Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

‘Orgeljoke’ Joke Meijer werd een hit op Instagram: ‘Mijn man had dit fantastisch gevonden’

orgeljoke-margriet.jpg

Joke Meijer (71) plaatste tijdens de lockdown onder de naam ‘orgeljoke’ elke dag een video waarop ze een liedje speelt op haar keyboard. Dat bleek een gouden greep.

“Soms ben ik na vijftien repetities nog niet tevreden.”

Orgeljoke

“Op de galerij van mijn flat had ik twee stoelen neergezet, een paar meter uit elkaar. Zo kon ik op veilige afstand een praatje maken met de buren. Het was het begin van de intelligente lockdown en vanwege mijn astma moest ik extra oppassen. Ik voelde me geïsoleerd toen covid-19 uitbrak. Ik miste mijn man nu nog meer, sinds zijn overlijden begin dit jaar. Mijn oudste zoon Jeffrey opperde dat ik mijn keyboardhobby weer moest oppakken, het zou me afleiding geven. Stuur me er ook een filmpje van, riep hij. Dat filmpje plaatste hij op Instagram. Daags erna belde hij met de bizarre boodschap dat @orgeljoke tienduizend volgers had. ‘Viral gaan’ noemen ze dat, weet ik nu. Ik wist niet wat ik hoorde. Vond het zó geestig.

Behoordlijk wat werk

Vanaf toen plaatste ik gedurende de hele quarantaineperiode elke dag een muziekstuk. Daar gaat behoorlijk wat werk in zitten: eerst oefen ik vlijtig op mijn Yamaha-elektrische piano – soms ben ik na vijftien repetities nog niet tevreden. Dan trek ik een leuk bloesje aan, zorg dat mijn kapsel en nageltjes netjes zijn en maak ik de opname met mijn telefoon. Franse chansons vind ik heel mooi. Nederlandstalige nummers ook. Una paloma blanca bleek de grootste hit onder mijn volgers, maar liedjes met vunzige teksten doe ik niet. Via een live streaming was ik ‘te gast’ bij Shownieuws, RTL Boulevard.

Beroemdheid

In Vlaardingen ben ik een celebrity, mensen willen met me op de foto. Mijn man had dit alles fantastisch gevonden. Hij stimuleerde mijn orgelspel enorm en begeleidde me met zijn lage basstem. Mijn dj’ende kleinzoon is jaloers op mijn 33.000 volgers, ha. Het plannetje van mijn zoon heeft echt gewerkt: ik verveel me niet. Stoppen wil ik nog niet. Ik vind het veel te leuk om die tienduizenden volgers een beetje te kunnen opvrolijken als ze het nodig hebben.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief

Tekst | Nicole Gabriëls
Fotografe | Marloes Bosch

Ook interessant