Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Hij van Susan Smit: ‘Dat ze van me houdt zoals ik ben, is het waardevolste cadeau ooit’

hij-van-susan-smit-dat-ze-van-me-houdt-zoals-ik-ben-is-het-waardevolste-cadeau-ooit.jpg

Hoe is het om de partner van een bekende Nederlander te zijn? Deze week: schrijver, columnist en communicatieadviseur Onno Aerden (54), de partner van schrijfster en columniste Susan Smit (47).

“Het grote verschil met relaties die ik eerder had, is dat er nu bij Susan en mij een diepgevoeld besef is dat we bij elkaar horen. En daarvoor hoef je dus niet per se samen te wonen.”

Allebei een eigen huis

“We zijn getrouwd, maar hebben allebei ons eigen huis. Wel zo praktisch, gezien het feit dat de kinderen van Susan jonger zijn dan mijn dochters die de puberteit alweer bijna achter zich laten. Als onze kinderen uitgevlogen zijn, sluiten we niet uit dat we alsnog gaan samenwonen, maar voor nu is dit een prima oplossing. Voor mij was dat apart wonen een nieuwe ervaring, want in het verleden ging ik meteen op zoek naar een gezamenlijke woning zodra een relatie serieus werd. Ik heb vier keer samengewoond in totaal.”

‘We voelden allebei: hier zit veel meer in’

“Susan had ik één keer kort gesproken toen zij net als ik te gast was bij Pauw. Dat was een prettig gesprekje, maar we zaten allebei in een relatie dus we dachten daar verder niks bij. In 2016 heb ik contact met haar gezocht toen ik las dat zij door haar partner was verlaten. Ik zat in een soortgelijke situatie. Dat mijn vriendin mij had verlaten, zorgde voor een worsteling waar ik graag met Susan over wilde praten. Al snel werd dat een mooi en intens gesprek, waarbij we allebei het gevoel hadden: hier zit veel meer in.”

Mijn catharsisjaar

“Zoals ik beschrijf in mijn boek De kampvuurvraag, waarin de vraag centraal staat hoe je het leven vindt dat bij je past, had ik al een heel bewustwordingsproces achter de rug. In 2010, dat ik nu mijn catharsisjaar noem, begon ik aan een heel nieuw leven. Ik had mijn vaste baan opgezegd, mijn toenmalige relatie was gestrand en ons huis werd verkocht. Op een zolderkamer van een bevriend stel begon ik opnieuw. Ik startte mijn eigen bedrijf, maar toen dat goed liep, kwam de vraag op: in welke zin ben ik nu ánders bezig? Ik was weliswaar eigen baas maar was toch weer min of meer in dezelfde mechanismen en gedragspatronen beland. Daarvóór had ik me vijftien jaar in de tijdschriftenwereld in diverse functies gelaafd aan de sfeer en de lol die dat werk gaf zónder me af te vragen of die carrière wel echt bij me paste. Al snel zat ik op een route van commercieel succes die een vorm van toneelspel vraagt, waardoor je geleidelijk aan steeds verder van jezelf afdrijft.”

Hij van Susan Smit: 'Dat ze van me houdt zoals ik ben, is het waardevolste cadeau ooit'

Een ‘voorheen buitenkantmannetje’

“Vandaar dat Susan mij in een interview ooit omschreef als een ‘voorheen buitenkantmannetje’. Dat was ik dus niet meer toen wij elkaar leerden kennen. Op de divan van een goede psychotherapeute had ik namelijk wel degelijk naar binnen gekeken. Zoals ik in mijn boek aangeef, is het niet alleen belangrijk om vooruit te kijken, maar ook achterom. Zelfkennis is de sleutel naar verandering. Ik gun iedereen zo’n periode van opschonen en aandacht geven aan je diepste verlangens.

Vandaar dat ik mijn inzichten en levens­lessen heb geboekstaafd. Susan las mijn schrijfsels en spoorde me aan om door te pakken: ‘Ja, Onno, dit boek is relevant.’ Ik schrijf onder meer over cognitieve dissonantie, dat wil zeggen dat je iets voor jezelf goed praat, terwijl je ten diepste weet dat het fout is. Bij je vierde wijntje weet je dat je er de volgende dag last van hebt, maar je verzint allerlei argumenten waarom je het toch neemt. Een manier van redeneren waar iedereen zich af en toe aan bezondigt, maar je voelt je toch een stuk fijner als je dat zo min mogelijk doet. In essentie gaat het dus om eerlijkheid naar jezelf en naar de ander.”

‘Susan leeft vanuit haar hart’

“Soms moet je daar het masker van de sociale wenselijkheid voor af doen. Daar is moed voor nodig. Susan is daar goed in. Zij leeft vanuit haar hart en is daardoor altijd op zoek naar echtheid en waarachtigheid. Haar vrienden zoekt ze uit op gevoel. Dat merk je. Het is een fijne vriendenkring. Zij is niet zo bezig met de boze buitenwereld zoals die dagelijks op het nieuws te zien is. Haar inspiratie haalt ze eerder uit haar rijke innerlijk. Ze leest veel, beschikt over veel fantasie en heeft een bewonderenswaardige scheppingskracht.”

Een inspiratiebron

“Iedereen die De heks van Limbricht leest, merkt dat ze in dat boek haar ziel heeft gelegd. Met haar talent en charisma is ze voor veel mensen een inspiratiebron. Zelf leer ik ook van haar. Ik kan nog weleens stellig een mening verkondigen. Zij attendeert me er dan op dat je het ook van een andere kant kunt zien. Als ik me opwind over iets op Twitter kan zij me met haar glimlach het zwijgen opleggen. En vaak is dat maar goed ook.” (lacht)

Jaloezie

In mijn vorige relatie kampte ik met jaloezie. Daar heb ik aan gewerkt. Toch was er in het begin van mijn relatie met Susan een moment waarop die jaloezie weer even opdook. Zij maakte in een talkshow een – in mijn perceptie – ietwat te enthousiaste opmerking over een ex waardoor ik me zat op te vreten. Toen ik mijn ongenoegen daarover uitte, maakte Susan me duidelijk dat die jaloezie moest stoppen, dat er ook geen enkele aanleiding voor was. Sindsdien heb ik die akelige eigenschap kunnen loslaten. Het zit gewoon goed tussen ons, dat is ontzettend rustgevend. Dat Susan zo veel vertrouwen in me stelt en van me houdt zoals ik ben, is het waardevolste cadeau dat ik ooit kreeg.”

M50 Cover HR JPG

Dit interview met Onno, de partner van Susan Smit, staat ook in Margriet 50 – nu in de winkel! Met daarin ook: een heel scala aan surprise ideeën en DIY adventkalenders voor de naderende feestmaand, een groot interview met presentatrice Irene Moors, de leukste tips voor een dagje shoppen in Dordrecht, de lekkerste Thanksgiving-recepten en nog veel meer. Haal ‘m snel in huis of bestel deze Margriet online zonder verzendkosten.

Interview | Mieke van Wijk
Fotografie | Marloes Bosch, Yvette Kulkens (portret Susan)

Ook interessant