Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Peter van de Vorst vertelt in Margriet

petervdvorst.png

Peter van der Vorst (44) is één van de boegbeelden van de ‘hulptelevisie’. Met programma’s als Verslaafd oogst hij veel kijkers, maar ook kritiek en dat laatste vindt hij onterecht. Gelukkig werkt zijn gezinsleven relativerend. In Margriet 1 lees je een uitgebreid interview met Peter. 

Ik zorg voor jou gaat over mantelzorgers. Zou jij met zo’n druk schema mantelzorger kunnen zijn?

“Die vraag hield me tijdens de opnames wel bezig. Wat als mijn ouders, partner of kind plotseling langdurige zorg nodig hebben? Mijn gevoel zegt: natuurlijk ga ik dan voor ze zorgen. Ik heb de financiële middelen om zorg in te kopen, maar zou ook niet te veel uit handen willen geven. Maar hoe moet dat dan praktisch? Mijn ouders zijn 75 en 80 en wonen nog zelfstandig in Breda, voor mij niet om de hoek. Af en toe ga ik met ze mee naar doktersafspraken en dan merk ik al hoe lastig het is om dat te plannen. Maar als ik heel eerlijk ben, weet ik ook los van die praktische bezwaren niet zeker of ik mantelzorg zou aankunnen. Je onderlinge relatie verandert dan in patiënt en verzorger. Ik heb tijdens de opnames gezien hoe zwaar dat is.”

Wat voor programma kunnen we verwachten?

“We volgen acht overbelaste mantelzorgers en helpen hen om de zorg beter te organiseren. Toen een collega met dit idee kwam, was ik niet meteen enthousiast. Ik dacht bij mantelzorg aan mensen die voor hun bejaarde ouders zorgen en dat leek me meer iets voor omroep MAX dan voor familiezender RTL4. Hoe dom kon ik zijn? Ik ben me erin gaan verdiepen en ontdekte dat er in Nederland 2,6 miljoen mantelzorgers zijn in heel herkenbare gezinssituaties. Van dat aantal zijn er ongeveer vijfhonderdduizend overbelast. Die cijfers verbaasden me echt. Wij volgen bijvoorbeeld een vrouw die voor haar 43-jarige man zorgt sinds die door een hersenstaminfarct zwaar gehandicapt is geraakt. En een jonge vrouw met alzheimer, die door haar man wordt verzorgd. Grote drama’s zijn het, die iedereen van de ene seconde op de andere kunnen overkomen.”

Hoe kunnen jullie deze mensen helpen?

“Het grootste probleem is dat ze niet om hulp vragen. Veel mantelzorgers schamen zich om toe te geven dat het hun te veel is. Je zorgt toch vanzelfsprekend voor je geliefde? Onbewust zien ze het als een teken van zwakte als ze het niet redden. Soms ontwijken ze ook een onontkoombaar besluit: dat het beter is als de patiënt niet meer thuis woont. De meeste mensen in ons programma zijn door familie of vrienden aangemeld: die zien het misgaan. We staan niet met een zak geld klaar of met die traplift waar mensen al heel lang op wachten, maar een mantelzorgcoach, een psycholoog en een financieel deskundige brengen de problemen in kaart en helpen die op te lossen.”

Hulptelevisie is een van de grootste tv-trends van de afgelopen jaren. Jij maakte in dat genre onder andere Verslaafd en Gepest. Er is ook kritiek op dit soort programma’s: het zou smakeloze tv zijn, omdat je kijkcijfers scoort met andermans ellende. Wat vind je daarvan?

“Zuur geklets. Er wordt vaak gezegd: ‘Lekker makkelijk, je geld verdienen over de rug van zielige mensen.’ Ja, ik verdien er mijn geld mee, maar had dat ook kunnen doen met spelletjesprogramma’s of talentenjachten. Ik verdien het onder meer met mensen helpen, ik snap nooit wat daar mis mee is.”

interview: bas maliepaard. fotografie: ester gebuis. visagie: tirzah waasdorp.

M01 CoverV2.inddHet volledige interview lees je in Margriet 1. Vrijdag in de winkel en online te bestellen.

Ook interessant