gaat altijd mee, rijdt me overal naartoe en filmt alles. Maar hij zou ook graag wat meer tijd hebben om vaker samen weg te kunnen. Omdat festivals altijd in het weekend plaatsvinden, mis ik bijvoorbeeld verjaardagen. Ik moet keuzes maken en op dit moment gaan de festivals even voor. Ze geven me energie en zorgen voor leven in de brouwerij. Ik heb nu ongeveer eens in de maand een gig, dus doe het wel wat rustiger aan dan de gemiddelde dj. Maar ik ben ook gewoon ouder, dus ik vind dat dat mag.”

Caroline van MourikRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden