null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Petra wilde geen oma worden: ‘Ik ben heel bang voor kinderen’

Toen haar zoon haar trots een echofoto toonde en haar verwachtingsvol aankeek, kreeg Petra het Spaans benauwd. ‘Ik hoopte eigenlijk helemaal niet oma te worden en ineens kreeg ik een rol die ik niet ambieerde.” Petra wist er gelukkig een aantal blije felicitaties en geïnteresseerde vragen uit te persen. Maar ondertussen voelde ze de paniek en dacht ze: "Dit vind ik niet leuk."

Dit gevoel komt bij Petra vooral voort uit haar eigen ervaringen als moeder, vertelt ze. “Ik ben gewoon heel bang voor kinderen."

Komt dit wel goed?

"Mijn zoon Bas en zijn vriendin lieten mij de echo zien. Zij waren heel blij en dat wilde ik natuurlijk niet verstoren. Tegelijkertijd ging er een storm los in mij. Mijn eerste gedachte was: Hoe dan? Wat gaat dit worden?" Volgens Petra was de thuissituatie van haar zoon niet ideaal, maar daarnaast wilde ze ook helemaal geen oma worden.

'Ik was liever geen moeder geweest'

Na het zien van de echo kreeg Petra kreeg meteen een flashback naar haar eigen moederschap. “Ik kon niet in mijn geluk komen en kwam meteen terug bij het gevoel dat ik vroeger had. Als ik dan met Bas ergens kwam, zag je de mensen kijken van ‘heb je haar weer met dat kind dat altijd maar jankt en driftig is’. Ik kijk daar gewoon niet fijn op terug. Ik was liever geen moeder geweest.”

‘Ik ben heel bang voor ze’

Petra heeft een angst opgebouwd voor kinderen. “Ik ben gewoon heel bang voor ze. Die angst zit hem in het onvoorspelbare. De ene keer hebben ze het naar hun zin en zitten ze lief te spelen, tot dat er stemmingen komen en ze gaan drammen. Het kost mij bakken met energie en ik krijg er de zenuwen van.”

Lees ook:

Lucia had een bijna-doodervaring: ‘Ik was super dankbaar dat ik door kon’

Beluister het verhaal van Petra

Waarom is dit zo'n diepgewortelde angst bij Petra? En hoe is de relatie met haar kleindochter inmiddels? Beluister hier haar verhaal:

Meer over Mijn verhaal

In de indrukwekkende podcastserie Mijn verhaal gaan we in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Gesprekken over verlies, bijzondere liefdes en eindelijk jezelf kunnen zijn. Beluister alle afleveringen via Margriet.nl/podcast.

Interview | Marijke Kolk

Onder redactie van | Nova Letschert, en Loesja de Bruin

Beeld |

Lisa MancheGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden