Margriet logo
null Beeld Petra Hoogerbrug. Styling: Karin van der Knoop. Visagie: Astrid Timmer
Beeld Petra Hoogerbrug. Styling: Karin van der Knoop. Visagie: Astrid Timmer

PREMIUM

Paulette: ‘Snaaien doe ik nog steeds, maar nu met cherrytomaatjes en andere snoepgroenten’

Goede voornemens: je maakt ze vol goede moed aan het eind van het jaar, maar in januari verval je alweer snel in je oude gewoonten. Vier vrouwen maakten wél een succes van hun voornemen. Zo pakt Paulette (63) het aan.

“De sportschool is vertrouwd terrein voor mij: nadat ik in 2019 borstkanker kreeg, ging ik er drie keer per week naartoe. Als je aan krachttraining en cardio doet, kun je beter omgaan met vermoeidheid veroorzaakt door chemo. In die zin was ik dus best goed bezig – maar toen kwam corona en ging ik veel meer snoepen. Nootjes, toastjes, koekjes en chocola met zeezout: heerlijk. Maar telkens als ik zoet at, werd ik doodmoe. Eigenlijk had ik sowieso nergens meer fut voor. Eind 2021 maakte ik daarom het goede voornemen meer te bewegen en af te vallen. Dat voornemen werd héél serieus toen ik begin 2022 bij de huisarts mijn bloeddruk en bloedsuikerspiegel liet checken. Mijn waardes, die eerder keurig waren, rezen de pan uit en de assistente vertelde me dat ik diabetes type 2 had. Ik moest óf medicatie gaan gebruiken, óf mijn leefstijl ingrijpend veranderen – diabetes type 2 kun je immers gunstig beïnvloeden door meer te bewegen en beter te eten. Ik nam mij voor ervoor te gaan. ”

Maak bewegen makkelijk

“Anders eten komt neer op andere keuzes maken: ik ben vooral op koolhydraten gaan letten. Snaaien doe ik nog steeds, maar nu met cherrytomaatjes en andere snoepgroenten. Een alcoholvrije cocktail met suikervrije siroop blijkt een prima alternatief voor koek. Ik haal ook geen nootjes of zoetigheid meer in huis, behalve voor bezoek. Dan berg ik het op zodat ik niet in de verleiding kom. Bewegen heb ik verweven in mijn dagelijks leven. Mijn boodschappen haal ik te voet met een karretje en ik ga lopend naar de sportschool, want daar kom ik nog steeds vaak. De truc is: maak bewegen makkelijk en leuk voor jezelf. Ik doe dat door een sportschool vlakbij te kiezen en mee te doen aan leuke groeplessen op muziek. Achteraf drinken de deelnemers vaak nog koffie. De gezelligheid motiveert me steeds weer te gaan. Inmiddels ben ik zeven kilo afgevallen en mijn bloedwaardes zijn slechts nog wat aan de hoge kant – diabetes type 2 heb ik niet meer. Ik loop weer over van energie en wil van alles ondernemen. Het leven is een stuk leuker geworden. Dus natúúrlijk ga ik hier ook in 2023 mee door.”

null Beeld

Tip van Paulette:

“Als je meer wilt bewegen, is het goed om 10.000 stappen per dag als basis te nemen. Ik loop nu overal naartoe, en mijn man en ik lopen na het avondeten samen een rondje. Daar was de klad in gekomen toen onze hond overleed, maar we hebben het in ere hersteld. Dat is trouwens ook een prima relatieadvies.”

Nicole Gommers en Şenay ÖzdemirPetra Hoogerbrug. Styling: Karin van der Knoop. Visagie: Astrid Timmer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden