MT39 M39 relatie redden Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

‘Onze gesprekken gingen eerst alleen maar over Pim, daarna nergens meer over en ten slotte zijn we gestopt met praten’

Yvette (54) wil graag een keer echt práten met Martin (58), maar hij luistert nooit, zegt ze. Volgens hem heeft praten geen zin omdat zij alleen maar met verwijten komt.

MT39 M39 relatie redden Beeld

Yvette

“We zouden graag opnieuw in relatietherapie gaan, want we zijn weer teruggevallen. Na onze therapie bij jou ging het echt veel beter. We konden beter met elkaar praten en vooral beter naar elkaar luisteren, zonder ons meteen aangevallen te voelen. We kwamen daarbij niet meteen in ons oude patroon terecht van aanvallen, verdedigen en daarna zwijgen. Wat ook heeft geholpen, is dat we elke dag even tijd namen om bij te praten over wat we hadden gedaan en hoe het met ons ging. Maar op de een of andere manier is daar weer de klad in gekomen. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de drukte en stress van de afgelopen maanden. Niet alleen op het werk, waar het na de coronaperiode heel druk was, maar we hebben ook problemen gehad met onze zoon die was gestopt met zijn opleiding, niet wist wat hij wilde en thuis ook in het verzet ging en niks uitvoerde.”

Elkaar weer kwijtgeraakt

“Dat gaat nu gelukkig weer beter. Hij is gaan werken, heeft van dat geld een reis gemaakt en heeft zich voor het nieuwe jaar weer aangemeld voor een andere studie. Inmiddels gaat het beter met hem én tussen hem en ons. Als ouders konden we elkaar niet echt ondersteunen in de aanpak van de problemen met hem. Martin is veel harder en duidelijker, zegt hij zelf. Ik was vooral bang om het contact met hem te verliezen en ging volgens Martin te veel met hem mee. Dus daar kregen we dan onenigheid over en dat is een van de redenen dat we elkaar intussen weer zijn kwijtgeraakt. De gesprekken met elkaar gingen eerst alleen maar over Pim en daarna nergens meer over en ten slotte zijn we gestopt met praten omdat het nergens toe leidde. Ik heb vaak de moed niet meer om ergens over te beginnen, omdat ik weet dat het toch op irritatie zal uitlopen, waarna Martin dan weer dagenlang niet aanspreekbaar is.”

“We dachten dat we het alleen zouden redden, maar dat is ons niet gelukt. Martin voelde er eerst niet voor om terug te gaan naar jou en de therapie weer op te starten. Volgens hem helpt het toch niet en komt dat omdat ik altijd wat op hem heb aan te merken. Ik vind dat niet eerlijk, want in de therapie hebben we juist geleerd om dingen uit te spreken tegen elkaar. Maar áls ik dat doe is hij meteen beledigd en wil hij helemaal niet meer praten. Ik heb dan het gevoel dat ik er alleen voor sta. Hij is alleen met zijn eigen dingen bezig en ik kan het verder uitzoeken met de kinderen en met wat er speelt op mijn werk.”

MT39 M39 relatie redden Beeld

Martin

“Het klopt dat ik geen zin meer heb in die eindeloze gesprekken met Yvette die er altijd op neerkomen dat ik moet veranderen. Yvette doet in haar ogen altijd alles goed en als er weleens iets fout gaat, dan had ze het in elk geval goed bedoeld en heb ik het verkeerd begrepen. Overal is weleens wat, maar Yvette maakt daar meteen een drama van. We hebben het er in de therapie over gehad dat je bepaalde karaktereigenschappen van elkaar moet kunnen accepteren. Ik probeer dat te doen, maak niet meer overal een punt van, maar Yvette heeft dat deel van de therapie niet begrepen, geloof ik. Blijkbaar hebben we niets geleerd van de therapie, zodat we weer op dezelfde manier vastlopen.”

“Het ligt natuurlijk allemaal aan mij en volgens haar moeten we het daarover hebben. Want dat ik niet heb geleerd om over dingen te praten en dat ik volgens haar elke opmerking van haar als kritiek zie, komt door mijn ouders. Mijn ouders waren niet van die praters, dat klopt, maar bij Yvette thuis werd álles met elkaar gedeeld. Volgens haar moet ik dat ook leren, maar ik heb daar niet altijd behoefte aan. Misschien dat zij moet accepteren dat ik soms liever een probleem oplos dan er van alle kanten te naar kijken en erover te praten. In elk geval heb ik er geen behoefte aan om, zoals zij dat zegt, op een dieper niveau onze relatie te onderzoeken, zodat we begrijpen waar die patronen waar we in vastlopen zijn ontstaan.”

Opbouwende kritiek

“Ik kan best tegen kritiek. Op mijn werk krijg ik ook af en toe te horen dat ik iets verkeerd heb aangepakt. Ik zie dat als opbouwend, denk erover na en als het terecht is probeer ik er iets mee te doen. Kritiek is nooit leuk, maar het is wel nodig. Als je echter vindt dat jij alles moet kunnen zeggen wat je dwarszit bij een ander, dan moet je zelf ook tegen een kritische opmerking kunnen.”

“Inderdaad is dat na onze therapie een tijd beter gegaan. Dat kwam vooral omdat we hadden geleerd om de kritiek op een andere manier onder woorden te brengen. Inmiddels is het weer zo dat er volgens Yvette altijd wat te klagen valt over mijn gedrag. Dus het klopt dat ik die gesprekken dan vaak liever uit de weg ga. Ook vanwege de kinderen. Yvette wil dat de kinderen, anders dan ik, leren om problemen te uiten. Maar ik denk dat zo’n gesprek dan wel tot iets moet leiden en dat het soms goed is om iets even te laten rusten. Juist ook voor de kinderen. Die hebben ook last van de ruzies die er vaak zijn.”

MT39 M39 relatie redden Beeld

De therapie

De gedachte van Yvette en Marcel dat ik in staat ben om hun huwelijk te redden is een vergissing. Ik kan alleen met hen samen patronen ontdekken waar ze in vastlopen en die ervoor zorgen dat ze de verbinding met elkaar verliezen. Daarnaast kan ik helpen hun communicatie te verbeteren en hun te leren accepteren dat je de ander niet in een andere persoon kunt veranderen.

Het terugkerende patroon bij Yvette en Martin was dat zij zich vaak alleen voelde en dan verbinding met hem zocht, meestal in de vorm van kritiek. Hij had iets gedaan wat haar kwetste of waardoor ze zich niet begrepen of afgewezen voelde.

Aanval en verdediging'

Hij ervoer dat niet als een poging om contact te maken, maar als een aanval. Daartegen verdedigde hij zich vervolgens of ging in de tegenaanval. Yvette voelde zich door hem niet gehoord en herhaalde in fellere bewoordingen wat hij in haar ogen fout had gedaan. Uit angst dat dit gesprek zou escaleren en tot meer verwijdering zou leiden, trok Martin zich terug. Hij zweeg of liep weg. Yvette zag dit niet als een poging de relatie te beschermen, maar als haar negeren en niet willen horen. Wat niet hielp was de manier van praten met elkaar. Ze onderbraken elkaar, luisterden niet echt en waren vooral bezig zichzelf uit te leggen, in plaats van zich in elkaar te verplaatsen.

In de eerdere therapie hebben we gewerkt aan de bewustwording van dat patroon en aan het doorbreken ervan door op een zachtere manier te uiten wat ze van elkaar nodig hadden. Daarnaast werd aandacht besteed aan het echt luisteren naar elkaar en het zich inleven in de gevoelens van de ander.

Afspraken en onderhoud

Dit alles leidde tot een verandering, maar daarmee is een therapie niet klaar. Elke relatie vraagt onderhoud en aan het eind van hun therapie hadden we daarom afspraken gemaakt om de verandering vast te houden. Die afspraken kwamen erop neer dat ze opmerkzaam bleven op het patroon en elkaar zouden helpen om dat te stoppen en te doorbreken op het moment dat ze zich daarvan bewust werden. Verder zouden ze tijd maken, liefst op een vast moment van de dag, om met elkaar uit te wisselen hoe hun dag was geweest. Ze zouden daarin niet alleen aandacht hebben voor hun rol als spreker, maar vooral ook voor de rol van luisteraar. Ten slotte hebben we uitgewerkt wat ze konden doen om de verbinding met elkaar te herstellen, als er iets was misgegaan. Want dat gebeurt natuurlijk geregeld in elke relatie. Het geeft ook niet, mits je een manier vindt om het weer goed te maken door een aanraking, een excuus of iets liefs te zeggen.

Als je al die afspraken loslaat, door drukte of stress, is het logisch dat je terugvalt in oude patronen. Met Yvette en Martin heb ik een paar ophaalgesprekken gehad waarin ze zich weer realiseerden hoe ze de verbondenheid met elkaar konden behouden en zonodig herstellen.

Annette HeffelsRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden