Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Mijn verhaal: ‘Er is nog genoeg om dankbaar voor te zijn’

mature-businesswoman-listening-during-meeting.jpg

Deze week in Mijn verhaal vertelt Anita van den Berg over de oudejaarsavond van een jaar geleden. Ze had toen niet verwacht dat het dit jaar allemaal anders zou zijn. Nog steeds vindt ze dat er veel is om dankbaar voor te zijn.

Oudejaarsavond

“Het is oudejaarsavond, half elf. Ik rijd naar mijn werk. Thuis heb ik afscheid genomen van onze jongens, die de avond zullen doorbrengen met hun vriendengroep. Mijn echtgenoot verheugt zich op een avondvullende film en ik zal de wacht houden over de eenentwintig bewoners die sinds een jaar in mijn hart zitten.

Het is mistig buiten. In de auto is het lekker warm en gezellig met de Top 2000 aan. Ik overdenk het afgelopen jaar. We hadden weer veel om dankbaar voor te zijn. Onze jongste zoon heeft het erg naar zijn zin bij zijn nieuwe werkgever. Oudste zoon zie ik volwassen worden en enorm zijn best doen op het hbo, met mooie resultaten. Ziekte is ons bespaard gebleven. Ik heb mijn droombaan gevonden. Voor het nieuwe jaar heb ik zelfs enkele goede voornemens: wat gewicht kwijtraken en mijn grote hobby schrijven nu eens serieus oppakken. En ik ga doen wat ik al jaren wil doen: alleen op vakantie! Ik kijk ernaar uit om een midweek alléén maar die dingen te doen waar ik zelf zin in heb. Ik sta altijd in de zorgmodus; dat is niet erg, want het past bij mij, maar soms schieten mijn eigen wensen er weleens bij in. Dat moet anders komend jaar.

Kaarsje doven

Als ik de parkeerplaats oprijd en naar het huis kijk, mijn werkplek, bedenk ik me dat niet alle bewoners volgend jaar opnieuw de kerstdagen zullen meemaken. Van sommigen zie ik langzaam het kaarsje doven. Dat raakt me, maar anderzijds: ze zijn op leeftijd en soms echt helemaal op, het overlijden kan dan een bevrijding zijn. Tot die tijd zullen mijn collega’s en ik ervoor zorgen dat ze nog mooie dagen krijgen. Als ik naar binnen ga, word ik begroet door de lichtjes en warmte die me een gevoel van thuiskomen geven. Mijn dienst in deze speciale nacht is begonnen.

Dankbaarheid

Bovenstaand stukje schreef ik bijna een jaar geleden. Ik wist toen niet wat 2020 zou brengen. Ik wist nog niets van corona, ik was nog fit en gezond en genoot van mijn gezin, mijn werk en mijn leven. Een aantal bewoners heeft inderdaad de kerst niet gehaald. Helaas waren dit er meer dan ik had kunnen vermoeden. Door het virus. Ook mijn leven heeft het totaal veranderd. En toch is er nog steeds genoeg om dankbaar voor te zijn. Dit jaar heeft ziekte, veel gemis en verdriet gebracht; het nieuwe jaar kan alleen maar beter worden. Ik kijk ernaar uit.”

Beeld | Getty Images

Ook interessant