null Beeld

Op werkbezoek voor SOS Kinderdorpen: ‘Prinses, woont u in een echt kasteel?’

Deze zomer bezocht Prinses Margriet in Oostenrijk het werk van SOS Kinderdorpen, de organisatie waar zij sinds 1984 beschermvrouwe van is. In de verschillende dorpen ontmoette de prinses enthousiaste kinderen, dankbare jongeren en bevlogen begeleiders.

Dit jaar reisde de prinses, samen met SOS Kinderdorpen-directeur Arian Buurman, naar Oostenrijk om de SOS programma’s in Wenen te bezoeken. De hoofdstad van het land waar SOS Kinderdorpen kort na de Tweede Wereldoorlog werd opgericht en het land waar de prinses in 1984 voor het eerst kennismaakte met de organisatie die zij nu - bijna veertig jaar later - nog steeds een warm hart toedraagt.

Helemaal onafhankelijk

Prinses Margriet: “Ik ben destijds gevraagd door mevrouw Meijer, de oprichtster van SOS Kinderdorpen Nederland. Ik had nog niet direct een beeld bij de organisatie. Samen met haar ben ik toen op bezoek gegaan bij een kinderdorp in Salzburg. Tijdens die eerste reis raakte ik overtuigd van de kracht van SOS Kinderdorpen en besloot om mij aan hen te verbinden. Wat mij erg aanspreekt, is dat de organisatie helemaal onafhankelijk is en zich inzet voor ieder kind, ongeacht cultuur of religie en daarom heb ik ja gezegd.”

Een bijzondere ontmoeting

Het is de eerste keer sinds het uitbreken van de coronapandemie dat de prinses op werkbezoek gaat naar het buitenland. Om haar een breed beeld geven van de verschillende projecten die de organisatie in Oostenrijk runt, worden zo veel mogelijk kinderen en families bezocht. Het eerste programma dat de prinses bezoekt is locatie Schlöglgasse, waar SOS Kinderdorpen gevluchte families en alleenreizende kinderen en jongeren opneemt en ondersteunt. In deze wijk huurt de organisatie onder andere groepsaccommodaties en appartementen waar families en kinderen worden opgevangen en bijgestaan door pedagogisch medewerkers. Hier spreekt de prinses met de pedagogisch directeur Ksenija Andelic. “Wij zorgen ervoor dat de families en de kinderen hier de steun krijgen die zij verdienen. Dit kan psychosociale begeleiding zijn, hulp bij het verkrijgen van een status, het vinden van werk of zelfs het traceren van familieleden.”

Indrukwekkende verhalen uit SOS Kinderdorpen

Tijdens het bezoek aan Schlöglgasse spreekt de prinses met Abuzar (19), die op veertienjarige leeftijd vluchtte uit Afghanistan om uiteindelijk terecht te komen bij SOS Kinderdorpen. Abuzar: “Hier vond ik weer een thuis. Inmiddels woont mijn familie ook hier en zijn we eindelijk allemaal veilig.” Op de vraag van de prinses wat hij nu doet en wat zijn plannen zijn, is hij duidelijk: “Ik heb nu een baan in de horeca, maar ga een technische opleiding volgen. Ik ben blij dat ik nu mijn eigen appartement heb. Dat is al een wens die is uitgekomen.” Prinses Margriet is onder de indruk van Abuzars verhaal. “De jongeren worden door SOS Kinderdorpen stap voor stap begeleid in zelfstandig wonen en dat werkt. De kinderen hier krijgen een-op-eenbegeleiding van een vast team pedagogen, jaar na jaar.”

So ein schöner Tag!

Het volgende bezoek is aan het Urban kinderdorp Wenen (Urban Children’s Village). Een kinderdorp nieuwe stijl, wat betekent dat de familiehuizen niet bij elkaar staan, maar juist volledig zijn geïntegreerd in een normale woonwijk. SOS Kinderdorpen is vanaf het begin betrokken geweest bij van de ontwikkeling van deze wijk, wat heeft geresulteerd in de bouw van familiehuizen, groepshuizen, een coördinatiecentrum met kantoren en een kliniek voor psychotherapie. Kinderen en jongeren groeien hier op tussen families uit de buurt.

De prinses bezoekt de woongroep waar negen kinderen verblijven tussen de vier en zestien jaar oud, die om verschillende redenen niet meer bij hun ouders wonen. Hier worden ze in een familiale setting opgevoed door pedagogen van SOS Kinderdorpen. De kinderen hebben er zin in – er komt een échte prinses op bezoek – en al na een voorstelrondje en een tour door het huis is het ijs gebroken. Met zijn allen wordt er gedanst op en meegezongen met het vrolijke kinderlied So ein schöner Tag, ook door de prinses!

null Beeld

Oostenrijkse lunch en ratten

‘s Middags wordt Prinses Margriet uitgenodigd bij de SOS familie van moeder Sophie Vater. Sophie is al geruime tijd SOS moeder; met ondersteuning van een aantal pedagogen zorgt ze voor vier uit huis geplaatste kinderen. De prinses krijgt een rondleiding van de kinderen en maakt kennis hun huisdieren: vier ratten. De prinses deelt eerlijk met de kinderen dat ze de beestjes een beetje eng vindt.

Nadat de huisdieren en de slaapkamers zijn bekeken, mag ze aanschuiven aan een mooi gedekte tafel met servetten en een menukaart met margrieten. Jasmine en Alica vinden het best spannend om naast een echte prinses te zitten, maar al snel is het alleen maar heel gezellig. Vooral als de prinses samen met de meisjes hun fotoboeken gaat bekijken.

Rol van de biologische ouders

De prinses is benieuwd naar de rol van de biologische ouders van de kinderen. Zijn die nog in beeld? Moeder Sophie legt uit dat de kinderen regelmatig contact hebben met hun ouders, dat ze ook op bezoek komen en dat de kinderen bij hen op bezoek gaan of er zelfs blijven logeren. Sophie geeft aan dat SOS de ouders begeleidt om de kans op terugkeer van de kinderen te vergroten.

Prinses Margriet: “Ik vind het goed dat de ouders bij de opvoeding en het behandelplan van hun kind worden betrokken en deskundige begeleiding krijgen. Dat heb ik bij SOS nog niet eerder gezien en dat vind ik een mooie ontwikkeling.”

Het bezoek aan Oostenrijk eindigt in het SOS kinderdorp midden in het groen in Hinterbrühl, vlak bij Wenen. Dit prachtig gelegen dorp is een van de oudste kinderdorpen en stamt uit 1956. Prinses Margriet en Arian Buurman worden verwelkomd door dorpsdirecteur Thomas Wick. Hij vertelt: “De kinderen die hier wonen zijn vaak zwaar beschadigd en vol woede en frustratie. Met liefde, professionele hulp en heel veel geduld proberen we deze kinderen weer op de rit te krijgen. Dat is soms lastig. Het gaat met vallen en opstaan, maar als het dan lukt en we zien hun vertrouwen in zichzelf en de mensen om hen heen groeien, geeft ons dat weer zo veel kracht en energie.”

De kracht van klussen

Thomas neemt de prinses mee naar de werkplaats. Hij legt uit dat deze plek, waar de kinderen leren knutselen, ook een nuttige plek is. “Veel kinderen hier zijn, door wat ze hebben meegemaakt, nog zo boos. Het komt geregeld voor dat er wat sneuvelt. En dat moet dus ook weer worden gerepareerd.” Op de vraag van de prinses of de SOS medewerkers worden begeleid in het omgaan met agressie, antwoordt Thomas dat er maandelijks bijeenkomsten zijn waar alle medewerkers en moeders samenkomen en alles wordt besproken. “Maar,” benadrukt hij, “op elk willekeurig moment is er psychische ondersteuning beschikbaar als dat nodig is.”

Prinses Margriet schuift aan bij de familie van Elisabeth, die al twintig jaar SOS moeder is. “Ik wilde altijd al een grote familie en voor kinderen zorgen. Dat kan ik hier naar hartenlust doen.” Aan tafel zit de tweeling Anna en Eva van twee. Elisabeth heeft cake gebakken en de meisjes krijgen ook een plakje. Als dat er bij Eva nog niet heel gemakkelijk in gaat, twijfelt de prinses geen seconde. “Laat mij maar even helpen. Ik heb elf kleinkinderen, dus dat moet lukken.”

Na de rondleiding door het huis en de mooie tuin met kippenren is het tijd om te vertrekken. Maar niet voordat de prinses nog heel even kletst met Marie (12), die voor de gelegenheid haar allermooiste prinsessenjurk heeft aangetrokken. Al de hele tijd ligt er een prangende vraag op haar lippen: “Prinses, woont u in een echt kasteel?”

null Beeld
Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden